Jump to content

Extrude modyfikator _ Kierunek extrudowania

Recommended Posts

Posted

Wie ktoś może jak ustawiac w extrude modyfikatorze kierunek extrudowania?

na obrazku widać ze modyfikator extruduje mi wg. wektora Z, a chcialbym zmienic na Y.

obrocenie pivot nic nie zmienilo

extrude.png

• Replies 16
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Tez import z dwg, ale polylini.

Jedyne rozwiązanie które mi się udało, to jest obrócenie wszystkich vertexow, ale moze jest jakiś bardziej inteligentny sposób na to?

Posted

pierwszy hehe najinteligentniejszy sposob to rysowac w maxie hehe

drugi tez dobry to rysowac w odpowiedniej plaszczyznie eksport do dwg i obrót po imporcie w maxie

trzeci taki spoko to ekstrudowac i exportowac do *.3ds zalezy do czego ci potrzeba

ale z tym obracaniem verteksow to ciekay pomysl A duzo tych punktow miales LOL

Posted

jak się skonwertuje ją do poly to zniknie..

można przeciagnac z shiftem linie, dac cross selection a pozniej surface

w maxie tez można ten problem wywołać - rysując linie w jednym viewporcie i przełączyć się do drugiego

Posted

czyli bo nie rozumiem ? mozna sterowac kierunkiem ekstrudowania przez zmiane viewportu Sam bym sobie sprawdzil ale renderuje scenke juz druga dobe i troche mi muli

Posted

narysować od nowa nie jest szybciej, załączylem przykładowo obrazek z prymitywna krzywą i w danym przypadku moglo by być szybciej

Sposob z crossection był pierwszym pomyslem krory mi przyszedl do głowy, ale problem jest glebszy niz sie wydaje, bo nie chodzi o sam efekt koncowy a o kierunek. Przykladowo outline tez robi sie nie poprawnie, pewnie wykorzystuje ten sam parametr kierunku

zamiana lini na poly jest głupotą :P

slekcja spline i obroc jest identycznym sposobem co i zaznaczenie verteksow i obrocenie

Posted
slekcja spline i obroc jest identycznym sposobem co i zaznaczenie verteksow i obrocenie

nie wiem jak ty obracasz te vertexy ale nie powiedzialbym ze efekt jest identyczny :)