Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Cześć

Mam problem :)

Mam ustawioną kamerę i obiekt (tak jak na obrazku pokazałem)

92632748du8.jpg

Jak widać na rysunku mam czarny kolor obiektu. Gdy nacisnę F12 (to już ten oficjalny podgląd) to pionek zmienia kolor. Obojętnie jaki dam w ustawieniach zawsze mam ten co na obrazku poniżej

17397491la3.jpg

Nie wiem dlaczego ?

Pomocy !

• Odpowiedzi 18
  • Wyświetleń 2,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

To trochę za mało danych by móc ci pomóc daj zrzuty panelu materiału, ustawień renderera oraz pełną scenę.

Napisano

Oprócz tego co n-pigeon powiedział, pokaż jeszcze jakie ustawienia masz pod World (F8)

Napisano
  • Autor

89185874uy9.jpg

28063457ja8.jpg

80958570va3.jpg

To raczej wszystko w tych rzeczach których zmieniałem :)

Napisano

wylącz VColPaint w panelu Shading/Material i najlepiej usuń Vertex Color w panelu Editing/Mesh

Napisano

Pod world masz ustawione Amb R na 1, czyli ambient light jest czerwone.

Zmniejsz wszystkie Amb do zera, i zamiast tego wstaw jakąś lampę lub włącz Ambient Occlusion.

Generalnie nie tykaj lepiej Amb pod World, Ambient Occlusion (Amb Occ, ta zakładka obok) będzie wyglądało prawie zawsze lepiej, jeszcze lepiej z jakimiś światłami.

edit: akurat widzę że stara wersja, w nowej wersji jest trochę poprawek dotyczących tego, radzę zładować.

Edytowane przez Ania

Napisano

ok, chodzi o kolor Ambient (Amb) w Shading/World Buttons/World - użyj czarnego koloru albo ciemnoszarego

/edit

ehh, za wolny jestem :)

Napisano
  • Autor

No dobra. Dziękuje.

Wyłączyłem że mam wszystko po 0 w Word (tam na samym dole) i obiekt zrobił mi się czarny. Jednak jak przechodzę do Shading\Materil Buttons i tam ustawie jaki chcę kolor obiektu to już nie działa. Dlaczego ?

Napisano

pewnie nie dodałeś jeszcze światła ani AO

/edit

zauważyłem, że nie ustawiłeś Render Levels w modyfikatorze na 4 - to zdecydowanie za dużo dla takiego obiektu, zmień na 1, 2, poza tym włącz Set Smooth w Editing/Links and Materials lub w trybie Edycji zaznacz wszystkie wierzchołki (A) wciśnij W i wybierz Set Smooth

po dodaniu AO i zwykłego światła Lamp (bez zmiany ustawień), zmieniając kolory w panelu World, kolor obiektu, usuwając tą brzydką teksturę, którą dodałeś :p i zmniejszając Spec i Spec Hard twój pionek wygląda tak

pionekpd3.th.jpg

Edytowane przez mara

Napisano

Zrób tak jak Ania i mara mówią :) radze nie ruszać Ambient Light spłaszcza obraz, wykorzystuje się go w wyjątkowych sytuacjach, ale przy wizualkach z reguły nigdy.

Napisano
  • Autor

Dziękuje wszystkim. Jeśli tutaj są punkty reputacji to otrzymacie wszyscy.

Teraz żeby nie zakładać nowego tematu. W jaki naprostyszy sposób zrobić cień? Zazznaczyć wszystki punkty, zdublować i przenieśc i ustawić kolor siwy ? I alpha zmniejszyć żeby nie był taki ostry ?

Napisano

hehe opis twojego pomysłu na zrobienie cienia przypomina mi technike 2D w Photoshopie, tymczasem wogóle nie potrafie sobie wyobrazić tego w 3D

cień rzucony uzyskasz gdy w jednym ze świateł Lamp/Area/Spot/Sun włączysz opcję Ray Shadow

jeżeli nie chcesz aby cień był czarny musisz doświetlić scenę dodatkowymi światłami które będą rozświetlać ten właśnie cień (polecam AO - bardzo łatwy sposób na początek)

Edytowane przez mara

Napisano
  • Autor

No i dodałem już 3 światło Lamp\Lamp ustawiłem żeby robiło cień ale żandego cieniu nie robi. Czy przez to że nie mam żadnej podstawki tylko tło ustawione w Word ?