tomeg Napisano 9 Styczeń 2009 Share Napisano 9 Styczeń 2009 taki temat sobie wymysliłem i zastanawiam sie jak to zrobic.( oczywiscie bez nkladania tekstury).chciałbym te puzzle jakos wymodelowac.ale wycinanie cutem w kuli raczej nie wchodzi w grę.Ma ktos moze jakis prostszy pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hcpiter Napisano 9 Styczeń 2009 Share Napisano 9 Styczeń 2009 bez ciecia recznego czy bez uzywania textury ? chyba tylko te 2 wyjscia sa z czego textura displ wydaje sie najlepszym rozwiazeniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecet Napisano 9 Styczeń 2009 Share Napisano 9 Styczeń 2009 Może by zrobić płaski prostokąt utworzony z puzzli, potem modyfikatorami go zawinąć w cylinder, potem za pomocą FFD upodobnic do kuli i na końcu 'ręcznie' wykończyć góre i dół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeg Napisano 9 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 9 Styczeń 2009 juz uściślam :bez textury ,chodzi o to aby kazdy kawalek był osobnym poly. Oczywiscie wykozystanie textury jako "pomocniczch linii" -jak najbardziej. Ciecie kuli "cutem" nie bardzo mi odpowiada . mysle tutaj o jakims pomysle z budowaniem plasczyzny ze splajnow i nalozeniem go na kule .ale to tylko moja teoria:)tyle ze nie wiem jak ja zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hcpiter Napisano 9 Styczeń 2009 Share Napisano 9 Styczeń 2009 a no to jezeli tak to mozesz zrobic splajnem obrys puzzli a nastepnie za pomoca bend obracac i ukladac w taki sposob by wszystko sie ze soba zgadzalo i tworzylo dobry ksztalt, mozesz zaczac od osi przekroju i dodawac do niego nowe elementy, powinno byc latwiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ania Napisano 9 Styczeń 2009 Share Napisano 9 Styczeń 2009 pecet moim zdaniem podał dobrą metodę. Na płasko stworzysz te puzzle, i potem na to bend, następnie spherify (będzie szybciej niż FFD), lub też dwa bendy (jeden po 180 stopni żeby zawinąć w kierunku pionowym, drugi 360 żeby zawinąć naokoło, w odpowiednich osiach) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aknochaco Napisano 10 Styczeń 2009 Share Napisano 10 Styczeń 2009 Jeżeli używasz V-ray'a to tu masz dobry materiał do tego: http://www.vray-materials.de/all_materials.php?mat=1858 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ex3 Napisano 10 Styczeń 2009 Share Napisano 10 Styczeń 2009 Można też zrobić retopology na kuli z nałożoną tex. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
serratus Napisano 10 Styczeń 2009 Share Napisano 10 Styczeń 2009 Myślę, że można by wziąć sferę jako referencję. Zaznaczyć loopy pionowe albo poziome jak kto woli... oczywiście każdy osobno i w edit poly kliknąć na Create Shape (jeśli pracujesz w Maxie) co stworzy osobną linie z zachowaniem kształtu loopa. Następnie wymodelować dwa różne puzzle, co widać na zdjęciu + puzzel na bieguny. Później dodać do każdego puzzla oprócz puzzla na bieguny modyfikator Path Deform, następnie wybrać Path jako odpowiednią linię i dopasować puzzle na tej linii, potem klonować puzzle tak żeby nie było trzeba każdego dopisywać do path deform i odpowienio ustawiać, następnie to samo z kolejną linią a na koniec wstawić puzzle na bieguny, połączyć mesh, zweldować wierzchołki or whatever, poprawić ewentualne bugi i gotowe :P. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shogun 3D Napisano 10 Styczeń 2009 Share Napisano 10 Styczeń 2009 Ja bym zrobił jednego puzzla , przy czym sam jego model tak bym zrobił, by można go było potem równo uwypuklić zgodnie z krzywizną kuli. Skopiowałbym go tyle razy ile ma ich być w rzędzie południków, następnie całość potraktowałbym taperem, by uzyskać efekt fragmentu naciętej skórki pomarańczy. Na to bend i klonowanie w trybie instance wokół roboczego środka obrotu, czyli centrum kuli. Bendem i taperem możesz kontrolować krzywiznę zagięcia tak, by całość ładnie pasowała. Następnie ręcznie dorabiasz puzzle wierzchołkowe i również je obracasz wokół odpowiedniej osi. Gdy całość jest już ułożona, łączysz wszystko attachem i nakładasz na to spherify. Dzięki wcześniejszemu podzieleniu modelu puzzla na mniejsze części całość ślicznie się wygładza. Teraz już możesz dać bevel by normal, by zaokrąglić delikatnie krawędzie i uzyskać efekt wypukłosci poszczególnych puzzli. Na to mapowanie i materiały. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeg Napisano 10 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 10 Styczeń 2009 http://www.turbosquid.com/3d-models/max-puzzle-globe/417718 jak nie zrobie to moge sobie zawsze kupic za jedyne 300 $ tyle ze mi to jest do niczego nie potrzebne.:) probowałem zrobic to "conformem" ale to zła droga.Shogun wg mnie jest najbliższy prawdy:) tak mi sie wydaje tyle ze nalezałoby zrobic kilka roznych puzzli . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowi Napisano 12 Styczeń 2009 Share Napisano 12 Styczeń 2009 Ja bym raczej spróbował RayFire Tool http://www.mirvadim.com/ w ostatniej wersji jest taka specjalna funkcja do wycinania z mapy i masz problem rozwiązany :) Fragmentation by Shapes. Also using new feature You able to create shapes from black and white maps. Teraz widzę że może być problem z cięciem na kuli ale zawsze warto spróbować :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shogun 3D Napisano 12 Styczeń 2009 Share Napisano 12 Styczeń 2009 Przecież masz taką opcję w maxie wycinania shape'ów. Nie potrzeba do tego ray fire'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowi Napisano 12 Styczeń 2009 Share Napisano 12 Styczeń 2009 A to nie wiedziałem a jak to się nazywa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi