Napisano 13 Luty 200421 l Ludzie potrzebuje pomocy jeśli wiecie to napiszcie mi co musze zrobic żeby zacząć tworzenie gier bardzo mnie interesuje grafika 3D może znacie jakieś kierunki na studiach które uczą projektowania w 3D. Dzięki !!!:cool:
Napisano 14 Luty 200421 l Do tworzenia gier to trzeba umiec programowac przede wszystkim, a odnosnie grafiki to nie slyszalem zeby gdzies w polsce uczyli tego pod katem gier (low-poly itede). Poszukaj jakis kierunkow zwiazanych z grafika komputerowa. Ja na ten przyklad sobie studiuje na Politechnice Łódzkiej informatyke i na trzecim roku jako specjalizacje bede mogl sobie wybrac grafike komputerowa (na razie jestem na drugim ciagle cos programujemy i tylko zajecia z AutoCADa byly ale to juz cos :)). Jak sie zainteresujesz to zajrzyj na stronke www.ftims.p.lodz.pl. Z tego co slyszlem od znajomych to raczej nie warto chodzic po szkolach typu handel i grafika komputerowa, bo tam to cie za duzo nie naucza. Porozgladaj sie po prostu po roznych uczelniach :]
Napisano 19 Luty 200421 l Ucz sie sam :D trening czyni mistrza :) wystarcza checi i samozaparcie :) metoda prob i bledow.. i wszystkiego sie nauczysz :) albo tutoriale jesli chcesz a jest ich pelno :) Daruj sobie szkoly... przynajmniej w polsce :) Niby pisza nieraz ze jest grafika i wogole wow :) taka jak jakas specjalizacja ktora mozesz wybrac albo jakis kierunek ale prawda jest taka ze to jest tylko namiastka grafki i niczego cie tam nie naucza.. no moze poza klikaniem myszka i jakimis podstawami typu photoshop corel..itp..albo pod kontem dtp...o 3d i programach typu max to zapomnij...Ohh soory ostatnio widzialem szkole animacji w bielskobialej :) 2 letnia bodajze :) ale niestety aby to zaczacc musisz miec jakiekolwiek wyzsze wyksztalcenie [lol2]...Tak wiec ucz sie sam :D - po paru latach moze dwoch..pewnie jakas pracke zlapiesz jak bedziesz dobry :) ps.. zawsze mozesz sprobowac swych sil za granica :) sa szkoly gdzie ucza maxa maya\'i itp... zazwyczaj 3 letnie tak jak np w niemczech :D .... i uwaga .... tadammm!!!!! 45.000 EURO za calosc (czyli 6 semestrow) Powodzenia :D
Napisano 19 Luty 200421 l a jakie to sa szkoly za granica? nie koniecznie w niemczech. mowie o takich do ktorych mozna probowac pojechac na wymiane (czyli chyba panstwowe to musza byc). (wiecie - sokrates czy takie tam). zapewne w danii jest cos takiego - bo organizuje targi reklamowane na cgtalku (jeszcze tego nie czytalem, przyznam sie, wiec moge sie myslic). gdzie jjeszcze?
Napisano 19 Luty 200421 l http://www.gamediscovery.com/game-design/computer-game-design-schools.asp http://www.design-schools-programs.com/game-design-schools.asp http://www.gamedev.net/reference/list.asp?categoryid=77 http://www.trade-schools.net/cc/design.html i wiele innych po wpisaniu w google. wiekszosc za wielka woda. wiec jak na wymiane to do kantoru najpierw.
Napisano 19 Luty 200421 l :D za wielka woda to jednak chyba troche za kosztowne - takiego czegos to panstwo nie pokryje :P gogli tez uzywac umiem :P. chodzilo mi o to czy ktos z forumowiczow moze slyszal cos wiecej o jakiejs takiej szkole. gdyby mi sie udalo \"wyskubac\" taki wyjazd u dziekana to nie chcialbym trafic do szkoly, w ktorej (jak to bylo napisane gdzies w innym topicu) \"uczą tyle co w helpie\"
Napisano 20 Luty 200421 l nie wiem skad u was takie teorie odnosnie szkol w polsce. Na PŁ ucza maxa povraya i jeszcze paru innych progsow. nawet na innym wydziale jest max w ramach podstaw grafiki komp. i mozna sobie zrobic certyfikat discreet dodatkowo. Sprawdzcie program moich :] studiow tutaj i tutaj faktem jednak jest ze nie ucza jak robic gry jedynie.
Napisano 25 Luty 200421 l na poczatku witam wszystkich bo jestem nowy na forum i prawda jest taka jak wiekszosc pisze ze w u nas w kraju wielka kicha ze szkolami graficznymi, jesli chodzi o ta szkole graficzna w bielsku to cos o niej wiem bo skonczylem tam 3 lata, reszta to 2 letni master of arts bo szkola ma podpisana umowe z NEWI czyli uniwerystetm walijskim... nie bede wiecej pisal na temt tej szkoly chociaz duzo by mozna pisac :))) jedyna chyba dobra strona jest to ze udalo mi sie wyjechac wlasnie na praktyki do walii i tutaj szkola i nauka wyglada zupelnie inaczej, oczywiscie wsyzstko finansowane przez leonardo, i na prawde po 3 miesiacach tutaj mam ochote skonczyc tego mastera ale tutaj nie w polsce... jesli chodzi o sprzet sposoby nauczania i w ogole wszystko jesli ktos potrzebuje szczegoly to piszcie ja polecam bo w poslce nic konkretnego nie znalazlem...
Napisano 26 Październik 200420 l mozna zawsze Polsko-Japonska Wyzsza szkola technik komputerowych Ale 1200zl miesiecznie :/
Napisano 26 Październik 200420 l Szczerze mówiąc jeszcze nie widziałem żeby któraś z firm developerskich szukała pracownika z "profilowym" wykształceniem. Graficy- wiadomo, szkoły plastyczne są w cenie, programiści- politechniki i temu podobne ale tak naprawdę liczy się portfolio i umiejętności a nie papierki.
Napisano 26 Październik 200420 l i tu rk trafil w sedno czasem w ofertach pracy jest napisane cos o dyplomie - ale to zazwyczaj jako atut a nie wymagania :) wiec pozostaje dlubac samemu :) najlepszym sposobem nauki wg. mnie - jest po prostu uprzec sie i cos zrobic - jak juz sie stanie przed jakims konkretnym problemem - to wtedy duzo latwiej go rozwiazac niz jakies takie mglawicowe - "ratunku - chce zrobic gre i nie wiem jak" :)
Napisano 27 Październik 200420 l Ja uczyłem się handlu :P, a 3d po nocach :) Poważnie, zabierz się _ostro_ do roboty. Tak jak MaggeM i RK prawią, nie inaczej.