Napisano 15 Czerwiec 200816 l Cześć Mam problem :) Mam ustawioną kamerę i obiekt (tak jak na obrazku pokazałem) Jak widać na rysunku mam czarny kolor obiektu. Gdy nacisnę F12 (to już ten oficjalny podgląd) to pionek zmienia kolor. Obojętnie jaki dam w ustawieniach zawsze mam ten co na obrazku poniżej Nie wiem dlaczego ? Pomocy !
Napisano 15 Czerwiec 200816 l To trochę za mało danych by móc ci pomóc daj zrzuty panelu materiału, ustawień renderera oraz pełną scenę.
Napisano 15 Czerwiec 200816 l Oprócz tego co n-pigeon powiedział, pokaż jeszcze jakie ustawienia masz pod World (F8)
Napisano 15 Czerwiec 200816 l wylącz VColPaint w panelu Shading/Material i najlepiej usuń Vertex Color w panelu Editing/Mesh
Napisano 15 Czerwiec 200816 l Pod world masz ustawione Amb R na 1, czyli ambient light jest czerwone. Zmniejsz wszystkie Amb do zera, i zamiast tego wstaw jakąś lampę lub włącz Ambient Occlusion. Generalnie nie tykaj lepiej Amb pod World, Ambient Occlusion (Amb Occ, ta zakładka obok) będzie wyglądało prawie zawsze lepiej, jeszcze lepiej z jakimiś światłami. edit: akurat widzę że stara wersja, w nowej wersji jest trochę poprawek dotyczących tego, radzę zładować. Edytowane 15 Czerwiec 200816 l przez Ania
Napisano 15 Czerwiec 200816 l ok, chodzi o kolor Ambient (Amb) w Shading/World Buttons/World - użyj czarnego koloru albo ciemnoszarego /edit ehh, za wolny jestem :)
Napisano 15 Czerwiec 200816 l Autor No dobra. Dziękuje. Wyłączyłem że mam wszystko po 0 w Word (tam na samym dole) i obiekt zrobił mi się czarny. Jednak jak przechodzę do Shading\Materil Buttons i tam ustawie jaki chcę kolor obiektu to już nie działa. Dlaczego ?
Napisano 15 Czerwiec 200816 l pewnie nie dodałeś jeszcze światła ani AO /edit zauważyłem, że nie ustawiłeś Render Levels w modyfikatorze na 4 - to zdecydowanie za dużo dla takiego obiektu, zmień na 1, 2, poza tym włącz Set Smooth w Editing/Links and Materials lub w trybie Edycji zaznacz wszystkie wierzchołki (A) wciśnij W i wybierz Set Smooth po dodaniu AO i zwykłego światła Lamp (bez zmiany ustawień), zmieniając kolory w panelu World, kolor obiektu, usuwając tą brzydką teksturę, którą dodałeś :p i zmniejszając Spec i Spec Hard twój pionek wygląda tak Edytowane 15 Czerwiec 200816 l przez mara
Napisano 15 Czerwiec 200816 l Zrób tak jak Ania i mara mówią :) radze nie ruszać Ambient Light spłaszcza obraz, wykorzystuje się go w wyjątkowych sytuacjach, ale przy wizualkach z reguły nigdy.
Napisano 15 Czerwiec 200816 l Autor Dziękuje wszystkim. Jeśli tutaj są punkty reputacji to otrzymacie wszyscy. Teraz żeby nie zakładać nowego tematu. W jaki naprostyszy sposób zrobić cień? Zazznaczyć wszystki punkty, zdublować i przenieśc i ustawić kolor siwy ? I alpha zmniejszyć żeby nie był taki ostry ?
Napisano 15 Czerwiec 200816 l hehe opis twojego pomysłu na zrobienie cienia przypomina mi technike 2D w Photoshopie, tymczasem wogóle nie potrafie sobie wyobrazić tego w 3D cień rzucony uzyskasz gdy w jednym ze świateł Lamp/Area/Spot/Sun włączysz opcję Ray Shadow jeżeli nie chcesz aby cień był czarny musisz doświetlić scenę dodatkowymi światłami które będą rozświetlać ten właśnie cień (polecam AO - bardzo łatwy sposób na początek) Edytowane 15 Czerwiec 200816 l przez mara
Napisano 15 Czerwiec 200816 l Autor No i dodałem już 3 światło Lamp\Lamp ustawiłem żeby robiło cień ale żandego cieniu nie robi. Czy przez to że nie mam żadnej podstawki tylko tło ustawione w Word ?
Napisano 15 Czerwiec 200816 l to jest tak jak w rzeczywistości czyli obiekt rzuca cień na coś -> nie w powietrze
Napisano 15 Czerwiec 200816 l Kolega chyba nowy :) na początek polecam dokumentacje Blendera pomoże ci ogarnąć co się z czym je http://wiki.blender.org/index.php/Manual http://wiki.blender.org/index.php/Manual/Lighting Niestety mam tylko źródła po angielsku jak coś po polsku mi się przypomni to zapodam. Edytowane 15 Czerwiec 200816 l przez n-pigeon
Napisano 17 Czerwiec 200816 l Polecam http://www.free3dtutorials.com/lighting/3d-max/lighting-and-shadows-basics-1.php http://www.free3dtutorials.com/lighting/3d-max/lighting-and-shadows-basics-2.php są to podstawy tzw Basic są tam również advance poszukaj Potem poszukaj tutoriali z działu lighting dotyczących budowy studia.