loko Napisano 18 Maj 2008 Autor Napisano 18 Maj 2008 Cześć, Mały up, dodałem półeczki i segregatory. Pozdrawiam
TheCapo Napisano 18 Maj 2008 Napisano 18 Maj 2008 No już o wiele lepiej to wygląda. Kamera już lepiej ustawiona. Nieraz te monitory wyglądają jak by były bardzo płaskie.
loko Napisano 19 Maj 2008 Autor Napisano 19 Maj 2008 hej. Dziś dodam kolejny render, jakoś pod wieczór. Na razie mam jedno pytanie do mentalowców. Otóż cały czas się uczę mentala, nie jestem taki bardzo dobry jeśli chodzi o ten renderer, znam solidne podstawy, umiem renderować i dobrze oświetlić, ale nic ponadto. Wiem, że to trudny renderer, ale jeśli jest trudny, znaczy też, że można zrobić w nim fajne rzeczy. Właśnie moja scena wygląda trochę sztucznie... Mam pytanie, jakie czynniki najbardziej decydują o realizmie pracy w mentalu? Co mogę zrobić, aby wyglądała lepiej? Pozdrawiam
patry Napisano 19 Maj 2008 Napisano 19 Maj 2008 Najpierw dobre modele -> tekstury -> światło -> shadery :) Przynajmniej tak mi się wydaje :) O, a światła nie poprawiłeś tak jak mówiłem :P
The MiM Napisano 19 Maj 2008 Napisano 19 Maj 2008 jak ustawiasz swiatla to looknij no tutaj (m. im. tutek patry'iego): http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=28412 http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=46396 http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=31457 http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=34963 zyskasz na realiźmie...
loko Napisano 19 Maj 2008 Autor Napisano 19 Maj 2008 Dzięki, przerobiłem większośc tutków z tych, ale są tam te, których nie znałem
loko Napisano 19 Maj 2008 Autor Napisano 19 Maj 2008 Cześć, kolejny update. Tym razem dałem Ambient Occlusion dla polepszenia shadingu. Oświetlenie wg mnie jest 10 razy lepsze (są jeszcze plamy, ale to załatwie). Oceniajcie!
The MiM Napisano 19 Maj 2008 Napisano 19 Maj 2008 oswietlenie lepsze... ALE - 0 aergonomii (tak to sie pisze O_o) miedzy biurkami... kable od LCD ukradli?:)... to biurko po lewej to bym wywalil albo w jego miejsce wstawilbym ksero - jako podstawowe wyposazenie biura... LCD powinny byc prawie w kwadracie... znajdz wymiary w necie i zrob pod wymiar:P... no kurde nadal wydaje mi sie ze miejsce w tym biurze sie poprostu marnuje... nie wiem dlaczego ale tak mi sie wydaje:P
Temporal Napisano 20 Maj 2008 Napisano 20 Maj 2008 o fajnie widze ze jest jasniej ale cos kosztem kontrastu w PS wypadaloby cos podciagnac ;] w tym miejscu co sa segregatory to troche tak lekko przepalone jest
KORALGOL Napisano 20 Maj 2008 Napisano 20 Maj 2008 Spore postępy, ale te krzesła nadal na pajęczych łapach. Nóżka pod monitor też dziwna, nie lepiej wzorować się na konkretnym modelu? Eizo są stosunkowo proste: http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Monitory_w_proporcjach_16_10_panoramiczne_/22_27__rozdzielczosc_1920_x_1200_/EIZO/24_1_Eizo_CG241W_K_black/pelny,id,45858/ Zielone segregatory biją po oczach, ten kolor kompletnie się nie komponuje z wnętrzem. Przydałoby się urządzenie wielofunkcyjne, telefony, plastikowe szufladki na dokumenty, tablice korkowe z przywieszonymi papierami, kalendarze itp
TheCapo Napisano 20 Maj 2008 Napisano 20 Maj 2008 Perspektywa już mi się podoba. Dla mnie to monitory sa jakieś dziwne.:) Ja do koloru segregatorów nic nie mam:) Wszystko prowadzi w dobrym kierunku. Powodzenia:)
lobohome Napisano 20 Maj 2008 Napisano 20 Maj 2008 mnie najbardziej draznia te nogi od krzesel ... ciezkie to pewnie jak cholera... a no i zwyczajowo to na koleczkach chyba sa ... Powodzenia
heaven Napisano 20 Maj 2008 Napisano 20 Maj 2008 loko niepogadasz. lepiej juz. z tutka zdaje sie wzioles bo kiedys widzialem :P
