djqoisu Napisano 15 Czerwiec 2008 Napisano 15 Czerwiec 2008 Cześć Mam problem :) Mam ustawioną kamerę i obiekt (tak jak na obrazku pokazałem) Jak widać na rysunku mam czarny kolor obiektu. Gdy nacisnę F12 (to już ten oficjalny podgląd) to pionek zmienia kolor. Obojętnie jaki dam w ustawieniach zawsze mam ten co na obrazku poniżej Nie wiem dlaczego ? Pomocy !
n-pigeon Napisano 15 Czerwiec 2008 Napisano 15 Czerwiec 2008 To trochę za mało danych by móc ci pomóc daj zrzuty panelu materiału, ustawień renderera oraz pełną scenę.
Ania Napisano 15 Czerwiec 2008 Napisano 15 Czerwiec 2008 Oprócz tego co n-pigeon powiedział, pokaż jeszcze jakie ustawienia masz pod World (F8) 1
djqoisu Napisano 15 Czerwiec 2008 Autor Napisano 15 Czerwiec 2008 To raczej wszystko w tych rzeczach których zmieniałem :)
mara Napisano 15 Czerwiec 2008 Napisano 15 Czerwiec 2008 wylącz VColPaint w panelu Shading/Material i najlepiej usuń Vertex Color w panelu Editing/Mesh 1
djqoisu Napisano 15 Czerwiec 2008 Autor Napisano 15 Czerwiec 2008 http://www.sendspace.com/file/t4qs2p
Ania Napisano 15 Czerwiec 2008 Napisano 15 Czerwiec 2008 (edytowane) Pod world masz ustawione Amb R na 1, czyli ambient light jest czerwone. Zmniejsz wszystkie Amb do zera, i zamiast tego wstaw jakąś lampę lub włącz Ambient Occlusion. Generalnie nie tykaj lepiej Amb pod World, Ambient Occlusion (Amb Occ, ta zakładka obok) będzie wyglądało prawie zawsze lepiej, jeszcze lepiej z jakimiś światłami. edit: akurat widzę że stara wersja, w nowej wersji jest trochę poprawek dotyczących tego, radzę zładować. Edytowane 15 Czerwiec 2008 przez Ania
mara Napisano 15 Czerwiec 2008 Napisano 15 Czerwiec 2008 ok, chodzi o kolor Ambient (Amb) w Shading/World Buttons/World - użyj czarnego koloru albo ciemnoszarego /edit ehh, za wolny jestem :)
djqoisu Napisano 15 Czerwiec 2008 Autor Napisano 15 Czerwiec 2008 No dobra. Dziękuje. Wyłączyłem że mam wszystko po 0 w Word (tam na samym dole) i obiekt zrobił mi się czarny. Jednak jak przechodzę do Shading\Materil Buttons i tam ustawie jaki chcę kolor obiektu to już nie działa. Dlaczego ?
mara Napisano 15 Czerwiec 2008 Napisano 15 Czerwiec 2008 (edytowane) pewnie nie dodałeś jeszcze światła ani AO /edit zauważyłem, że nie ustawiłeś Render Levels w modyfikatorze na 4 - to zdecydowanie za dużo dla takiego obiektu, zmień na 1, 2, poza tym włącz Set Smooth w Editing/Links and Materials lub w trybie Edycji zaznacz wszystkie wierzchołki (A) wciśnij W i wybierz Set Smooth po dodaniu AO i zwykłego światła Lamp (bez zmiany ustawień), zmieniając kolory w panelu World, kolor obiektu, usuwając tą brzydką teksturę, którą dodałeś :p i zmniejszając Spec i Spec Hard twój pionek wygląda tak Edytowane 15 Czerwiec 2008 przez mara
n-pigeon Napisano 15 Czerwiec 2008 Napisano 15 Czerwiec 2008 Zrób tak jak Ania i mara mówią :) radze nie ruszać Ambient Light spłaszcza obraz, wykorzystuje się go w wyjątkowych sytuacjach, ale przy wizualkach z reguły nigdy. 1
djqoisu Napisano 15 Czerwiec 2008 Autor Napisano 15 Czerwiec 2008 Dziękuje wszystkim. Jeśli tutaj są punkty reputacji to otrzymacie wszyscy. Teraz żeby nie zakładać nowego tematu. W jaki naprostyszy sposób zrobić cień? Zazznaczyć wszystki punkty, zdublować i przenieśc i ustawić kolor siwy ? I alpha zmniejszyć żeby nie był taki ostry ?
mara Napisano 15 Czerwiec 2008 Napisano 15 Czerwiec 2008 (edytowane) hehe opis twojego pomysłu na zrobienie cienia przypomina mi technike 2D w Photoshopie, tymczasem wogóle nie potrafie sobie wyobrazić tego w 3D cień rzucony uzyskasz gdy w jednym ze świateł Lamp/Area/Spot/Sun włączysz opcję Ray Shadow jeżeli nie chcesz aby cień był czarny musisz doświetlić scenę dodatkowymi światłami które będą rozświetlać ten właśnie cień (polecam AO - bardzo łatwy sposób na początek) Edytowane 15 Czerwiec 2008 przez mara
djqoisu Napisano 15 Czerwiec 2008 Autor Napisano 15 Czerwiec 2008 No i dodałem już 3 światło Lamp\Lamp ustawiłem żeby robiło cień ale żandego cieniu nie robi. Czy przez to że nie mam żadnej podstawki tylko tło ustawione w Word ?
redkmaster Napisano 15 Czerwiec 2008 Napisano 15 Czerwiec 2008 to jest tak jak w rzeczywistości czyli obiekt rzuca cień na coś -> nie w powietrze
n-pigeon Napisano 15 Czerwiec 2008 Napisano 15 Czerwiec 2008 (edytowane) Kolega chyba nowy :) na początek polecam dokumentacje Blendera pomoże ci ogarnąć co się z czym je http://wiki.blender.org/index.php/Manual http://wiki.blender.org/index.php/Manual/Lighting Niestety mam tylko źródła po angielsku jak coś po polsku mi się przypomni to zapodam. Edytowane 15 Czerwiec 2008 przez n-pigeon
Idaho Napisano 17 Czerwiec 2008 Napisano 17 Czerwiec 2008 Polecam http://www.free3dtutorials.com/lighting/3d-max/lighting-and-shadows-basics-1.php http://www.free3dtutorials.com/lighting/3d-max/lighting-and-shadows-basics-2.php są to podstawy tzw Basic są tam również advance poszukaj Potem poszukaj tutoriali z działu lighting dotyczących budowy studia.
Rekomendowane odpowiedzi