Shogun 3D Napisano 14 Wrzesień 2008 Napisano 14 Wrzesień 2008 Mam problem: wywaliłem z kosza coś, co okazało mi się być później potrzebne. Wiem, że da się to przywrócić, że to tylko kwestia odtworzenia ścieżki dostępu. Kłopot polega na tym, że nie jestem specem od gmerania w systemie i nie wiem, jak to zrobić. Liczę więc na Waszą pomoc. :) Z góry dziękuję. :)
purple Napisano 14 Wrzesień 2008 Napisano 14 Wrzesień 2008 siemka Shogun:) z takich łatwiejszych to...-przywróć system do daty,kiedy jeszcze plik był-i powinno być git:)
Shogun 3D Napisano 14 Wrzesień 2008 Autor Napisano 14 Wrzesień 2008 Nie, to nie przejdzie: ja mam małą partycję systemową i na dodaek znaczną jej część zżera Thunderbird. Mam w ogóle za mało miejsca na niej, by się jakikolwiek backup robił, bo on wymaga min. 200MB.
Gomez Napisano 14 Wrzesień 2008 Napisano 14 Wrzesień 2008 Może coś takiego http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=1608&EasyRecovery+6.10+Data+Recovery Nie próbowałem takich tricków więc więcej ci nie potrafię pomóc. Jak dasz radę to podziel się doświadczeniem.
piotrek Napisano 14 Wrzesień 2008 Napisano 14 Wrzesień 2008 Jeśli nie zapisywałeś na tym dysku/partycji żadnych danych, jest duże prawdopodobieństwo, że chyba dowolny program do otwarzania danych, odtworzy plik. Sprawa się nieco komplikuje, gdy zapisywałeś dane po usunięciu pliku.
Shogun 3D Napisano 14 Wrzesień 2008 Autor Napisano 14 Wrzesień 2008 Generalnie sprawa wydaje się być bardziej skomplikowana. Po kolei: Partycja systemowa ma u mnie 7,8GB. Programy intaluję tylko i wyłącznie na osobnym dysku. Do c trafiają więc tylko i wyłacznie pliki, które i tak tam muszą trafić. Obecnie, po wycięciu pliku incoming (844MB) z Thunderbirda, na dysku zwolniło mi sięnajpierw własnie te 844MB, ale chwile potem znów dysk miałem zawalony tak, ze już backupu nie mogłem wkleić spowrotem... Wcześniej robiłem przadek w poczcie TB, wywalałem sporo starych maili, zwłaszcza tych z załącznikami i... nic... plik inoming nadal miał tyle, co poprzednio. BTW: ten sofcik do odzysku jakoś mi ie znalazł tego pliku, a był to film. Mało tego; sofcik widział u mnie tylko dysk c i partycję SWAP... :/
mkeruj Napisano 14 Wrzesień 2008 Napisano 14 Wrzesień 2008 Stellar Phoenix. Uzywalem tego softu kolo miesiaca po usunieciu plikow i znalazl. Poprobuj. I nie potrzebuje duzo miejsca, bo wybierasz pliki do odzyskania po przeskanowaniu wstepnym. 1
matv Napisano 14 Wrzesień 2008 Napisano 14 Wrzesień 2008 ale ten film usunąłeś z dysku C, czy z innego? Ja często korzystam z programu o nazwie PC Inspector File Recovery (jest np tutaj: http://www.programosy.pl/program,pc-inspector-file-recovery.html) i w większości przypadków udaje mi się odzyskać to co przypadkiem usunąłem, ale zdarzają się też przypadki, że plik się znajdzie i odzyska, ale później jest częściowo uszkodzony - prawdopodobnie został czym nadpisany przed odzyskaniem. Spróbuj tym programem, może akurat się uda...
piotrek Napisano 14 Wrzesień 2008 Napisano 14 Wrzesień 2008 A na przyszłość - na dysku systemowym instaluj programy zamiast trzymać tam swoje pliki. Gdy stracisz jakiś plik z dodatkowej partycji, nieużywnej przez system, łatwiej przywrócić dane niż z systemowej, gdzie OS ciągle coś zapisuje. Programy zawsze można zainstalować ponownie w razie awarii.
Shogun 3D Napisano 14 Wrzesień 2008 Autor Napisano 14 Wrzesień 2008 Nie, na dysku systemowym nie trzymam żadnych plików, od tego mam osobny dysk.
matv Napisano 14 Wrzesień 2008 Napisano 14 Wrzesień 2008 no właśnie, więc wypróbuj ten program co Ci napisałem, bo on powinien sobie poradzić..
