Napisano 8 Lipiec 200816 l Editable poly/mesh zawiera informacje o mapowaniu a unwrap służy tylko do wprowadzenia zmian -> więc jak attach'ujesz z poziomu editable poly to nic nie zniknie, ot się nałoży i da możliwość rozłożenia w jednym kwadracie mapowania. Ogólnie mam wrażenie że jeszcze jesteś na bakier z teorią więc doradzam krótką, treściwą lekturę na przykładzie o identycznym charakterze jak ten robot. Obecnie max ma więcej narzędzi ale podstawy się nie zmieniły, no i trzeba je znać :). http://www.3dtotal.com/ffa/tutorials/max/joanofarc/tex_sword1.asp http://www.3dtotal.com/ffa/tutorials/max/joanofarc/tex_armour1.asp Pozdrawiam,
Napisano 8 Lipiec 200816 l Autor Gotham - jesteś kochany...:) czytałem ten Kluczowy tutorial już (podczas modelowania) ... pomocny i naprawdę pouczający... własnie, wiem jak zmapować na raz cały obiekt... ale chcę zrobić każdy osobno... na innej mapie nogi-ręce, na innej korpus, innej głowę, innej naramienniki-nałokietniki-stopy...itp. takimi grupami, bo i tak chcę je mieć w hi-res, a mój komp w programi 2D nie wyrobi się przy większych mapach... jak już zrobię jakiś element na cacy, to zostanie nienaruszony...:) mam nadzieję że to nie grzech, pracować w ten sposób... za Twoją radą doprowadziłem Kratkę do ładu, mam nadzieję...: nawiasem (palma mi odbija już...) - za dużo werteksów wciągnąłem... nie sądziłem że nauczę się tak wiele w tak krótkim czasie.. bez waszej pomocy, szukałbym po omacku... więc jak już doprowadzę do końca projekt to tak, żebyście się nie wstydzili..za ucznia..:) pozdrawiam...
Napisano 8 Lipiec 200816 l Eeee zbyt lukrowo przypostowałeś.... Prowokujesz :>... Mapowanie jest nadal do pupy, litania: Wielkość checkera jest niezwykle zróżnicowana, stopa i łydka np. ;), no chyba że chcesz zastosować na stopę teksturę dwa razy mniejszą, ale wtedy powinieneś na nią wrzucić checkera dwa razy mniejszego- tak samo jak stosujesz tekstury nie kwadratowe- np. 2/1 to wrzucasz checkera np. 50/25. Szwy się mnożą w przedziwnych miejscach, na plecach nawet widać że idą sobie i skręcają pod kątem prostym. Po co? Rozciągnięcia są niemal wszędzie (zainteresuj się optymalizacją kątową- w maxie to relax na edge np. ;) ) a nawet zaginają jak na miednicy. A co do podziału tekstur na elementy to nie bronię, większość osób na początku tak kombinuje więc również możesz :). W przypadku takiego robota warto by było chociaż posegregować po typach metalu. Ale na pewno jest lepiej niż było :). Pozdrawiam, Edytowane 8 Lipiec 200816 l przez Gotham
Napisano 8 Lipiec 200816 l A zapomniałem jeszcze o jednym :>, mapowanie nie jest jakąś kluczową fazą, spokojnie możesz pruć dalej i skupić się na ważniejszych rzeczach.
Napisano 8 Lipiec 200816 l Autor to mnie ostudziłeś... masz rację, zagięcia na miednicy naprawiłem.. RelaxDialog bardzo przydatny... ślimaczę się - wiem... ale wiesz, ja dużo palę.. wielkość czekera odpowiada wielkosci mapy-widze proporcje... a rodzaje metali będą właśnie w grupach. nie będę już słodził i prowokował. zabiorę się za lokacje w następnym podejściu... miałeś rację z tymi 2 miesiącami... pozdrawiam - dzięki za poświęcony czas...