loko Napisano 20 Maj 2008 Autor Napisano 20 Maj 2008 Heaven, Dzięki stary, tutek na 3dtotal KORALGOL, dzięki za słuszne i bardzo pomocne uwagi. Temp, TheCapo, lobohome, Dzięki wszystkim. Kolejny update (niestety krzesła za nisko i kołek nie widać, macie całe krzesło dwa posty wcześniej) RENDER BEZ AO:
KORALGOL Napisano 20 Maj 2008 Napisano 20 Maj 2008 Ooo nowe krzesełka, ciekawy design wymyśliłeś, taki lekko oldskulowy. Chcesz zastosować tą stylizacje do całego biura? Może warto byłoby pomyśleć nad starymi kobyłami CRT zamiast nowowczesnych paneli? Napewno ciekawiej by wyszło. 1
lobohome Napisano 20 Maj 2008 Napisano 20 Maj 2008 a no i krzesła zostały zalane razem z wylewką ... podnieś do poziomu podłogi :)
loko Napisano 21 Maj 2008 Autor Napisano 21 Maj 2008 Spodobał mi się pomysł z CRT, powyżej pierwsza wersja, trochę kanciasty, ale jeszcze nad nim popracuję.
Temporal Napisano 21 Maj 2008 Napisano 21 Maj 2008 smooth grupy sie pogubily :P a i chyba sam ekran jest za gleboko wcsniety (wyextrudowany).
loko Napisano 21 Maj 2008 Autor Napisano 21 Maj 2008 Coś nie wyszły te CRTki. Czekam na Wasze opinie, kółka już nie są zalane :)
Pablo Napisano 21 Maj 2008 Napisano 21 Maj 2008 Te CRTki to zle sa...zajrzyj na allegro i spojrz jak wygladaja dobre CRtki, a co do kolek, zalane juz nie sa...ale za to teraz lewituja :) pozdr
loko Napisano 21 Maj 2008 Autor Napisano 21 Maj 2008 (edytowane) No tak, wiem że lewitują, jak wszystkie zaznaczę to ciężko dobrze je umiejscowić, bo viewport wolno chodzi. Pojedyńczo je opuszczę :) Dzięki lobohome, za dużo siedzę przy tej wizce :P Edytowane 21 Maj 2008 przez loko
Neiraa Napisano 21 Maj 2008 Napisano 21 Maj 2008 Tearz te monitory tez nie powalają, jakieś strasznie klocowate. I fotele też nie bradzo ergonomią i dizajnem wymiatają. No ale fajnie jakoś to wszystko się zaczyna ustawiać. No i przynajmniej masz światło ok........ :D Lobohome witaj kolego!
Temporal Napisano 21 Maj 2008 Napisano 21 Maj 2008 Moim zdaniem to lewituja przez slaby shading ta wersja ma to twoje AO? ogolnie to ma sie wrazenie ze to srodkowe biurko z powodu slabego shadingu tez lewituje podkrec ustawienia wiekesze density daj
Neiraa Napisano 22 Maj 2008 Napisano 22 Maj 2008 Coś się teraz te monitory rozjechały znowu w druga stronę :). I coś dziwnego jest z cieniami pod biurkiem.
The MiM Napisano 22 Maj 2008 Napisano 22 Maj 2008 a nie mozesz zrobic AUTENTYCZNYCH wymiarow tych monitorow? wez zmierz swoj linijka i bedzie gites... moim zdaniem biurka sa stanowczo za głębokie... bo nawet jesli chcesz cos jeszcze na nie dodac to raczej nie wstawisz tego czegos za monitor:) a i do korka bedzie za daleko... nikt nie ma chyba takich dlugich rak...
Pablo Napisano 22 Maj 2008 Napisano 22 Maj 2008 Teraz Ci segregator lewituje... poza tym jak juz pokazujesz monitory z tylu...to czykolwiek widziales taki tyl w monitorach LCD?? bo ja nie, jak juz robisz cos to zrob to porzadnie bo leci troche "na odpieprz". Poza tym te okna to nie sa finalne tak? chodiz o to ciemne cos... i przydaloby sie minimalnie podkrecic stauracje w GI, moze do poziomu 1,3 pozdr
loko Napisano 22 Maj 2008 Autor Napisano 22 Maj 2008 Monitory nie są skończone. Okna nie są finalne. pozdrawiam
The MiM Napisano 22 Maj 2008 Napisano 22 Maj 2008 cos sie z oparciami z tylu posypalo... a kartka pod monitorem cos nie teges ale to jak zmienisz monitory to sie zrobi:P... fajnie wyszly te lampy...
loko Napisano 23 Maj 2008 Autor Napisano 23 Maj 2008 fajnie wyszly te lampy... serio? Myślałem, że się nie spodobają, dzisiaj zrobię monitory z refek.
