Napisano 24 Październik 200816 l Witam... Jestem uczniem drugiej klasy Zespołu Szkół Elektronicznych w Rzeszowie. W styczniu będę musiał podjąć decyzję odnośnie tego w jakim kierunku będę chciał się szkolić w 3 i 4 klasie. Przez ponad dwa lata rzeczą oczywistą było dla mnie, że wybiorę specjalizację "grafika komputerowa" bo to jest to co mnie napędza z dnia na dzień. Byłem przekonany, że to co umiem do tej pory w 3D to cały ch*j (tzn. w stosunku do większości z Was nadal jestem w takim przekonaniu xD) i że wiele się nauczę w szkole i wszyscy będą zadowoleni. Jednak się myliłem. Otóż na godzinie wychowawczej nauczyciele przedstawili nam ogólny zarys tego co będzie brane w poszczególnych specjalizacjach tak by ci co jeszcze nie wiedza co i jak rozkminili co chcą ze sobą zrobić. No i się dowiedziałem, że na grafice będzie głównie Corel :| Nauczycielka pokazała z dumą co robią to mnie po prostu żal ścisną d**e. Jakieś zegary do samochodów, karty do gier czy wizytówki :| Photoshop to tyle co o ile będzie muśnięty a 3D to jeśli będzie jakaś teoria to bedzie dobrze :| Pokazałem w zeszłym roku jeszcze swoje prace to ci od grafiki nie mieli pojecia jak ja to zrobiłem. Byli przekonani, że to jakieś zdjecie a moj udział polegał na jakiejś modyfikacji :| Oni nie maja pojecia o grafice 3D!!! Przecież ja na tych zajeciach sie bede nudził jak jasny gwint :| No i koledzy podsunęli mi taki nawet nie głupi pomysł. Że po co mam sie uczyć czegoś co już wiem skoro moge sie uczyć czegoś nowego, np. aplikacje internetowe czy programowanie. W sumie w połączeniu z grafiką to się może nawet przydać ale ja w tym to jestem kompletnie zielony i pewnie bede musiał tyrać jak głupi, zeby dostać to głupie 3 czy 4 :| No i tu pytanie do tych pro po szkole, studiach w pracy. Jak uważacie co powinienem zrobić? Oczywiście to, że ktoś tu sie wypowie w jakis sposób nie znaczy, że tak zrobię, ale mimo wszystko da mi to do myślenia... Pozdrawiam.
Napisano 24 Październik 200816 l watek o szkole juz jest wiec wejdz i dowiedz sie co jest teraz cool dla graffikoff trzyde jezeli chodzi o nauke i co nalezy zrobic :] edit: A poza tym nie dziw sie ze takie osoby nie maja pojecia o 3d bo akurat szkoly oznaczone grafika komputerowa glownie ucza 2d, a poza tym kazda szkola ma swoj program wiec sprawdz zapytaj i tyle.
Napisano 24 Październik 200816 l idz na ta grafike, bedziesz mial wiecej czasu w domu na nauke tego co Ciebie naprawde interesuje :)
Napisano 24 Październik 200816 l Do wyboru jest tylko grafika albo programowanie? To bym poszła w tej sytuacji bez wahania na programowanie, bo to może się okazać bardzo przydatne nawet jak nie bedziesz z tego dobry, a jak będziesz szukał pracy w grafice to i tak przedstawisz porftolio wykonane we własnym zakresie a nie jakieś karty i wizytówki z corela. No chyba że programowania kompletnie nie cierpisz, wtedy na siłe lepiej nie.
Napisano 24 Październik 200816 l skończ szkołę, grafy 3D ucz się w domu z tutoriali (chyba ze szkoła będzie miala licencje na 3dsmaxa to tam tez sie ucz!:D) i idz na architekturę wnętrz :D
Napisano 24 Październik 200816 l Autor No jest grafika komputerowa, aplikacje internetowe, programowanie strukturalne, bazy danych i systemy komputerowy i sieci bezprzewodowe.... Mi to by chyba tak po za grafika aplikacje przypasiły, ale programowanie też nie jest takie złe... Trosiek - bardzo kusząca propozycja :D ^^
Napisano 24 Październik 200816 l To w technikum się chciałeś grafiki nauczyć? hehe, tam nawet html'a się nie nauczysz jak sam w domu nie przysiądziesz.
Napisano 25 Październik 200816 l Witam A ja bym wybrał bazy danych:) Trochę nudne ale jak załapiesz SQL'a to jako expert bazodanowy możesz wyrwać więcej niż grafik:) W zasadzie co wybierzesz to i tak za wiele się nie nauczysz jak nie przysiądziesz sam. Pamiętam moje czasy wprawdzie nie technikum ale trochę wyżej i na polibudzie na 5 roku miałem kumpli którzy strugali strony internetowe we front page, inni uczyli się obsługi faksu i ksero przez cały rok :) a ja studiowałem helpa programu do "sztucznej inteligencji" którego nazwy niestety nie pamiętam, ale później zaginałem profesorkę :) he he a ile jeszcze na projektach zarobiłem :) Pozdrawiam!