Napisano 9 Grudzień 200816 l Witam! Mam do Was szczególną prośbę:D Jako że moją zdecydowaną domeną jest siedzenie w grafice komputerowej mam problem:D Nadszedł czas w którym muszę przygotować trzy proste programy. Niestety nie mam najmniejszego pojęcia jak to zrobić, szczerze mówiąc - na lekcjach zbytnio nie uważałem... Ale bardzo tego żałuję i mimo wszystko decyduję się poprosić - czy ktoś byłby łaskaw i "nakierował" jak powinny wyglądać rozwiązania poniższych zadań?:D Z góry dzięki wszystkim za pomoc i pozdrawiam! Na lekcji programy robimy w Dev C++ i robimy programy na Console Application 1. Przygotuj [(zgodnie ze specyfikacją przedstawioną na lekcji) to chyba można pominąć...] program, który w optymalny sposób odszukuje w zbiorze n-elementowym maksimum i minimum. Prześlij tylko plik źródłowy (.cpp) ze swoim programem.
Napisano 9 Grudzień 200816 l http://peb.pl/programowanie/77233-c-obliczanie-sredniej-minimum-maksimum-builder.html #include using namespace std; int main(){ int n; cin >> n; int *tab = new int [n]; for(int i = 0; i cin >> tab[i]; int min, max; min = max = tab[0]; for(int i = 1; i if(tab[i] > max) max = tab[i]; if(tab[i] min = tab[i]; } cout return 0; }
Napisano 9 Grudzień 200816 l Przed return 0; dodałbym jeszcze linijke system("PAUSE"); bo bez tego okienko tylko mignie prawdopodobnie;)
Napisano 9 Grudzień 200816 l Przed return 0; dodałbym jeszcze linijke system("PAUSE"); bo bez tego okienko tylko mignie prawdopodobnie Może i mignie, ale program zadziała. ;) To system ("pause") to chyba nawyk ze szkoły - trzeba pisać i koniec. A słyszał ktoś o uruchamianiu programów spod konsoli (command line)? A słyszał ktoś o przenośności kodu pomiędzy różne systemy? ;p
Napisano 9 Grudzień 200816 l cout Mały błąd... powinno być max Przed return 0; dodaj getch(); Pozdrawiam
Napisano 9 Grudzień 200816 l getch(); nie działa w devC++ bo nie używa void main() ponieważ korzysta ze starych standardów jeśli się mylę to sry
Napisano 9 Grudzień 200816 l A słyszał ktoś o przenośności kodu pomiędzy różne systemy? ;p Teraz to się pisze na dot necie panie:cool: Ja się na inne systemy nie pcham. Pracodawca nie wymaga:P A co do getch(); to raczej pozostałość po C, a gdybyś chciał tego użyć zamiast system("PAUSE"); to musiałbyś dodać #include , ale po co mieszać niepotrzebnie.
Napisano 9 Grudzień 200816 l Program ma się wykonać i zakończyć pracę. A nie oczekiwać, aż użytkownik coś naciśnie. Dla mnie przynajmniej takie oczekiwanie bez powodu to błąd -- program nie zakończył się po wykonaniu czynności, jaką miał zrobić. Inna sprawa, że w szkołach tego uczą i nie będzie to tu błędem, a później ludzie całe życie myślą, że trzeba pisać system("pause"). Taka jest moja opinia. A co do pisania w .NET - zależy od tego co piszesz i dla kogo. Dyskusja się rozwinęła, a hkropinski nie daje nowych zadań... ;)
Napisano 9 Grudzień 200816 l hmm... tylko po co to wpisywac do tablicy i potem szukac w tablicy jak mozna od razu wyznaczac min i max ? :) int i,n,temp,min=MAX_INT,max=-MAX_INT; cin >> n; for (i=0;i cin >> temp; if (temp > max) max = temp; if (temp min = temp; }