Napisano 13 Sierpień 200816 l Na stronie Newteka można pobrać najnowszy darmowy upgrade Lightwave. Na razie tylko dla Windowsa (32 i 64bit).
Napisano 14 Sierpień 200816 l ja w tym ostatnim update nie mogę znaleźć w modelerze narzędzia unwrap - ale może za słabo szukam ? az nie no to jakiś żart w poprzednich update był unwrap który świetnie działał a teraz go nie ma i już nawet nie wspominają o niem w tym PDF What`s New Guide KOSZMAR Edytowane 14 Sierpień 200816 l przez artzgodka
Napisano 14 Sierpień 200816 l error czy moze znowu sie z kims nie dogadali co do licencji? :D a co z renderem jak czasy itp :D czy cos sie zmienilo z caustikiem i jak kaszowanie radio na dysk jak i co z nim samym nowego ? anyone
Napisano 14 Sierpień 200816 l Tak zmieniło się. Ogólnie na gorsze. To znaczy niby się tłumaczą że czasy są te same ale jakość się polepszyła więc w ogólnym sensie się przyspieszyło bo można renderować na niższych ustawieniach. @artzgodka - gdzie był unwrap w poprzedniej wersji? coś ci się pomyliło chyba że masz na myśli betę?
Napisano 14 Sierpień 200816 l W becie tez nie bylo:) Moze sobie plug zewnetrzny dolorzyles i zapomniales o tym?;) Co do szybkosci. U mnie jest zdecydowanie lepiej. Z tym ze jesli ustawicie wszysko w GI tak samo jak w poprzednich wersjach tej roznicy predkosci nie zobaczycie. Natomiast nowe opcje powoduja gigantyczne przyspieszenie. Wedlug mnie najlepsze x.5 od czasow 6.5
Napisano 14 Sierpień 200816 l Z tego co wyczytalem na forum newteka, unwrap nie bedzie dostepny wczesniej niz w wersji 10 lightwave`a z powodu bledow :( Mam tylko nadzieje ze wsparcie dla importu/exportiu collady bedzie dobre w tej nowej wersji :)
Napisano 18 Sierpień 200816 l A tego unwrap`a niedaloby sie przeniesc z bety do finalnej wersji jezeli bylby w postaci plugina ?
Napisano 18 Sierpień 200816 l jeśli był jako plugin to być może - znajdź odpowiedni *.p i skopiuj - sam zobaczysz.
Napisano 18 Sierpień 200816 l pewnie tak tylko, że widząc nowe LW w na stronie Newteka byłem tak pełen euforii, ze wywaliłem tę poprzednią betę :mad: ale jakoś sobie poradzę :cool:
Napisano 18 Sierpień 200816 l http://www.newtek.com/news/pressrelease.php?viewpr=36 wyraznie pisze co jest w 9.5 czytajcie pod modeler * UV Unwrap/UV Relax * Symmetry Tolerance
Napisano 18 Sierpień 200816 l czyli co było i nie ma ? znalazłem jednak instalkę LW 2 Bety wcześniej i jest, zainstalowałem pluga działa AZ
Napisano 18 Sierpień 200816 l No wiesz ja mogę jak najbardziej, ale raczej nie jest to zgodne z prawem :D i pewnie za chwile dostanę zjeb... od Moderatora AZ
Napisano 18 Sierpień 200816 l Faktycznie byl, nawet niezauwazylem:) Pewnie dlatego bo uzywam tych plugow lub modo do tego. http://homepage2.nifty.com/nif-hp/index2_english.htm
Napisano 18 Sierpień 200816 l Swoja droga skoro byl to juz mogli mimo bledow zostawic. Szczegolnie ze np. FiberFX, ktory co chwila powoduje jakis critical error, zostawili.
Napisano 18 Sierpień 200816 l Jakie masz bledy z FiberFx?Probowales reportowac do Newtek'a? Ja jak do tej pory mam problemy tylko z modelerem ale to wynik visty ultimate i sterownikow graficznych raczej niz aplikacji.... Ale nia martwmy sie na zapas 9.51 pewnie juz za horyzontem a 10.0 juz za jakies 3 lata....:p
Napisano 18 Sierpień 200816 l Raportowalem, zreszta o ile wiem to nie ja jeden. A bledow jest multum. Glownie zwiazanych z nodami i edycja guideow. Jesli idzie o lw 10, to jak juz ktos na forum Newteka obliczyl: miedzy 9 a 9.5 minelo 26 miechow wiec pewnie masz racje co do tych trzech lat:)
Napisano 19 Sierpień 200816 l J|L pytałeś o testy. Jest dobrze. Jeśli chodzi o moje potrzeby (viz) to na razie zauważyłem przyspieszony render o jakieś 20% (FG, Interpolated), a pewnie można jeszcze bardziej bo jeszcze się zbytnio w to nie zagłębiałem (nie testowałem bety i teraz jestem trochę w tyle). Super, że dodali możliwość przydzielania innych opcji radiosity niż globalne poszczególnym obiektom (Object Properties, zakładka GlobalIllumination) - przyda się żeby przyspieszyć render roślin itd, albo niektóre obiekty "polepszyć" wizualnie :). No i nowe światła, IES'y do wnętrz - chcociaż dpont zrobił już chyba rok temu takiego plugina to i tak dobrze jest mieć to wbudowane bez żadnych kombinacji. Na razie tyle na gorąco.