Napisano 9 Lipiec 200816 l Postuje bo mam niezwykle rzadkie przeczucie (mam na myśli niezwykle, niezwykle rzadkie przeczucie) że dobrniesz do końca projektu. Co prawda jeszcze bardzo daleko i czeka jeszcze ogromna sterta kompromisów (na pedantyzm można sobie pozwolić robiąc w zespołach) ale... ;) A i z ważnych tipów, wyprodukuj animatyk :).
Napisano 9 Lipiec 200816 l Autor dzięki za Wiarę.. animatyk prawie gotowy, jasnowidzu.. naprawdę zależy mi na skończeniu tej animacji... dlatego wdzięczny jestem za Tipsy...(jak już będę odbierał Oskara to podziękuję Wam z mównicy...) pozdrawiam...
Napisano 9 Lipiec 200816 l (PS-PolySelect..?)(bo wiesz ja niedużo siedzę w Max'ie) PS = Photoshop. Czy tam czego używasz. (Gimp, Photopaint? ) W każdym razie 2d. Coraz lepiej ci idzie, słuchaj Gothama :)
Napisano 9 Lipiec 200816 l Autor Ania - dzięki... aaa, PS... no tak, to ma sens..;) A co z kurą..Ania... następne podejście to będzie enviroment, nie wiem czy dziś, bo jakaś praca jest, ale w najbliższych dniach. stay tuned...(czyli - bądźcie Tuńczykami..?). pozdrawiam.
Napisano 9 Lipiec 200816 l Mapowanie bywa upierdliwe ale jak już przebijesz się przez to i robot nabierze kolorków to zacznie się prawdziwa zabawa :) Oświetlanko, animowanko, kadrowanko... oj będzie się działo :) Trzymam kciuki za postępy prac. Widać, jak chłoniesz wiedzę - podejrzewam, że przy końcu projektu Twoja głowa będzie już całkiem nieźle nasiąknięta drobinkami informacji ze świata grafiki 3d. A to cieszy.
Napisano 9 Lipiec 200816 l Autor Kris_R - racja.. liczę na naukę właśnie... (wiem że to wybieganie w przyszłość... ale już wiem jaka będzie następna moja potyczka z 3d... hi hi...) pozdrawiam.
Napisano 10 Lipiec 200816 l Autor zamieszczam testową animację kamery - 4sec... będę wdzięczny za korektę. plik do pobrania: [skasowany] pozdrawiam Edytowane 21 Grudzień 200816 l przez sly
Napisano 11 Lipiec 200816 l podobać sie :] Nie wiem tylko czy te czernie dobrze robia, jezeli lezy to w stylistyce calego filmu to jak najbardziej ok, ale takie czarne dziury nie powinny miec miejsca, moze je delikatnie doswietlić ?
Napisano 11 Lipiec 200816 l Autor aaa, dzięki.. nie, no nie będzie czerni... raczej czerwień i zieleń.. i fiolet, ale nieważne.. w poście niewyraźnie napisałem że to animacja kamery (tylko)..:) czernie czasem pozostawiają miejsce dla wyobraźni - obrazek nie opisuje wszystkiego, a mózg działa i sobie dopowiada szczegóły..:) - no ale wiadomo, że czerń w plamie to Dziura... blle.. jakiś czas muszę porobić coś innego więc jak tylko coś wrzucę to mam nadzieję jakieś konkrety... pozdrawiam.
Napisano 12 Lipiec 200816 l Na końcu ostrość się trochę zbyt szybko zmienia (takie mignięcie), o ile ostrość się zmienia pokrętłem tak jak to znam z aparatu fotograficznego, to taka szybka zmiana wygląda dziwnie.
Napisano 12 Lipiec 200816 l Autor wiem..specjalnie tak zrobiłem...:) - ale tak nie będzie.. też blur będzie innego typu. pozdrawiam.
