Napisano 25 Maj 200817 l projekt: architektura wnętrz architekci: adam kraszewski, anna kochman powierzchnia: 150 m2 lokalizacja: warszawa klient: prywatny . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Napisano 25 Maj 200817 l klasa sama w sobie :) pytanko, z czego jest dach nad częścią jadalną na dwóch ostatnich renderach? dziwnie to wygląda ;]
Napisano 25 Maj 200817 l ...fajne mieszkanie...zwlaszcza jadalnia tak przeszklona mocno..(zdradzisz co to za budynel :) )?...tylko chyba ja bym wlasnie tam zrobil sobie miejsce do czytania..a nie w kącie gdzie ciemno jest...lampa w salonie bardzo sie podoba...mieszane uczucia mam jeszcze co do chowania tych szaf we wnekach...z jednej strony fajnie..bo nie wystaje na pokoj nic i ma on zachowany swoj ksztalt..a z drugiej jednak widac ze sa troche wepchniete na sile bo wneka jest niedopasowana przez np fasety regalow..(czy jakto sie tam zwie...moze gzymsy raczej ?)
Napisano 25 Maj 200817 l Pieknie. Jeśli chodzi o wykonanie renmderów to przed ostatni świetny jest. Kanapa i fotem sa ze skóry bo tak to wygląda.?
Napisano 25 Maj 200817 l fenomenalna kolorystyka pełna ciepła aż się prosi zastąpienie plazmy jakimś 'dizajnerskim' kominkiem, szafy we wnękach (cudo !!), mimo wstawienia ciepłego stołu zimno w tej kuchni (zapewne efekt by zniknął po uzupełnieniu dekoracji/dodatków/roślin). Jeden `-` druty wystające z zasłon w kuchni... PS. można prosić kibelek do tego mieszkania ? może i jest to głupota ale gdy oglądam to wnętrze to wydaje mi się że stanowi pewną część większego mieszkania w którym (w końcu / jako naprawdę ewenement w dzisiejszych projektach) od biedy można by wychowywać dzieci, takie odczucie podziwiam i pozdrawiam Edytowane 25 Maj 200817 l przez routee
Napisano 25 Maj 200817 l Świetna kolorystyka. Bardzo ciekawe rozwiązanie z wnękami na szafy. Czy to Wasze oryginalne zamierzenie, czy może klient narzucił te meble, a Wy je chcieliście jakoś wkomponować? Rzucik można zobaczyć ?:) routee: dlaczego uważasz, ze w tym mieszkaniu od biedy da sie wychować dzieci i ze w większości dzisiejszych projektów jest to niemożliwe?
Napisano 25 Maj 200817 l mysle jednak ze to nie o chowanie szaf jednak chodzi..bo same w sobie sa swietne..
Napisano 26 Maj 200817 l Autor kondzi0r napisał: klasa sama w sobie :) pytanko, z czego jest dach nad częścią jadalną na dwóch ostatnich renderach? dziwnie to wygląda ;] To jest przeszklony "ogród zimowy" z roletami rzymskimi. maciekG napisał: ...fajne mieszkanie...zwlaszcza jadalnia tak przeszklona mocno..(zdradzisz co to za budynel :) )?...tylko chyba ja bym wlasnie tam zrobil sobie miejsce do czytania..a nie w kącie gdzie ciemno jest...lampa w salonie bardzo sie podoba...mieszane uczucia mam jeszcze co do chowania tych szaf we wnekach...z jednej strony fajnie..bo nie wystaje na pokoj nic i ma on zachowany swoj ksztalt..a z drugiej jednak widac ze sa troche wepchniete na sile bo wneka jest niedopasowana przez np fasety regalow..(czy jakto sie tam zwie...moze gzymsy raczej ?) To jest przebudowa mieszkania w ponad 10-letnim budynku na Powiślu. Powierzchnia lokalu jest dość duża, ale skomplikowany układ pionów instalacyjnych, ścian konstrukcyjnych, słupów, podciągów i zróżnicowanych poziomów sufitów i posadzek ograniczał swobodną zmianę istniejącej funkcji. Ten kąt do czytania zagospodarowuje nieproporcjonalnie duży przedpokój w którym pierwotnie stał fortepian a zmieściło by się ich 8. Pierwotnie w mieszkaniu była wielka monumentalna biblioteka na ścianie