Napisano 19 Sierpień 200816 l Faktycznie byl, nawet niezauwazylem:) Pewnie dlatego bo uzywam tych plugow lub modo do tego. http://homepage2.nifty.com/nif-hp/index2_english.htm no kurcze nie znałem tego pluga (UV Mapping (Unfolding, Unwrapping) Plugin) bardzo fajny jest dzięki- dyskusja się przydała ps. może ktoś ma w zanadrzu jakieś cacuszka i się pochwali?
Napisano 19 Sierpień 200816 l Cacuszaka to na stronie dponda mozna znalezc, tylko trzeba zaczac od strony glownej bo sa po roznych podkatalogach porozrzucane. Linka na strone glowna w linkach znajdziesz:)
Napisano 19 Sierpień 200816 l Fakt bez jego pluginow to by bieda byla...A najzabawniejesze jest to ze plugin dponta do ies ma wiecej opcji i czyta wiecej formatow:cool:
Napisano 19 Sierpień 200816 l Poważnie? omg, Newtek to jednak nie jest najlepsza firma, ale i tak ich lubie :)
Napisano 19 Sierpień 200816 l Kurcze jeszcze troche to ich aplikacja bedzie jednym wielkim zbiorem pluginow:]ale mimo to i tak ich lubie nie wiem czemu(pomijam dobry stosunek jakosci do ceny) ale cos ma w sobie ta aplikacja ze jak probowalem 2 razy swoich sil w 3dsmaxie to sobie dalem spokoj,jakos wszsytko latwiej tutaj i lepiej zorganizowane mimo wszystko. P.S Z poczatku myslalem ze te nowe Ies swiatelka to wlasnie przy pomocy dponta powstaly,ale jak widac jesli chodzi o newtek to oni chyba nie bardzo wola sprawdzone rozwiazania ulepszac tylko tworzyc wlasne i usuwac bledy. Kolejny przyklad fiberfactory a.k.a fiberfx, mogli dac panu worleyowi troche kasy i zintegrowac i ulepszyc sasquatcha i fprime(i nawet g2) w Lw i bylby git. Ale znajac firme pewnie za dobrego dealu mu nie dali i dlatego woli sam na tym kaske trzepac.:)
Napisano 19 Sierpień 200816 l Ja akurat sie ciesze z FFX. Wole to od sasquatacha. Raz ze jest w pelni z rendererem zintegrowany, dwa; ma lepsza jakosc, trzy; wieksze mozliwosci edycji. G2 przy nodach tez wyglada jak plug z innej epoki. W sumie jestem z kierunku w jakim Newtek podaza w miare zadowolony:) Render i texturing jest swietny. Zostala im animacja i symulacja do poprawy. Modelera nie licze bo i tak od czasow modo patrzec na niego nie moge:)
Napisano 19 Sierpień 200816 l fakt(jesli chodzi o wiekszosc, lacznie z modo:)G2 i tak kopie dupy mimo interfejsu. Poprawic,poprawia tylko zajmie to dlugo czasu i bedzie kosztowac:)
Napisano 27 Sierpień 200816 l pędzą, bo wypuścili 9.5 na Siggraph pełną byków i trzeba coś z tym zrobić :]
Napisano 27 Sierpień 200816 l Jest?gdzie ?bo ja nie widze nic po zalogowniu,fakt faktem ze widzialem ze beta jeszcze trwala mimo siggraph'u ale myslalem ze zrobia z tego 9.7(no coz "troche bledow bylo w 9.5") i dodadza jakies nowe bajery(np.particle z nodesami,taki nasz Ice(uwielbiam to slowo i marketing XSI):)) i zakoncza tym samym bezplatne update'y. Niewiem czy wiecie ale prawdopodobnie Newtek zajmuje sie kolesiem co zrobil Dynamite,nie wiem czy serio,izakladajac ze developer ów aplikacji do najsensowniejszych nie nalerzy z Newtekiem tez roznie bywa, no ale byloby milo:)
Napisano 27 Sierpień 200816 l Powinienes miec w my downloads. Jako beta. Bo oficjalnie 9,5,1 jeszcze nie wyszlo. Nie sadze ze by procz poprawy bledow dalej rozwijali 9.x.