Napisano 22 Lipiec 200816 l cool troche sie rozjezda perspektywa tla, ale moze to zamiezaone bo nawety fajnie wyglada widze tu jeszcze jakies oryginalne volume lighty i przydaly by sie jednak delikatne texturki i jakis kurz morze zeby orzywic scene, frowajaca gazeta lub deszcz nie zmienal bym tez ogniskowej podczas zblizania bo ten trick nadaje dynamizmu, a z tego co rozumiem w filmie ta scena ma byc raczej spokojna no i koniecznie gdzies bym wpakowal ksiezyc, jakne w tej scenie to w innej :) blura zmien tak jak wspomniales na jakiegos bardziej bajeranckie, sa takie pluginy do AE jak znasz :P pozdrawiam
Napisano 30 Lipiec 200816 l Heh, tak z ciekawości w jakiej fazie projekt padł? Animatyk okazał się pomyłką? Czy może przygniotła perspektywa przeniesienia go do 3D?
Napisano 31 Lipiec 200816 l Autor bajki opowiadasz... projekt nie padł... nie myliłeś się na początku... ale praca trwa, właśnie robię coś... spoko, będzie update... cierpliwości... pozdrawiam
Napisano 31 Lipiec 200816 l Autor jeszcze mam problem... mały... renderując MentalRay'em nie działa MotionBlur z zakładki Properties Danego Obiektu... nie mam mocnego kompa żeby użyć motion blura z Camery... czy jest jakaś alternatywa..? pozdrawiam.
Napisano 31 Lipiec 200816 l No to miło słyszeć :) a co do problemu: Skoro MB z camera efffects jest niedopuszczalny czasowo to najlepiej przerzuć to na compo, przy zapisywaniu plików wybierz .rpf, w setup wybierz dodatkowe kanały które potrzebujesz (pewnie velocity się przyda ;P) i potem w Combustion czy AF nałóż motion blur (dokładnie gdzie kliknąć nie powiem, bo nie pamiętam a tych softów nie mam pod ręką). Pozdrawiam,
Napisano 31 Lipiec 200816 l Autor dzięki... przydatne.. Ttaaddeekk już mi polecił TimeWarpa w AE... też zadziała... co do Combustion... bluźnierca..!! - nie wolno tego używać..:) gotham - przed chwilą: "ttaaddeekk 13:16:50 gotham Ci pojechal ostro :/ sly 13:17:00 no.. i dobrze... sly 13:17:11 fajnie że tak wjeżdża na ambicje.. ttaaddeekk 13:17:21 noo, spoko ziom jest" pozdrawiam.
Napisano 9 Sierpień 200816 l Autor mam coś do skończenia na 14 sierpnia, i wtedy coś ruszy... coś tam robiłem w międzyczasie, ale dosłownie minuty pracy. zanimowałem statystę czyszczącego ulicę...lol. pozdrawiam
Napisano 10 Sierpień 200816 l Stary, finiszuj juz bom kurde bele ciekaw :D Masz mozliwość pokazania zanimowanego statysty? Ach tak, właśnie czytałem Twój wątek na temat storybordu tej pracki.....mam pytanie: oglądałeś WALL-E-go za wczasu czy to przypadek :>? Robote dobrą robisz tylko ja do scenariusza pytam ;) Pozdro
Napisano 10 Sierpień 200816 l Autor pomysł urodził się 20czerwca jakoś ok godz. 22:22... z tego co pamiętam to nie słyszałem wtedy o wall-e'm...do dziś go nie widziałem, ale zamierzam.. jakoś nie pociągają mnie szczególnie Roboty, ale nie potrafię wymodelować jeszcze postaci więc to "bezpieczne" rozwiązanie... ta animacja ma służyć mojej nauce 3d i tyle. renderuję fragment dla Ciebie.. za 30 minut się zliczy, dodam jakieś tło i wrzucę... pozdrawiam, dzięki za zainteresowanie. [edit] - ort. :/ Edytowane 10 Sierpień 200816 l przez sly
Napisano 10 Sierpień 200816 l Autor miałem gości, właśnie renderuje... jeszcze na serwer i pokażę... pierwsze ujęcie planuję mniej więcej w takim klimacie... to próbka tylko... glowowo-blurowo trochę, wiem... ale nie dążę do realizmu zbytnio... pozdrawiam.