przy której teraz stoi sofa. To się klientom nie podobało. Wnęki miały być rozwiązaniem na ciekawe niemonotonne rozmieszczenie szaf na książki. Jedna z szaf stoi w miejscu styku sufitu na wysokości 3,5 i 2,6m. Aby nie robić szaf o różnych wysokościach wnęki obniżono do poziomu niższego. Wnęki są "z luzem". Taki był zamysł estetyczny. Black Mamba napisał: Pieknie. Jeśli chodzi o wykonanie renmderów to przed ostatni świetny jest. Kanapa i fotem sa ze skóry bo tak to wygląda.? Tak to miała być skóra. routee napisał: fenomenalna kolorystyka pełna ciepła aż się prosi zastąpienie plazmy jakimś 'dizajnerskim' kominkiem, szafy we wnękach (cudo !!), mimo wstawienia ciepłego stołu zimno w tej kuchni (zapewne efekt by zniknął po uzupełnieniu dekoracji/dodatków/roślin). Jeden `-` druty wystające z zasłon w kuchni... PS. można prosić kibelek do tego mieszkania ? może i jest to głupota ale gdy oglądam to wnętrze to wydaje mi się że stanowi pewną część większego mieszkania w którym (w końcu / jako naprawdę ewenement w dzisiejszych projektach) od biedy można by wychowywać dzieci, takie odczucie podziwiam i pozdrawiam Pierwotnie w mieszkaniu był kominek w miejscu w którym teraz jest kuchnia, ale klienci zrezygnowali z niego. To co widać na powyższych obrazkach to połowa mieszkania. Jest jeszcze sypialnia główna z małym gabinetem, sypialnia dziecka i dwie łazienki. Łazienka przy głównej sypialni była prezentowana wcześniej tu http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=44037 Koncepcja mieszkania zaczęła iść w niezbyt odpowiadającą mi stronę więc więcej obrazków nie będzie ;) MaGuu napisał: Świetna kolorystyka. Bardzo ciekawe rozwiązanie z wnękami na szafy. Czy to Wasze oryginalne zamierzenie, czy może klient narzucił te meble, a Wy je chcieliście jakoś wkomponować? Rzucik można zobaczyć ?:) routee: dlaczego uważasz, ze w tym mieszkaniu od biedy da sie wychować dzieci i ze w większości dzisiejszych projektów jest to niemożliwe? Miało być bardzo nienowocześnie. Powstał koncept eklektycznego połączenia minimalizmu ze stylem kolonialnym :) Rzut wrzucę później.
Napisano 26 Maj 200817 l rewelacja - świetnie dobrane kolory, podoba mi się minimalizm eklektyczność wnętrza. Wnęki na szafy - fajny pomysł ładnie podkreślają ich kolory (naturalne ramki się robią). jedyna rzecz która mi się nie podoba to szafa na TV coś mi w niej nie pasuje do reszty. Poza tym jestem pod duuużym wrażeniem wykonania zarówno projektu jak i renderów. 1) Mógłbyś zdradzić ile zajmuje wam taki projekt czasowo (mniej więcej, w jakich widełkach się to zamyka, bo wiem że oczywiście dużo zależy od klienta, konsultacji, zmian itp). chodzi mi o przedział czasu jaki potrzeba od wejścia klienta do biura, do momentu kiedy uznajecie projekt za dopracowany 2) krzaki na renderach kuchni to modele czy obrazki doklejane w Photoshopie? 3) prosił bym o render jakiś bez postprodukcji (taki czysty z maxa) 5 gwiazdek z mojej strony (i dziwie sie że nie ma tego na froncie jeszcze!?)
Napisano 26 Maj 200817 l Uważam cię za absolutny wzór do naśladowania. Oglądałem twoje wszystkie prace wystawione na forum i wszystkie trzymają najwyższy poziom. Ta praca jest tego potwierdzeniem. Mam tylko jedno pytanie co do lampy nad stołem. Są jakieś wycięcia w roletach na te linki mocujące lampę?
Napisano 26 Maj 200817 l Jak dla mnie poza dwoma elementami wszystko gra, fajny klimat, konsekwentnie utrzymany we wnętrzu. Nie pasują mi narożnik i pufy – zbyt masywne, obłe, kolorystycznie też nie bardzo.