Neiraa Napisano 23 Maj 2008 Napisano 23 Maj 2008 No teraz już nie lewituje wszystko :] ...ale monitory nadal jakieś dziwne i takie lustrzane??
loko Napisano 23 Maj 2008 Autor Napisano 23 Maj 2008 z monitorami coś złego się stało, a konkretniej shader poprawie. Prawdziwe AO (Dzięki Patry):
The MiM Napisano 23 Maj 2008 Napisano 23 Maj 2008 lampy dobre byly (jako kolejny element w biurze, a nie jako sam obiekt 3d:)) tylko bym je troche wyciagnal, zeby nie byly rowno z plaszczyzna sufitu... i kurde te gleeeeebokie biurkaXD
Chrupek Napisano 23 Maj 2008 Napisano 23 Maj 2008 masz jakiś błąd w kamerze, bo wygląda jakby podłoga podnosiła sie ku górze w strone okien ;) a przez to wszystko wydaje się dziwnie pod skosem :-) Wróc do defaultowych ustawień kamery i rusz tym co trzeba ;)
TheCapo Napisano 24 Maj 2008 Napisano 24 Maj 2008 czemu na monitorac komputera są takie dwa kolory. Troche dziwne.
Loki Napisano 24 Maj 2008 Napisano 24 Maj 2008 brakuje Camera Correction - stąd 3 zbieg na renderze (nie wygląda za dobrze) - jesli uzywasz standardowej kamery max'a : zaznacz kamerę -> menu rozwijane "Modyfiers" -> Camera -> Camera Corection jesli masz vrayPhisicalCamera: kliknij "Guess vertical shift" w panelu jej właściwosci
loko Napisano 24 Maj 2008 Autor Napisano 24 Maj 2008 tak, wiem jak się nadaje kamerze korekcje :) POST #19, str 2 - z korekcją wygląda jeszcze gorzej, może parametry źle wpisałem. Capo - to był jednak błąd w siatce, właśnie go naprawiłem
loko Napisano 24 Maj 2008 Autor Napisano 24 Maj 2008 Nie ma za co :) Nowa podłoga, jeszcze nad nią popracuję. Monitory również.
QbisieQ Napisano 24 Maj 2008 Napisano 24 Maj 2008 Ogólnie wygląda to całkiem fajnie i dość naturalnie ale ta perspektywa jest jakaś skopana. Ma się wrażenie jakby wszystkie biurka i krzesła miały zaraz zacząć sunąć w dół (w stronę kamery). Aha...lekko przepalone te miejsca na podłodze gdzie światło wpada. Pozdro !
TheCapo Napisano 24 Maj 2008 Napisano 24 Maj 2008 Nie jeest tak źle. Te stoły takie wielkie są. Moim zdaniem monitory trochę w tył powinny iść.
The MiM Napisano 24 Maj 2008 Napisano 24 Maj 2008 obniz troche ta kamere ale targeta zostaw w tym samym miejscu... moze pomoze... a te biurka to rozumiem ze beda takie jakie sa? bo 3 post o nich pisze a odp brak...
Neiraa Napisano 25 Maj 2008 Napisano 25 Maj 2008 No wlasnie ja tez byłam przekonana, że tu nie ma cam. correction, bo to się strasznie wszystko rozjeżdża. Jeśli chcesz mieć taki szeroki kadr to może zmień wymiary field of view na 9:4? Podłoga fajna, ale bump chyba za duży i w ogóle dałabym mniejsze kafle. Popieram Mim'a co do tych biurek, czemu są tak bardzo głębokie?! Monitory już lepiej, segregator znowu lewituje. Ale fajnie jest! =]
The MiM Napisano 25 Maj 2008 Napisano 25 Maj 2008 monitory juz duzo lepiej ale co to za model? jakis konkretny? moze jestem lamus ale nie widzialem nigdy LCDka na podstawie pieciokata...
Rekomendowane odpowiedzi