Napisano 28 Marzec 200816 l Witam :) Chcialbym pokazac pracke ktora ostatnio udalo mi sie zrobic, z tej samej serii co http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=46065. Na poczatku bylo pare wstepnych szkicow ktore sobie przez ostatnie dni robilem na kolejny portret kobitki, lecz zadne mi sie nie spodobaly i postanowilem sprobowac sil przy portrecie mezczyzny :D Chcialbym aby seria sie rozrastala i jak tylko bedzie to mozliwe bede robil na biezaco wiecej takich pracek :) Ta zajela mi okolo 6-7h wszystko robione w photoshopie, korzystalem z kilku referek. Wszelkie uwagi i wskazowki oczywiscie mile widziane ;) UPDATE: ----------------------------------------------------------------------------------------------------- 2 zblizenia: pozdrawiam, Darek
Napisano 28 Marzec 200816 l niom całkiem fajny practise, pokombinował bym nieco z nosem, bo wydaje się za mocno bulwiasty, może wyostrz nieco fajkę ;). edit, nieco się tym pobawiłem (mam nadzieję że nie masz za złe ;),) niewielki ovpek. //Pozdr/.
Napisano 28 Marzec 200816 l Daroz nos jest faktycznie bulwiasty,a malutkie skrzydełka nosa potęgują to wrażenie. Poza tym trochę prawa strona żuchwy trochę za mocno się zaznacza troszkę bym ją zgasił. Poza tym super pracka i fajna kolorystyka.
Napisano 28 Marzec 200816 l DaRozie, troszke wiecej kontroli nad plamami - Sargent zanim postawil plamke - 2 minuty kontemplowal =) lokalne kolory i brakuje konsekwencji w swiatlocieniu (kaptur powinien rzucac cien np.), detalem tego nie naprawisz. Taka ta babka poprzednia byla super, ten facio sporo gorszy. Na poczatek wywalilbym te mazy na kapturze a zrobil prosta wielka plame bez tych nitkowanych krawedzi - one tylko odciagaja uwage.
Napisano 28 Marzec 200816 l omenem smierdzi troszke;] w kazdej twojej pracy znajduje jakies podobienstwa do pracek omena- a to kadr podobny, swiatlo podobne, tutaj akurat mi sie kojarzy z facjatami na okladki omena;] Co do samej pracy- no mant-raz juz napisal najwazniejsze; za bardzo brudzisz,kreseczkujesz,a za malo jedziesz czysta plama; no i jeszcze wazna sprawa- widac kiedy konczy sie malowanie z refki a kiedy zaczyna sie wymyslanie- twarz jest fajna, ale kaptur-pasek na kapturze(?), i cala reszta juz odstaje- i nie sadze ze to wina tego ze sie nie chcialo(bo widac ze sporo przejechan pedzlem bylo na tych elementach),ale po prostu bez fotki czasami wymiekasz;]hehe;p skupiasz sie na tych twarzach a o reszcie zapomniasz;/ mam nadzieje ze da to kopa do lepszych pracek;] pozdro;]
Napisano 28 Marzec 200816 l nicponim co do podobieństwa do prac Omena, to coś w tym jest, też tak jakoś pomyślałem na początku ;)
Napisano 28 Marzec 200816 l Autor hej, dzieki za komentarze ;) obo-> dzieki :) miriam-> jasne ze nic nie mam przeciwko, bardzo mnie cieszy kazda forma pomocy, a over to chyba najbardziej ;) gazoonga->dzieki, wlasnie tak patrze na ten nos to faktycznie z nim cos nie tak :/ juz jak malowalem to Jakkas mi mowil zebym nad nim posiedzial, cos tam podmalowalem i wydawalo sie ze good, jednak po 6 godzinach sleczenia nad jedna pracka juz sie tak na swiezo bledow nie widzi :/ mant-raz-> racja, widac u mnie jeszce brak konsekwencji w dzialaniu i niestety takie bardzo "proste" bledy ciagle nekają, postaram sie by bylo lepiej bo jeszcze jedna zupelnie inna prace koncze (kobiete) i sobie od nich odpoczne zeby troche faciow pomeczyc :) nicponim->ano czasem tak wychodzi, byc moze przypadkowo byc moze nie ale w sumie ciesze sie ze jest ktos kto mnie inspiruje :) tutaj bym pewnie sie staral bronic ze takie fajne refki znalazlem i ze kadr wyszedl podobny, no ale co racja to racja :) co do pracki tak jak wyzej musze sie przyznac-czasem staram sie cos samemu podmalowac, nieraz rzuce okiem na refke i maluje bez niej a nei raz robie caly kawal pracy z refki a reszte z banki, i jak wspomniales niestety to wychodzi jak wychodzi :/ bede sie staral jeszce wiecej obserwowac i doglebiej analizowac zrodlo z ktorego strzelam pracke :) pozdro
Napisano 28 Marzec 200816 l Nie no to samo przyszło mi na myśl... omen jak w mordę strzelił :) Bardzo pozytywny malunek! Pozdrawiam
Napisano 28 Marzec 200816 l Według mnie wszędzie dajesz taki sam poziom detalu przez co wzrok błądzi po pracy i nie ma odpoczynku. Szczegóły wyskakują mocniej jak skontrastujesz je prostą plamą. Zrobiłem coś w rodzaju "overpainta". Po prawej zaaplikowany sam Threshold z Photoshopa. Co ciekawe mimo że wszystko znacznie się uprościło do prostych kształtów, nie utraciło wiele z realizmu. Po prawej skopiowałem tą warstwę i uprościłem Cutoutem a potem wymazałem niektóre fragmenty. Teraz większość kaptura to niby bezkształtna plama ale gdy spojrzysz na wewntrzną krawędź w jego prawym górnym rogu to widać te poszczególne włoski. Wyobraźnia sama dopełnia resztę i tyle wystarczy by wiedzieć że ten człowiek jest ubrany w zniszczone ubranie. Pozdrawiam.
Napisano 28 Marzec 200816 l Tia- Omenowe mocno, tyle ze mam zastrzezenie bardziej formalne- mianowicie oko Ci spadło: Ale gdyby nie to to spoko cwiczenie. Pozdro.
Napisano 28 Marzec 200816 l Daro omiana hehe Zamiast babeczki to brzydka płec :) Ano zalatuje nie powiem ale to na plus. Dalej to wieszc co tam poprawic ..Pozdro
Napisano 28 Marzec 200816 l Autor selfu-> ajjjj no tak.... tyle moge powiedziec bo w sumie duzy blad popelnilem :) janko-> dzieki :) no trzeba troche urozmaicic zeby nie bylo za "pieknie" dlatego tez portrety beda zroznicowane... omen-> hehe :P
Napisano 28 Marzec 200816 l OmeN2501 rozwaliłeś mnie swoim postem xD Co do pracy to mi się podoba. Błędy wytknęli wcześniej wiec chyba nie ma co dodawać:) Jedyne co mnie razi to ten kaptur...mogłeś go jeszcze pociągnąć:) Pozdro:)
Napisano 28 Marzec 200816 l Ogólnie bardzo mi sie podoba, tylko tak jak wspomniał RaVirr kaptur mocno odstaje od reszty.
Napisano 29 Marzec 200816 l Mi sie podoba, jedyne co bym poprawił to kaptur(więcej detali) i nos tam gdzie łączy sie z czołem(może jakieś zmarszczki) pzdr...
Napisano 29 Marzec 200816 l Autor hej, dzieki jeszcze raz wszystkim za rady i uwagi postaram sie by nastepnym razem bylo lepiej :) Tymczasem postanowilem co nieco poprawic pracke, udapte w pierwszy poscie ;) pozdrawiam!
Napisano 29 Marzec 200816 l Autor selfu-> :) jeszcze raz zupdejtowalem i chyba starczy bo trzeba robic nastepne prace :) pozdro
Napisano 31 Marzec 200816 l Juz pisalem, ze jest git ta praca ;) " **** " ode mnie. Pozdro i pracuj :]