Napisano 14 Grudzień 200816 l Witam, Chciałbym zrobić model mapy europy w 3D i jedyne co mi przychodzi do głowy to po prostu obrysować ją Spline'ami i wyekstrudować. Ale może jest coś przy pomocy czego można to zrobić szybciej? Chodzi mi po głowie takie ekstrude z bmp. Soft to 3ds max. Da się? ;)
Napisano 14 Grudzień 200816 l Tracing w corelu do wektorów i przerzucenie vextorów do maxa przy pomocy jednego z formatów cadowskich powinno Ci mocno ułatwić robotę.
Napisano 15 Grudzień 200816 l torm... ale bitmapa (to co masz w temacie) a wektor (to o czym piszesz) to zasadnicza różnica :]
Napisano 17 Grudzień 200816 l Czy możliwa jest konwersja modelu o zdeformowanej siatce przy pomocy mapy displace na model realny z dokladnie tak przesuniętymi vertexami? Nie analizowałem dogłębnie procesu deformacji siatki wg. mapy displace ale możliwe ,że sama deformacja odbywa się z dużą precyzją zagęszczając siatkę jeśli to konieczne podczas procesu renderingu a więc przechwycenie tak dużej ilości danych tymczasowych mogłoby być mało wydajne. Ale to tylko są moje domysły więc proszę was jeśli wiecie coś więcej na ten temat o przedstawienie własnego zdania i wyjaśnienie tego jakże ciekawego zjawiska bo przecież modeling textura nie jest taki zły aczkolwiek wole 'czystą' geometrie. oj .. za dużo tekstu||| :) Pozdrawiam
Napisano 17 Grudzień 200816 l Jeśli max to możesz dać moda turbosmooth, zagęścić siatkę za jego pomocą odpowiednią ilość razy, dać moda displace, wczytać mapkę, odpowiednio mocno "wycisnąć" model, kliknąć prawym przyciskiem na stoku i wybrać "colapse all" by otrzymać editable mesh.