Pumba Napisano 1 Maj 2008 Napisano 1 Maj 2008 Witam, nie tak dawno całkiem popularne były topory i tarcze. Zainspirowało mnie to i postanowiłem zrobić coś swojego. Mój wielki topór z łatwością każdą tarcze zmieni w drzazgi. ^^ Co do samego etapu powstawania to był on długi i pełen wyboi. Pierwszy raz wypalałem specular mape... normal mape z crazy bumpa. Nie ma się więc co dziwić że efekt marny. Mimo wszystko, mam nadzieję że choć troche spodoba wam się mój topór. Na początek siatka: A teraz taka prezentacja. Na czarnym tle, ale przy takim połysku wydaje mi się, że jest ok: Texturka color: Mapka Specular, wygląda żałośnie :P No i normalka, chyba jej nie powinienem nawet pokazywać O.o pozdrawiam i liczę na ostrą krytykę, bo chcę wiedzieć co dokładnie zrobiłem źlę...
mirach Napisano 1 Maj 2008 Napisano 1 Maj 2008 Model wg mnie ok. Tekstur nie oceniam, bo na gamearcie sie nie znam (choc metal jak dla mnie malo ciekawy w porownaiu z drewnem). Ale ogolnie to jestem na wielkie NIE dla takiego topora, glownie przez to ze dezajn broni jest tak absurdalnie nie praktyczny ze az boli jak sie na niego patrzy :) pozdrawiam :)
DiO Napisano 1 Maj 2008 Napisano 1 Maj 2008 oj widze ze uv mape pod tym czyms czerwonym(orkiem) rozciagnoles :/ ostrze jakies cienkie...
Eric_Draven Napisano 1 Maj 2008 Napisano 1 Maj 2008 tekstury słabe ale z daleka może dało by rade, normal tragiczny, lepiej bez niego by pewnie wygladał
Pumba Napisano 1 Maj 2008 Autor Napisano 1 Maj 2008 Jeśli chodzi o "dezajn" to: RPG -> D&D -> Podręcznik gracz v.3 -> strona 102 Luźno się wzorowałem na tym concepcie: To topór rodem z D&D, więc o zbytnią praktyczność to bym tego topora nie posądzał. Aha, nie przesadzajcie z tymi prawami autosrkimi xD Jesli chodzi o uv to dobrze wiem, że jest w kilku miesjcach rozciągnięta, ale już nie mam siły tego poprawiać. Siedzę przy tym toporze naprawdę długo robiąc czasami w wolnych chwilach, mam dosyć poprawiania błędów :P
Valery Napisano 1 Maj 2008 Napisano 1 Maj 2008 Jesli chodzi o uv to dobrze wiem, że jest w kilku miesjcach rozciągnięta, ale już nie mam siły tego poprawiać. Siedzę przy tym toporze naprawdę długo robiąc czasami w wolnych chwilach, mam dosyć poprawiania błędów :Pw takim razie doradzam dużo ćwiczeń praktycznych, i popracować nad technikami, bo taki toporek razem z UV można zrobić bez większego kłopotu w 30 min. textury nie wystarczy wrzucić do crazy bumpa aby powstał fajny normal ;) textura niezbyt fajna, ale najgorsza UV. rozłozyłes 4 razy ostrze, każdą stronę osobno. po co skoro i tak zrobiłeś je identyczne? widać że to dopiero początki, więc życzę wytrwałości i powodzenia :)
Bruneq Napisano 1 Maj 2008 Napisano 1 Maj 2008 hehe, nawet prezentacje zrobil 1024x1024 :D drewno fajne, skora/sznurek....malo kontrastowa...metal, za duzy bump i ogolenie bardzo drewniano wyszedł...powodzenia przy dalszych projektach
floo Napisano 2 Maj 2008 Napisano 2 Maj 2008 jak już mówili drewno jest ok. reszta moim zdaniem... a najbardziej sama prezentacja tego modelu to już b.słabo wygląda...
Pumba Napisano 2 Maj 2008 Autor Napisano 2 Maj 2008 Dzięki za odzew ^^. Ciekawe że drewno zrobiłem najszybciej i najbardziej się podoba. Nad metalem się męczyłem ho-ho i ostrze wyszło marnie. No zgadza się, jestem jeszcze początkującym. Przy tym toporze nauczyłem się sporo co chwila czegoś szukając. Powiem tylko że modelowanie zajeło mi z 1-2 godz. (było kilka wersji tego topora) a UV... przy uvce to masakra chyba z 3 godziny ją robiłem o.o (też było kilka wersji :P) Textury już jakoś lżej z godzine albo dwie. Więc speedem bym tego nie nazwał... Piszę to bo aż ciężko mi uwierzyć że w 30 minut można zrobić bez większego problemu model + uv... No nic, może kiedyś dojdę do takiej wprawy. Zamiast coś robić muszę poszukać i nauczyć się lepszych technik... Jeszcze raz dzięki i pozdro.
mirach Napisano 2 Maj 2008 Napisano 2 Maj 2008 Heh, skoro toporek z D&D to sie nie czepiam, 90% ich wymyslow nie nadaje sie do uzyca w walce :) Zamiast coś robić muszę poszukać i nauczyć się lepszych technik... Jeszcze raz dzięki i pozdro. Szukaj nowych technik, ale nie przestawaj robic, teoria teoria, ale praktyki nic nie zastapi :) No i trzeba przyznac, ten toporek mozna zrobic w jakies 30 min (mi by pewnie zajelo z 1h, ale ja nie gameartowiec.. i pewnie bym go bardziej spapral :D )
KRUQ Napisano 9 Maj 2008 Napisano 9 Maj 2008 (edytowane) Dobrze ci idzie jeszcze troszeczkę i będziemy w domu :) Speka nierób CB To się robi rożne elementy na rożnych warstwach w PS wtedy masz większą kontrolę nad odbiciem i możesz dostosować je do odpowiedniego materiału. Edytowane 9 Maj 2008 przez KRUQ
Levus Napisano 10 Maj 2008 Napisano 10 Maj 2008 Uwaga, za tydzień rozpoczynamy oficjalną pierwszą edycję Axe Compo. Do wygrania topór strażacki deluxe:) A tak poważnie, nie podoba mi się tex metalu. Drewno fajne, rączki też nawet nawet, metal sux. Smooth grupy chyba trzeba rozdzielić na ostrzu bo się cień robi.
Rekomendowane odpowiedzi