Napisano 10 Sierpień 200816 l Autor tekstura podłoża do wymiany, to wiem... blur rozciągnę na pewno.. a całe ujęcie będzie wolniejsze - dwa razy dłuższe... [skasowany] - scena po AE/czysty render - 10MB pozdrawiam. P.S. nie wiem jak długo to będzie na serwerze. Edytowane 21 Grudzień 200816 l przez sly
Napisano 10 Sierpień 200816 l Ju zasysam zatem ;) Edit: Staryy, ładnie to wygląda juz na chwilę obecną ! Walcz qrde bele dalej bo warto! pytanie: Dofa całkowicie z maxa dałeś czy jakiś srix-afx zaprzęgnięty do tego? PS: jezeli ujecie z tego co wnioskuję miałobybyć przerywnikiem to moze lepiej bedzie wyrenderować ze statycznej kamery? ot taka myśl ? :>? Pozdro 600 100 900 Edytowane 10 Sierpień 200816 l przez JmTm00
Napisano 10 Sierpień 200816 l Autor JmTm00 - DOF to Z-Depth wyrenderowany z Maxa, w afterze użyty w filtrze LensBlur; dodatkowo Z-Depth może przydać się do innych udziwnień, bo jest monochromatyczny, można pokolorować; nałożyć; mgłę z niego wytworzyć; pobawić się z filtrem Glas i nałożyć; wiele opcji; Kadr nie ma być przerywnikiem, będzie dłuższy i poznamy w nim bohatera, wracającego z pracy - czyli w kadrze będzie jeszcze bohater, miasto w tle będzie ożywione, pompujące, dymiące, parujące - pracujące. Nie będzie ze statycznej kamery, nie widzę sensu robić czegoś w 3d i nie pokazywać przestrzeni... stąd na pierwszym planie słup...:) pozdrawiam. aaaaaaa: zapomniałem dodać, właśnie wróciłem z kina, byliśmy na Wall-e'm.... faaajny film.. ale przed pokazem zapodali też fajną animację z Magikiem i Królikiem. Edytowane 21 Grudzień 200816 l przez sly
Napisano 10 Sierpień 200816 l ta bajka z magikiem i krolikiem to presto od pixara, a co do twojej animki to nie podoba mi sie tlo miasta, dziwnie sie rusza podczas ruchu kamery i ten DOF tez taki dziwny jest. kolorystyka mi sie rowniez nie podoba, a na ziemi jakis szum jest. animacja robota nawet fajna, chociaz wygląda ją te szczotki jakby sie iskrzyly na poczatku. wydaje mi sie ze lepiej bedzie wygladac tak jak jest w renderze bez efektow w AFX
Napisano 11 Sierpień 200816 l Autor Dzięki Tomaszu - co do szumu to masz tację... co do kolorystyki to się nie wypowiem bo mam B/W monitor... iskry - fakt, tak to wygląda i koniecznie trzeba zmienić...DOF dziwny też... nie wiem co zrobić, jestem w kropce... Tło miasta będzie inne, zapewniam że na razie to szkic wstawiłem... bo to nie finalny efekt... dzięki za komentaż. pozdrawiam.