Napisano 27 Maj 200817 l Autor Loki napisał: 1) Mógłbyś zdradzić ile zajmuje wam taki projekt czasowo (mniej więcej, w jakich widełkach się to zamyka, bo wiem że oczywiście dużo zależy od klienta, konsultacji, zmian itp). chodzi mi o przedział czasu jaki potrzeba od wejścia klienta do biura, do momentu kiedy uznajecie projekt za dopracowany 2) krzaki na renderach kuchni to modele czy obrazki doklejane w Photoshopie? 3) prosił bym o render jakiś bez postprodukcji (taki czysty z maxa) 1. Bardzo różnie. Tak jak piszesz wszystko zależy od klienta. Od tego czy ma przemyślane swoje potrzeby funkcjonalne, sprecyzowane oczekiwania estetyczne i jak szybko przyswaja ogrom materiału jaki trzeba przemyśleć. Koncepcja mieszkania 100m2 z wizualizacjami zajmuje średnio 200-500 godzin. Projekty wykonawcze i wyceny drugie tyle. W sumie z nadzorem 0.5 - 1.5 roku :) 2. Wszystko z wyjątkiem krajobrazu za oknem to 3d. 3. W tych pomieszczeniach wyjątkowo jest mało postprodukcji. Rendery 1800px z dodanym sharpen more salowane są do 900px i podkręcone minimalnie delikatnym color balance z dodaniem żółci. Tylko w kuchni stół był przyciemniany a szafki kuchenne rozjaśniane. Winkiel napisał: Mam tylko jedno pytanie co do lampy nad stołem. Są jakieś wycięcia w roletach na te linki mocujące lampę? Dzięki. Te lampy to jedyna prowizorka "na szybko" bez wchodzenia w detal mocowania który nie został przemyślany. Podział stolarki ogrodu zimowego pasuje idealnie do zawieszania dwóch lamp na pojedynczych kablach które nie kolidują z roletami. Duże abażury trochę zasłaniały panoramę Warszawy a akurat odkryłem fajny nowy model Artemide więc... druty wystają z rolet :) masaj napisał: Jak dla mnie poza dwoma elementami wszystko gra, fajny klimat, konsekwentnie utrzymany we wnętrzu. Nie pasują mi narożnik i pufy – zbyt masywne, obłe, kolorystycznie też nie bardzo. Bo to ogromna wygodna sofa dla całej rodziny. Dlatego jest masywna i obła. A biała miała być od początku. Pomimo wielkiego okna tam jest dość ciemno. Ściany miały nie być białe więc przynajmniej kolorystyka mebli trochę rozjaśnia pomieszczenie. Edytowane 27 Maj 200817 l przez SansSerif
Napisano 28 Maj 200817 l świetny projekt, duże wnętrze, a jednak ani nie wydaje się być puste, no i jest ciepłe ;] Kuchnia tak wogóle jest genialna. Wizki jak zawsze trzymają poziom ;] Pozdr.
Napisano 29 Maj 200817 l Bardzo dobry projekt i świetna prezentacja. Położyłbym łape na cadach i spróbował swoich sił w maxie ;) Takie wnętrza to sama przyjemność. A tak z praktycznej strony - ciekaw jestem jak ogrzewana jest jadalnia, bo straty przez te przeszklenia muszą być bardzo znaczące.
Napisano 30 Maj 200817 l Ładny koncept. Te meble na książki to kwestia gustu, ale wolałbym bardziej wpasowane w resztę wnętrza, albo drewno malowane na biało (aby było wiecej klimatu kolonialnego;)). Za to kuchnia w połączeniu z jasną jadalnia wyszła bardzo fajnie. fajnie dobrany materiał na meble. Czy to drewno? Zerknąłem w link dot. łazienki i robi również pozytywne wrażenie. Pasuje do mieszkania i duża pusta sciana z białej, czy też kremowej mozaiki - naprawde fajny, prosty efekt. Jakość wizualizacji wzbudza zachwyt i pokazuje zarazem nastrój miejsca (faktycznie minimalizm + eklektyzm). Także bardzo fajnie, ze przy pracy nad projektem można sobie czasowo pozwolić na taki produkt finalny. Jednak we wnętrzach łatwiej o to, niż przy architekturze;)
Napisano 30 Maj 200817 l Generalnie bardzo fajnie jedyne co bym zmienił to otworzył wnękę w ktorej stoi tv , tam umieścił jakiś mebel stylem i materiałem podobny do reszty drewnianych i w nim osadził tv ale to tylko moja wizja;) Kolory miłe, trafione. Czy mógłbyś opisać materiał szkła w szafach? Pozdrawiam.
Napisano 4 Wrzesień 201113 l Hosting padł, czy można liczyć na ponowne wstawienie? Szkoda, by taki projekt odszedł w zapomnienie.
Napisano 25 Wrzesień 201113 l Czemu nie widze renderow tylko same kropki z boku w akapicie otwierajacym watek?
Napisano 14 Październik 201113 l Autor Dzięki za zainteresowanie. Stary serwer się skończył. Nowy czeka na nowy sajt więc nie skopiowano starego... a nowy dysk z archiwalnymi projektami padł. Może to i lepiej. Takie "wewnętrzne oczyszczenie", umysłu i portfolio na początek drugiego dziesięciolecia zawodowego :)