Napisano 10 Styczeń 200916 l Witam Znow powraca temat butelki. ad. 1 Wiec chce dodac do obiektu butelki pewne szczegoly, detale (jak w zalaczniku) [ATTACH]60628[/ATTACH] Krzystajac z map przemieszczen powstaja mi straszne zeby na krawedziach maski, zageszczanie siatki nic nie pomaga :( Kiedy znow uzywam bump'a mam sztucznie ostre krawedzie i nie wyglada to tak jak na referencji powyzej. ad. 2 Drugi problem, chce by szklo, a raczej odbicia na nim byly nie tak idealnie 3D rowne, chce zasymulawac bardzo delikatna fakture ktora da mi efekt blizszy naturze, moze cos w kierunku starego szkla z lekka deformacja???? Pozdrawiam Qba P.S. znalazelm fajny link w temacie materialow do LW :) www.presetcentral.com Edytowane 12 Styczeń 200916 l przez qbaqbaMAX3D
Napisano 10 Styczeń 200916 l Autor eeeech, to musze go zrobic na nowo gdyz wywalilem, oki do poniedzialku go zrobie ponownie. Pzdrawiam Qba
Napisano 10 Styczeń 200916 l Prawdopodobnie dajesz za maly antialiasing. Materialy uzywajace tranparency i reflection na ogol wymagaja wiekszego probkowania. Co do deformacji to wystarczy delikatna mapa proceduralna w bump.
Napisano 10 Styczeń 200916 l co do deformacji to wystarczy delikatna (1-5%) bump-mapa rozciągnięta w pionie, zwykła jakaś proceduralna. A te napisy wypukłe to chyba z-brushem ;) (edit: sorry Alibaba, nie zauważyłem że już to napisałeś) aha, jak dajesz displacement map w Layoucie to daj Save Transformed Object i zaladuj nowo zapisany obiekt do Modelera, i włącz sub-patche, zęby powinny zniknąć. Edytowane 10 Styczeń 200916 l przez Ford Prefect
Napisano 12 Styczeń 200916 l Autor Czesc Wam! Panowie przesylam zrzut ekranowy z problemem, [ATTACH]60700[/ATTACH] musialem zastapic obiekt butelki innym ze wzgledu na tymczasowa tajnosc projektu :( (teakie tam) Generalnie to chyba zle podchodze do tematu i dlatego ten zrzut. Chce uzyskac obla wypuklosc, logotypu, pojedynczych detali, taka ja na butelce z embosem CC. Moze macie jakiegos tutka w podobnym temacie. RATUJCIE Qba :.. .. . .(
Napisano 12 Styczeń 200916 l Juz kojarze o jakie zabki Ci chodzilo:) Myslalem ze o aliasing szlo:D Probujesz tak naprawde za duzo informacji nam w tym jpg pokazac, przez to wlasciwie nie widac samej siatki wiec ciezko cokolwiek dokladnie poradzic. W sumie blad moze tam tkwic, zarowno w zlej mapie uv (o ile ta '6' to tekstura a nie material), co w zlej geometrii. Z rad ogolnych. Te detale, ktore maja byc wypukle a nie sa pokazywane z boku (nie widac ich konturu)najlepiec zrobic na normal mapie. Samo logo najlepiej wymodelowac na plasko, uzywajac sub-patche i dopiero potem wyginac. Czyli modelujesz od szczegolu do ogolu. Edytowane 13 Styczeń 200916 l przez Alibaba
Napisano 14 Styczeń 200916 l Autor Dziekuje za odpowiedz :) Faktycznie troszke tam balagan, a i z butelka musze sobie poukladac. Coz nasowa sie tyyyyyle pytan... a tak od razu sie nie da! Modelowanie logo do takiej zakrzywionej powierzchni: Jak polaczyc juz zdeformowane logo wzgledem ksztaltu butelki by bylo jednym obiektem i stanowilo lagone przejscie miedzy soba??? jak pogodzic rozna ilosc scianek i punktow by nie bylo artefaktow? jak zwykle POMOCYYYYYY :) Dziekuje i Pozdrawiam Kuba
Napisano 3 Luty 200916 l Zakładam że mapa do displacementu nie ma rozdzielczości rzędu 32x32 ;) obiekt jest subpatchowany tak ? OK, na screenie widać że subdivision order masz na "After Displacement", zmień na "first". Powinno pomóc. Jeśli nadal nie będzie ok, to być może powinieneś zmienić typ subpatchy z Catmull_Clark na Subpatch, ale na moje oko zmiana subdivision order na first powinna pomóc.
Napisano 5 Luty 200916 l Autor Dziekuje Ci za rady :))) sprawdze to, teraz moze sie uda. Chwilowo porzucilem ten temat super dziekuje za info :) Pozdrawiam Qba