Napisano 15 Sierpień 200816 l tekstura podłoża do wymiany, to wiem... blur rozciągnę na pewno.. a całe ujęcie będzie wolniejsze - dwa razy dłuższe... KlipQuickTime - scena po AE/czysty render - 10MB pozdrawiam. P.S. nie wiem jak długo to będzie na serwerze. juz nie ma :( mozna jeszcze gdzies to zobaczyc? dawno nie zagladalem na max3d ... jak postepy? kalais czeka na jakis update :)
Napisano 15 Sierpień 200816 l Autor zaraz wrzucę na inny serwer... musiałem zwolnić tamto miejsce. pozdrawiam. KlipQuickTime - jak pisałem - TO PRÓBA..! - :) Edytowane 15 Sierpień 200816 l przez sly
Napisano 22 Wrzesień 200816 l Autor coś tam robię... poprzednio próbowałem dodawać Volume Light w AE, ale tak wygląda prosto z 3D i mnie zadowala, dodam jeszcze zdeformowaną mgłę... i całość pokoloruję. a to poprawione oczy robota i nowa textura. opis jest błędny... powinno być: Wall-e + Terminator + H.A.L. + kotek ze Shrek'a... pozdrawiam
Napisano 23 Wrzesień 200816 l Autor Dziś pobawiłem się - pouczyłem - animować bipeda... nauka trwała 25 minut. owoc dostępny jest tu (80klatek): http://www.vimeo.com/1791743 dzięki czemu zniknie problem z niedziałającymi linkami. dłonie do wymiany... oderwanie stopy umknęło mi gdzieś... czekam na komentsy... :) pozdrawiam.
Napisano 23 Wrzesień 200816 l jesteś pewien ze nie uzywałeś mocapu :>? bo animacja ludzka bardzo (co niby dobrze) ale do robota jednak przydałby sie jakiś autorski patent na ruch. Pozdrawiam
Napisano 23 Wrzesień 200816 l Autor Ha.. wiedziałem... że taki ruch się nie spodoba w tym przypadku.. ale specjalnie nawet rigowałem model tak żeby się ładnie wyginał... może to błąd.. ale od początku tak miało być.:) No ale ta zajawka to przesadzony, ziomuś... w animacji robot będzie miał skromniutkie ruchy... pozdrawiam. P.S. nie bardzo wiem co to jest Mocapu... ale ostatnio myję się regularnie... P.S.2. Autorski patent na ruch juz mam... podpatrzyłem go w jakimś filmie... P.S.3. tak serio... ruch będzie jaki będzie... na razie planuję spokojny, ludzki ruch... Edytowane 23 Wrzesień 200816 l przez sly
Napisano 8 Październik 200816 l hej, bardzo mi się podoba storyboard który narysowałeś, również proporcje robota, na szkicu są bardzo ciekawe. Jeśli wolno mi radzić, to popracuj nad modelem, gdyż zatraca tą "fajność" ze szkicu ( proporcje głównie). Powodzenia.
Napisano 8 Październik 200816 l Autor dzięki... chyba tak zrobię, choć to tylko szkic... ale projekt czeka na "swój czas", aktualnie jestem zajęty ... - stay tooned... czyli "bądźcie Tuńczykami"... niebawem przysiądę i skończę całość. pozdrawiam.
Napisano 12 Październik 200816 l Autor postowałem to video już w dziale Speed Animating - sesja 13. ale tutaj wrzucę jako że model związany jest z tą animacją...:) http://vimeo.com/1937192 2 godziny animowania... pozdrawiam
Napisano 18 Październik 200816 l Nie poddaj się, Bierz życie jakim jest I pomyśl, że na drugie nie masz szans Po co ten stres. Myślisz, że nie masz nic Każdy ma - nawet ty. Czasem trzeba to po prostu znaleźć Miłość, noc i deszcz, życie też. Dlatego warto starać się Powiedz, czy naprawdę nic nie jesteś wart Znajdź to w sobie. Tak Nie poddaj się. Bierz życie jakim jest I pomyśl, że na drugie nie masz szans Ten kraj jest jak psychodeliczny lot. Czujesz, że nie zmienisz nic... Spróbuj wziąć z tego coś. To przecież twoje życie jest Popelniaj błędy i naprawiaj je Gdy dotkniesz dna, odbijaj się Wykorzystaj czas. Drugiego już nie będziesz miał Nie poddaj się. Bierz życie jakim jest I pomyśl, że na drugie nie masz szans Odetchnij więc, zastanów się, znajdź jego sens Bierz życie takim jakie jest I ciągle szarp i zmieniaj je, przed siebie idź Bierz życie takim jakie jest. I zmieniaj je i ciągle walcz. Przed siebie idź...
