Napisano 6 Grudzień 200816 l Witam. Jak mogę dodać więcje Vertexów gdy pracę robię w Edit table poly?
Napisano 6 Grudzień 200816 l Zależy do czego jest co to potrzebne. Możesz uzyć modyfikatora MeshSmooth, jeśli chcesz zagęścić siatkę. Możesz także pociąć polygony narzędziem cut, tworząc w ten sposób nowe wierzchołki na miejscu przecinających się krawędzi.
Napisano 6 Grudzień 200816 l Autor Na mam gotowy przedmiot ale jest zbyt kanciasty dlatego potrzebuję więcej Vertexów aby go ładnie wykończyć. Przy użyciu CUT da się to robią jakoś w równych odstępach czy nie ? Edytowane 6 Grudzień 200816 l przez latos
Napisano 6 Grudzień 200816 l Przy użyciu CUT da się to robią jakoś w równych odstępach czy nie ? ...a spróbuj chociaz? tak jak poprzednik pisał...pewnie o mesh smotha ci chodzi....i od razu przy tej okazji poczytaj w helpie dlaczego sie tak obiekt rozmył :]
Napisano 7 Grudzień 200816 l w trybie edycji edge zaznaczasz krawędzie dwie lub wiecej i łączysz je nową krawędzią przy pomocy "connect" mozesz połaczyc dowolną ilością krawedzi. Czyli tak: zaznaczasz krawedzie ktore chcesz polaczyc, prawa mysz i w menu co sie rozwinie szukasz opcji connect. jak znajdziesz to obok niej masz taki prostokącik symbol menu. klikasz go i tam sobie ustawiasz ile krawedzi ma byc i jak maja byc przesuniete (slide). Masz tez oczywiscie dostep do tej opcji w menu po prawej. Tym zrobisz w idealnie równych odstępach. Jesli duzo chcesz dodac krawedzi to tak wygodniej niz przy pomocy cut. /no i jak moi przedmówcy mówili to jesli chcesz tylko wygładzic bryłę a nie dodawac edytowalnych wierzchołków to dodaj modyfikator turbo smooth Edytowane 7 Grudzień 200816 l przez Maksym
Napisano 7 Grudzień 200816 l przeczytaj sobie jakieś tutoriale podstawowe ... np polecam ci ten http://www.thetastudio.pl/streaker/tutorial/editablepoly.pdf ja się z niego na początek trochę rzeczy nauczyłem a jeżeli chcesz dodać vertexy obojętnie gdzie to słuzy do tego narzędie insert vertex : wybierasz ze stosu modyfikacji editable poly edges a pozniej tam będie przycisk INSERT VERTEX klikasz i dajesz gdzie gdziesz na edge... opcja przyciągania SNAP możesz sobie zrobić te nowe vertexy albo w obojętny miejscu edga albo np. na osi jego symetrii czyli na środku edga to tak po krótce
Napisano 7 Grudzień 200816 l Autor ...a spróbuj chociaz? tak jak poprzednik pisał...pewnie o mesh smotha ci chodzi....i od razu przy tej okazji poczytaj w helpie dlaczego sie tak obiekt rozmył :] Ja nie chcę wygładzać przedmiotu za pomocą smooth'a bo narazie chcę zrobić model a tam niektóre rzeczy są zaokrąglone a Smoothem robię odrazu cały przedmiot a ja chcę tylko dany fragmecik więc do tego wystarczą Vertexy. przeczytaj sobie jakieś tutoriale podstawowe ... np polecam ci ten http://www.thetastudio.pl/streaker/t...itablepoly.pdf ja Dzięki poczytam:)