Napisano 1 Październik 200816 l [3ds max] witam mam pytanie chce zaczac tworzyc pomieszczenie, tylko jak stawiam 4 sciany to ciezko mi co kolwiek innego wstawic, poniewaz zaslaniaja mi sciany wiem, ze jest opcja ktora umozliwia usuniecie tego problemu, wowczas sciany staja sie "przezroczyste" Pozdrawiam
Napisano 1 Październik 200816 l nałożenie przezroczystego materiału albo alt+x przy zaznaczonym objekcie
Napisano 1 Październik 200816 l Autor nie chodzi o material tylko taka funkcje, ktora jak obroce kamere automatycznie "usunie" sciany ktore aktualnie zaslaniaja scene w srodku. (jest taka funkcja na 100% bo 2 razy uzywalem kiedys ale wylecial mi zglowy, a teraz ciezko mi wytlumaczyc :[)
Napisano 1 Październik 200816 l Autor "Display as box" nie o to mi chodzilo natomiast "Visible to camera" nie wiem gdzie wlaczyc prosze o podpowiedz
Napisano 1 Październik 200816 l visible camera to tylko przy renderingu, zapewne chodzi ci o backface cull, prawym na objekt i properies object, tam tez masz opcje visible to camera
Napisano 1 Październik 200816 l serwus :) prawy przycisk na obiekcie - i zaznaczasz See-throught. - albo z klawiaturki alt+x. mozesz tez wlaczyc i odpowiednio poustawiac opcje cliping w kamerze. wtedy zblizajac sie kamera do obiektu robi sie jakby odcieta czesc - sciany itp - i widzisz co jest w srodku. fajne to jest :) pozdrawiam i zycze powodzenia :) ::::: EDIT :::: jeszcze raz przeczytalem o co Ci chodzi - i to bedzie bankowo camera cliping. pozdrawiam i zycze powodzenia :)
Napisano 2 Październik 200816 l chyba chodzi ci o to co pisał zgred88 tylko musisz jeszcze odwrócić flipem ścianki do środka bo box ma normalne na zewnątrz.
Napisano 2 Październik 200816 l prawym klawiszem na zaznaczony objekt --> Object Properties--> Backface Cull. Czy jakos tak - wtedy nie bedziesz widzial "przednich" scian i widzial wnetrze obiektu. Ale chyba najpier musi byc chyba caly objekt z "flipowany"
Napisano 10 Październik 200816 l serwus :) i kto wygral ? o ktore rozwiazanie chodzilo ? pozdrawiam i zycze powodzenia :)