Kimmi Napisano 31 Sierpień 2008 Napisano 31 Sierpień 2008 Witam. Zainstalowałem sobie nowego maksa z vryjem 1.5 SP2. Postanowiłem sobie odpalić render przygotowany w maxie 9 i vryju 1.5 RC3, żeby sprawdzić o ile wolniejszy jest ten nowy vray. Trochę się przeraziłem jak ten render trwał kilka, razy dłużej niż ten na starym sofcie. Jest jakiś sposób, żeby przyspieszyć ten render, bez spadku jakości? Może jest jakaś magiczna opcja która pozwala coś wyłączyć, co tak bardzo spowalnia render? A tak na marginesie, to jest jakaś wyraźna różnica w jakości renderów pomiędzy vray SP2 i RC3, która jakoś by rekompensowała ten ogromnie wydłużony czas?
Master Kiełbaster Napisano 31 Sierpień 2008 Napisano 31 Sierpień 2008 A tak na marginesie, to jest jakaś wyraźna różnica w jakości renderów pomiędzy vray SP2 i RC3, która jakoś by rekompensowała ten ogromnie wydłużony czas? Jest. W helpie czy changelogu opisali co popsuli.
Kimmi Napisano 31 Sierpień 2008 Autor Napisano 31 Sierpień 2008 Dziwne, że dodanie kilku nowych funkcji i załatanie bugów wydłużyło render kilka razy. No trudno, trzeba będzie się wrócić na maska 9 i vryja RC3.
hcpiter Napisano 31 Sierpień 2008 Napisano 31 Sierpień 2008 to nie chodzi o to ze vray sp2 jest wolniejszy, bo nie jest, poprostu po odpaleniu sceny przygotowanej w vray rc3 trzeba resetowac ustawienia i ponownie je ustawic juz pod sp2. Nawet rQMC sampler jest troszke zmieniony i trzeba ustawic patch sampler na shlick costam :]
GRiPi Napisano 31 Sierpień 2008 Napisano 31 Sierpień 2008 Jest. W helpie czy changelogu opisali co popsuli. mozecie wrzucic linka z tym info? przeszukalem changelog i spot3d, ale za cholere nie moge znalesc tego.
Tores Napisano 8 Wrzesień 2008 Napisano 8 Wrzesień 2008 Kilka razy to nie możliwe. Po prostu masz coś nie tak z vrayem. Ja sprawdzając swoje stare sceny miałem je o kilka procent szybciej policzone.
Shogun 3D Napisano 28 Wrzesień 2008 Napisano 28 Wrzesień 2008 Ja tez mam teraz problem z vrayem na maxie 2009. Muli az miło, zwalnia kompa całego jakby liczył nie wiem jakie ciężkie renderingi. Wszystko muli. Coś da się z tym zrobić?
wallop Napisano 28 Wrzesień 2008 Napisano 28 Wrzesień 2008 hm... bez złośliwosci a jednak zapytam ( w sposób zawoalowany jednakże :D )... masz wlożonego dongla USB?
Shogun 3D Napisano 28 Wrzesień 2008 Napisano 28 Wrzesień 2008 [shogun tylko rzucił okiem na powyższy post i na jego wargach zagościł zły, wyzywający i niepokorny uśmiech...]
Rekomendowane odpowiedzi