Napisano 28 Sierpień 200816 l tak dokładnie jest jako Beta 9.5 dopiero przy instalacji ujawnia się 9.5.1 dowalili fajny shader CarPaint :) ps. nie bawiłem się rendererem LW od kąt zakupiłem Kray, ale widzę, że ostro pojechali i naprawdę jest teraz dość szybko. Widziałem jakiś czas temu rendery jakiejś kuchni w LW i były mega szybko renderowane, mi coś tak nie wychodzi szybko czy jest tam jakiś myk do zrobienie? wiecie coś o tym? i jeszcze jedno zauważyłem, że FG jak się używa HDRI lub poly lumi to render jest ładny i b. szybki tylko, coś Specular mi nie wychodzi, zato z Area niestety render się już nico wlecze
Napisano 13 Wrzesień 200816 l w porownaniu do Was w LW jestem tzw. "swierzynka" ale nic nadrobię :) Bardzo podoba mi sie rozdzielenie paneli pref. obiektow, light, ilumination itd. Drugi monitor jest juz niezbedny. Denerwuje brak historii i duplicat instant w obiektach :((( Dlaczego w LW tych opcji BRAK, a moze sa, a tylko o tym nie wiem? Edytowane 13 Wrzesień 200816 l przez qbaqbaMAX3D
Napisano 15 Wrzesień 200816 l Hej, historii w LW niestety nie ma, a co do duplicat instant to mógłbyś wyjaśnić, bo niestety nie wiem co to jest dokładnie - mogę się jedynie domyślać
Napisano 16 Wrzesień 200816 l Ta opcja jest w May'i :( i w maxie chyba tez. Obiekty duplikowane zachowuja parametr obiektu wyjsciowego. Czyli edytujac jedna kolumne w budynku za jednym zamachem aktualizuja sie wszystkie jej klony. Pozdrawiam Qba
Napisano 16 Wrzesień 200816 l A to nie ma - chyba, że dajmy na to tą przykładową kolumnę sklonujesz sobie w layoucie to każda zmiana w modelerze będzie od razu tam widoczna - tylko żeby coś dokładnie ustawić w layout co do mm trzeba być mistrzem. Mogliby zrobić jakieś snapowanie.
Napisano 16 Wrzesień 200816 l A, faktycznie tak mozna to zalatwic. Ciekawe z jakiego powodu newtek omija tak elementarne narzedzia :( Ucze sie LW dopiero od 1,5 roku, a teraz zabralem sie jeszcze za Majke i tworza sie porownania. Potega przyzwyczajenia dalej ciagnie do LW, jego czadowego dwu elementowego interfejsu i genialnej prostoty dzialania, jakosci rendera. Z nadzieja patrze na nastepne aktualizacje.... trala, la Ciekawe czy inni uzytkownicy rownie czesto narzekaja na swoj soft, jak my???????? Powinnismy stworzyc flagowy watek bezkrytycznych pochwal w kierunku LW. ;P Edytowane 16 Wrzesień 200816 l przez qbaqbaMAX3D
Napisano 18 Październik 200816 l ja bardzo lubię LW, mam wersję 7.5 i przy malutkim porównaniu prędkości mało sobie zębów nie wybiłem o blat biurka.Prosta scenka z radiosity 25min w 7.5 ,w 9.5 38 sekund.
Napisano 22 Październik 200816 l Ciekawe czy inni uzytkownicy rownie czesto narzekaja na swoj soft, jak my???????? raczej narzekają http://www.forum3d.pl/f3dbb/index.php?md=topic&o=&tid=125072&pg=1
Napisano 24 Listopad 200816 l Witam ja w LW siedzę od Amigi stoi jeszcze u brata bo to maniak ale config Amigi mam niezły A1200 z karta Blizzard 40/25Mhz + PPC 240 MHz!!! +BVision (3d akceleracja) oparta na Permedi 2 128 MB RAM . W LW Na PC siedze Czekam na 10 mają podobno scalić Modeler i Layout. Mam nadzieje że bedzie podobny do Modo tylko żeby się tak nie wieszał jak Modo:) Pozdrawiam Fajnie że jest Ktoś od LW.