Napisano 18 Październik 200816 l Autor Nie poddaj się, Bierz życie jakim jest I pomyśl, że na drugie nie masz szans Po co ten stres. Myślisz, że nie masz nic Każdy ma - nawet ty. Czasem trzeba to po prostu znaleźć Miłość, noc i deszcz, życie też. Dlatego warto starać się Powiedz, czy naprawdę nic nie jesteś wart Znajdź to w sobie. Tak Nie poddaj się. Bierz życie jakim jest I pomyśl, że na drugie nie masz szans Ten kraj jest jak psychodeliczny lot. Czujesz, że nie zmienisz nic... Spróbuj wziąć z tego coś. To przecież twoje życie jest Popelniaj błędy i naprawiaj je Gdy dotkniesz dna, odbijaj się Wykorzystaj czas. Drugiego już nie będziesz miał Nie poddaj się. Bierz życie jakim jest I pomyśl, że na drugie nie masz szans Odetchnij więc, zastanów się, znajdź jego sens Bierz życie takim jakie jest I ciągle szarp i zmieniaj je, przed siebie idź Bierz życie takim jakie jest. I zmieniaj je i ciągle walcz. Przed siebie idź... trafne. możnaby rzec - kwintesencja pomysłu na moją animację... pozdrawiam. [edit] skoro już tu jestem.. - dziś pracowałem nad chodem bipeda, oto rezultat: http://vimeo.com/2001782 pozdrawiam. Edytowane 18 Październik 200816 l przez sly
Napisano 18 Październik 200816 l po tej anikmacji mam ochote sie zabic, nie ze wzgeldu na wykonanie tylko na teamtyke emo alert kurwa
Napisano 18 Październik 200816 l Autor zróbmy tak... wyedytuj posta jak już wyleczysz jutro kaca... i żadne EMO... dajże spokój... lepiej byś skomentował ruch postaci... bo potrzeba pomocy... pozdrawiam.
Napisano 19 Październik 200816 l no nie wygląda ten chód najlepiej, parę uwag: - ręce powinny się trochę zginać w łokciach - prawa ręka w ogóle się nie rusza - miednica przesuwa się po linii prostej, podczas gdy powinna poruszać się trochę góra-dół - góra z kolei (klatka piersiowa) za bardzo obraca się po osi równoległej do kierunku patrzenia kamery, powinna obracać się w takim samym stopniu ale po wokół osi biegnącej w górę tu jest całkiem fajny sad walk: http://pl.youtube.com/watch?v=VLpF4WzdJiI popracuj też nad krzywymi, wygląda troszeczkę za bardzo jak robot.. popatrz na ruch lewej ręki tego gościa: http://pl.youtube.com/watch?v=TKMRnfstxoQ może nawet za miękko porusza sie ta ręka, ale fajnie się ogląda... mam nadzieję że to nie za dużo krytyki :) powodzenia!
Napisano 19 Październik 200816 l Autor dzięki za odpowiedź. popracuję jeszcze... prawa ręka nie rusza się zbytnio, bo będzie trzymał "walizkę"... i to będzie wyzwanie dla mnie... ruch kręgosłupa muszę poprawić.. krzywe.. fajnie by było.. ale nie mogę tych krzywych znaleść.. serio.. zaczynam dopiero animować.. i szczerze - wiem jak bym chciał i gdzie "zmiękczyć" klucz, ale gdzie taki view cholerny znajdę..?? chcę trochę zwolnić ruch i do dego zmienić dynamikę...- początek kroku powolny i dopiero w 80% kroku przyśpieszenie na postawienie nogi - takie człapanie..jakby "ciąganie" nóg za sobą, tylko nie wiem jak teraz stworzone klucze zmodyfikować... pozdrawiam.
Napisano 18 Grudzień 200816 l Autor pierwsze ujęcie. Wiem że chód nie jest taki jaki mógłby być, ale nie chcę wracać a jest jeszcze scena w której będzie pole do popisu jeśli chodzi o postać... screen: klip na Vimeo: http://vimeo.com/2558853 pozdrawiam.