Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam kolejne moze i glupie pytanie ale nigdzie nie moge znalesc na to odpowiedzi. Nie moge pokryc mojego modelu tekstura. dodaje pusta teksture odpalam project master probuje pokolorowac model wylaczam project master a to co narysowalem znika. Mam taki problem tylko w obiektach ktore sam rysuje. Jesli wybieram podstawowe ksztalty i zamienie je na polymesh to moge dodac teksture a w swoich obiektach nie. Why ???

W zalaczniku moj model z ktorym mam taki klopot

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

A uv albo unwarp na tym obiekcie zrobiłeś że chcesz po teksturze malować?

Napisano

Żeby pokryć model texturą musi być on zmapowany ,ten model ma błędy w meshu dłonie i stopy w sumie do niczego konkretnego się nie przyda :) .

Ale jak chcesz go pokryć teksturą to :

Wczytaj ten model do Zb użyj Make poly mesh potem wejdź w zakładkę Texture i użyj AUV Tiles model zostanie automatycznie zmapowany .To mapowanie nie nadaje się do obróbki np. Photoshopie.

Pomaluj model-( im wyższy Sub Divide- podział tym lepsza jakość textury )

po skończeniu malowania w zakładce Texture użyj Col>Tex textura pojawi się w okienku po lewej stronie.

Napisano
  • Autor

ok widze juz te bledy na stopach i rekach. dzieki za pomoc.

A co musze zrobic jesli bym chcial teksture namalowac w photoshopie bo jednak rysowac w zbrushu mija sie z celem.

W tutorialach ogladalem ze wystarczy stworzyc teksture pozniej klikan col>txr i gotowe mozna malowac. Ale rozumiem ze cos robie nie tak i w moi przypadku cos pominalem. Prosze pomozcie jestem zupelnei zielony to moj pierwszy program od grafiki 3d

Edytowane przez timonpl

Napisano

chłopie, col>tex to przeniesienie koloru z poly na texturę. Texturę musisz najpierw stworzyć w menu texture klikając na new, wcześniej ustaw rozdziałkę. I jak przenosisz kolor na texture to ustaw rgb intensity na 100.

jak chcesz malować to najpierw wypełnij obiekt kolorem menu color- fill object i możesz malować.