Touch Napisano 14 Wrzesień 2008 Napisano 14 Wrzesień 2008 Lub EasyRecovery od Ontrack'a;) Potrafi znaleźć pliki sprzed ładnych kilku miesięcy;)
korasonek Napisano 15 Wrzesień 2008 Napisano 15 Wrzesień 2008 Lub EasyRecovery od Ontrack'a;) Potrafi znaleźć pliki sprzed ładnych kilku miesięcy;) Ja ostatnio wersją profesional odzyskiwałem pliki po padzie dysku i po formacie i z czystym sercem polecam program ze stajni Ontrack'a
Shogun 3D Napisano 15 Wrzesień 2008 Autor Napisano 15 Wrzesień 2008 Użyłem Stellar Phoenix. Wyświetlił mi całą długa liste znalezionych plików .avi, bez nazw plików, jedynie z ich numerami i rozmiarami. Tego, czego szukałem nie było, a przynajmniej żaden avik nie miał tego rozmiaru, co trzeba. Tyle tylko, że przeskanowałem tylko jeden z dwóch dysków jakie mam, przy czym oba są takie same, i nie wiedziałem, czy skanuję partycję c, d, i z, czy tez dysk e, na którym te pliki były. Nie mam więc pewności, czy skanowałem ten dysk, co trzeba. Najwyraźniej nie. Niemniej jednak po restarcie kompa i ponownym odpaleniu osiołka postanowiłem ten plik sciągnąć ponownie, nie czekając na ponowny skan. Tak czy siak nawet mając listę plików usuniętych, to nie mając ich podglądu, nie będe wiedział, który to plik.
sly Napisano 15 Wrzesień 2008 Napisano 15 Wrzesień 2008 Easy File Recovery... mi pomogło jakieś 4 lata temu... podstawą jest Nie-zapisywanie na dysk na którym masz "stracone" dane. szczegóły znajdziesz w opisie programu. - usunięcie pliku oznacza "udostępnienie" tego miejsca dla następnych danych.. i do czasu zapełnienia tego "wolnego" miejsca, poprzednie dane są nienaruszone. jeśli chodzi o osiołki i inne prgrmy... to jak zauważysz... program Rezerwuje sobie miejsce na Ściągany plik... czyli Plik ma już wirtualnie 700MB choć ściągniętych masz dopiero 5%... (całkiem to logiczne... - bo nikt nie chciałby w 99% procencie zobaczyć - "brak miejsca na dysku") pozdrawiam.powodzenia.
mkeruj Napisano 15 Wrzesień 2008 Napisano 15 Wrzesień 2008 Co do stellara jestem zdziwiony, bo mi wyswietlał pełną nazwę pliku razem ze ścieżką dostępu.
Shogun 3D Napisano 15 Wrzesień 2008 Autor Napisano 15 Wrzesień 2008 Sly: tak się składa, że osiołek zapisuje mi wsio na d, w miejscu, gdzie wsio instaluję, czyli w tym przypadku w katalogu incoming, w plikach osiołka. Nic nie za... pełnia mi partycji c. :) mkeruj: może u mnie coś jest zwalone, nie wiem... :(
arev Napisano 15 Wrzesień 2008 Napisano 15 Wrzesień 2008 Spróbuj jeszcze programu "PC File Inspector". Parę razu uratowałem nim cenne dane.
sly Napisano 15 Wrzesień 2008 Napisano 15 Wrzesień 2008 pamietam że jak już odzyskiwalem dane to wyswietlał mi tylko nazwy Folderow, wewnatrz nich niektóre pliki byly niezidentyfikowane z nazwy... rowniez po przywróceniu... nazwy były typu RecoveryFile_00001/jpg,mp3... najciekawsze były te najstarsze pliki odzyskane... - były to empetrojki... skasowane... po przywróceniu pliki mialy nazwy jak kiedys tylko bez polskich znakow, ale najciekawsza byla ich zawartosc.. w niektorych mp3 poczatek i koniec pliku był OK... ale w środku piski jak podczas ładowania danych w Commodore64...:)... lub inna piosenka.. czyli w jednym pliku mp3 mieliśmy efekt przeszukiwania radiostacji...hehe.. pozdrawiam.
CzAk1 Napisano 22 Wrzesień 2008 Napisano 22 Wrzesień 2008 offtop on: A ktoś wie co zrobić jak Vista zeżre 40 GB dysku podczas podziału na partycje i nie chce oddać? :) offtop off.
mkeruj Napisano 23 Wrzesień 2008 Napisano 23 Wrzesień 2008 Sprobuj oczyszczaniem dysku wbudowanym w w system (usuń punkty przywracania systemu). Mi troche pomogło, ale nie wiem czy w twoim przypadku zadziala. PZDR mkeruj
JohnZi Napisano 23 Wrzesień 2008 Napisano 23 Wrzesień 2008 Polecam ten programik http://www.download.net.pl/1590/Search-and-Recover/ 2 dni temu mialem identyczny problem, usunalem film avi ktory zajmowal 4.7 giga, uzylem tego programu i bez problemu go odzyskal. Jest bardzo intuicyjny, moze wyszukiwac samych filmow, zdjec itp To jest wersja trial ktora pozwala na przywrocenie 3 plikow:) Warto sprobowac.
Rekomendowane odpowiedzi