.jacek Napisano 11 Sierpień 2008 Napisano 11 Sierpień 2008 Witam, jestem w trakcie pisania pracy magisterskiej pt. 'Efekty specjalne w filmie' - chce opisac proces powstawania filmów, techniki ( te współczesne jak i te bardziej 'analogowe') i wskazać kilku twórców, którzy moim zdaniem ciekawie wykorzystują szeroko pojęte efekty specjalne. Uzbierałem juz troche literatury i linków - ale mam też pytanie do Was - czy znacie jakieś ciekawe arykuły/linki/książki, które przydałyby się w pisaniu takiej pracy? Z góry dzięki, Jacek
Nezumi Napisano 11 Sierpień 2008 Napisano 11 Sierpień 2008 Czemu nie - jak dla mnie rewelacyjna stronka fxguide.com. Polecam tez forum zwiazane z ksiazka "The DV Rebel's Guide: An All-Digital Approach to Making Killer Action Movies on the Cheap" (i sama ksiazke ale ta raczej tylko ze stanow mozna sprowadzic...) A kazdemu zainteresowanemu procesem powstawania filmu od pomyslu do dystrybucji polecam ksiazke Roberta Rodrigueza "Rebel without the crew". Poza tym rzecz poniekad oczywista - oryginalne dvd maja czesto ekstra material o tym jak powstawal dany film badz efekty do niego. To tyle co pamietam na teraz - zmykam do pracy ;)
the_fgdf Napisano 11 Sierpień 2008 Napisano 11 Sierpień 2008 Oj stary porywasz się na czerwonego olbrzyma. Ze swojej strony polecam strony vfxtalk.com największych studio VFX ich dzieł i analogicznie Video.google.com youtube.com znajdziesz tam bardzo wiele making of _BB
Tomala Napisano 11 Sierpień 2008 Napisano 11 Sierpień 2008 Kiedyś widziałem książkę tytuł bodajże Encyclopedia of Movie Special Effect i było tam opisane mnóstwo filmów i efektów które były przy ich wykorzystane wraz z opisem technik i różne ciekawostki z planów.
piotrek Napisano 11 Sierpień 2008 Napisano 11 Sierpień 2008 http://www.amazon.co.uk/Visual-Effects-Television-Media-Manuals/dp/0240516753 - jest jeszcze taka książka o tym, ale jeszcze jej nie przeczytałem, więc nie wiem i niej zbyt wiele. Zerknij sobie ta spis treści, by zobaczyć, czy jest tam to, co Cię interesuje.
Rascal Napisano 13 Sierpień 2008 Napisano 13 Sierpień 2008 Opisy mozna takze znajsc na stronie Film.org.pl pod tym linkiem. http://www.kmf.org.pl/fx/analizy.html
bartolomeo Napisano 13 Sierpień 2008 Napisano 13 Sierpień 2008 http://forum.kamera-akcja.pl/ myślę, że jak przejrżysz to forum to będziesz bardzo szczęsliwy.
.jacek Napisano 13 Sierpień 2008 Autor Napisano 13 Sierpień 2008 Super, dzięki wszystkim za odpowiedzi; @Nezumi - dzieki za przypomnienie fxguide - mialem to gdzies w zakladkach - dobre (przede wszystkim aktualne) źródło Co do ksiazek - zwlaszcza angielsko-języcznych - istnieje jakieś źródło gdzie możnaby je kupić w Polsce? Niestety obawiam się, że z zamowieniem z amazona nie zdążę. Jeszcze raz dzięki:) ahoj
Rekomendowane odpowiedzi