Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

jestem w trakcie pisania pracy magisterskiej pt. 'Efekty specjalne w filmie' - chce opisac proces powstawania filmów, techniki ( te współczesne jak i te bardziej 'analogowe') i wskazać kilku twórców, którzy moim zdaniem ciekawie wykorzystują szeroko pojęte efekty specjalne.

Uzbierałem juz troche literatury i linków - ale mam też pytanie do Was - czy znacie jakieś ciekawe arykuły/linki/książki, które przydałyby się w pisaniu takiej pracy?

Z góry dzięki,

Jacek

• Replies 7
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Czemu nie - jak dla mnie rewelacyjna stronka fxguide.com.

Polecam tez forum zwiazane z ksiazka "The DV Rebel's Guide: An All-Digital Approach to Making Killer Action Movies on the Cheap" (i sama ksiazke ale ta raczej tylko ze stanow mozna sprowadzic...)

A kazdemu zainteresowanemu procesem powstawania filmu od pomyslu do dystrybucji polecam ksiazke Roberta Rodrigueza "Rebel without the crew".

Poza tym rzecz poniekad oczywista - oryginalne dvd maja czesto ekstra material o tym jak powstawal dany film badz efekty do niego.

To tyle co pamietam na teraz - zmykam do pracy ;)

Posted

Oj stary porywasz się na czerwonego olbrzyma.

Ze swojej strony polecam strony

vfxtalk.com

największych studio VFX ich dzieł i analogicznie

Video.google.com

youtube.com

znajdziesz tam bardzo wiele making of

_BB

Posted

Kiedyś widziałem książkę tytuł bodajże Encyclopedia of Movie Special Effect i było tam opisane mnóstwo filmów i efektów które były przy ich wykorzystane wraz z opisem technik i różne ciekawostki z planów.

Posted

Super, dzięki wszystkim za odpowiedzi;

@Nezumi - dzieki za przypomnienie fxguide - mialem to gdzies w zakladkach - dobre (przede wszystkim aktualne) źródło

Co do ksiazek - zwlaszcza angielsko-języcznych - istnieje jakieś źródło gdzie możnaby je kupić w Polsce? Niestety obawiam się, że z zamowieniem z amazona nie zdążę.

Jeszcze raz dzięki:)

ahoj