Napisano 13 Luty 200421 l jest jakiś psosób na wyrenderowanie zamej siatki oraz siatki z obiektami?. w maxie, v-ray\'u? jakiś materiał? chodzi o czyściutką siatkę; bez światła i cienia... help!
Napisano 13 Luty 200421 l w scanline bez problemu, zaznaczasz dla danego materialu w jego wlasciwosciach shader basci parameters>wire, niestety to nie przejdzie w vrayu, ale piszesz ze nie potrzebujesz swiatla ani cienia wiec domyslam sie ze scanline wystarczy. Jak nie chcesz miec oswietlonej siatki, pobaw sie self illumination materialu. edit: i uzywaj opcji szukaj, na forum co tydzien pojawia sie to pytanie :)
Napisano 13 Luty 200421 l Autor dzięki, ale nie do końca o to chodziło. wire znałem, chodzi mi bardziej o takie przedstwienie śiatki jak w viewporcie. taka cieniutka i jednolita. a co do v-raya. sposób \'na v-ray\'a\' też się przyda. bo napisałem że potrzebuje takrze wersji siatka+obiekty. poprostu chcę uzyskać zwykłego renda z wszystkimi gi i innymi bajerami. a z siatką jak przy print screenie 8). widziałem kiedyś na forum coś podobnego, tyle że był to rend (jakaś samochodowa deska rozdzielcza) z XSI.
Napisano 13 Luty 200421 l niestey vray nie obsluguje materialu standard z wire. w scanline + radiosity mozna zduplikowac obiekt i dac nowy material wire. wtedy masz obiekt z normanlym materialem + siateczka a wire jest domyslnie ustawiony na 1px i extended parameters mozesz dac wiecej. ale to tylko w scanline. ja sie bawilem w post w szopie vray z gi + scanline z wire
Napisano 13 Luty 200421 l Ooo ! Wygląda jakoś znajomo ta część obrazka ;), chyba już ją widziałem tu i ówdzie reprodukowaną w prasie hihi czy to jest kolegi praca ? ( proszę tylko bez fałszywej skromności )
Napisano 13 Luty 200421 l marcoos: zupelnie nie wiem o co ci chodzi, pewnie mnie z kims lub z czyms mylisz ;) jakby ktos mial jakis pomysl jak to zrobic chetnie uslysze. tu przyklad na wykozystanie podobnej metody ale to tez pewnie post efekt http://clcsarquitectos.com/main_en.html tam portfolio
Napisano 13 Luty 200421 l Autor no jest to jakiś sposób, aczkolwiek troszkę tak \'na dziko\' 8). może ma ktoś jakieś inne propozycje? jakies szejderki do v-ray\'a?
Napisano 16 Luty 200421 l Czesc! Taki pomysł wpadł mi do głowy, oczywiscie moge nie mieć racji albo może i jest to zły pomysł, ale moze da się w vrayu użyć materiału takiego w którym są widoczne krawędzie poszczególnych obiektów (nie wiem jak to sie nazywa.. ale coś ala material do toonsow), a potem ustawuić opacity tego materiału na jakieś 85... wtedy będzie widać krawędzie spodspodu... oczywiscie musiałbyś każdy element mieć oddzielny.. nie wiem... moz ejest to jakiejś wyjście
Napisano 16 Luty 200421 l Vray posiada specjalną teksturę, która pokazuje sitakę. Jendak jej jakość nie jest zadowalająca. Jednak możesz sprawdzić, wystarczy wrzucić ją na difusa albo refraction i powinno jakoś wyglądać. Można użyć modyfikatora latice. Chyba tak się nazywa robi on w miejscu krawędzi osobne obiekty, które to renderują się już w zwyczajny sposób. Jezeli jednak chcesz mieć dokłądnie to co w viewporcie możesz zrobić printsceena. A jeżeli potrzebujesz animację to makepreview.
Napisano 16 Luty 200421 l chyba najprosciej jest skonwertowac obiekt do editable poly, zaznaczyc wszystkie edge, wybrac create shape from selection no i bedziesz mial spliney w formie siatki - mozesz zrobic zeby byly renderowalne, wybrac grubosc, nadac material i zrenderowac w czym chcesz.w vrayu tez. pozdr! adamkos
Napisano 18 Luty 200421 l Originally posted by Bacry Vray posiada specjalną teksturę, która pokazuje sitakę. Jendak jej jakość nie jest zadowalająca. Jednak możesz sprawdzić, wystarczy wrzucić ją na difusa albo refraction i powinno jakoś wyglądać. Można użyć modyfikatora latice. Chyba tak się nazywa robi on w miejscu krawędzi osobne obiekty, które to renderują się już w zwyczajny sposób. Jezeli jednak chcesz mieć dokłądnie to co w viewporcie możesz zrobić printsceena. A jeżeli potrzebujesz animację to makepreview. I to jest najlepsze rozwiazanie tylko dobry image sampling dac trzeba. Moze wie ktos jak zmienic kolor tej siateczki??
Napisano 27 Luty 200421 l Kolor siatki zależy od koloru obiektu ustawionego we właściwościach obiektu.
Napisano 27 Luty 200421 l Bacry: w scanline tak ale metoda ktora podales nic to nie zmienia. vray renderuje siatke na bialo.
Napisano 13 Grudzień 200420 l "Bacry: w scanline tak ale metoda ktora podales nic to nie zmienia. vray renderuje siatke na bialo." no wlasnie - mozna zmienic jej kolor jakos??