Kolin101 Posted January 15, 2009 Posted January 15, 2009 Witam. Otóż włączyłem dziś maksa i zacząłem modelować coś tam sobie. Nagle zauważyłem ze gdy jestem w editable poly i wybieram edytowanie modelu za pomocą vertexów nie są one pokazywane. Normalnie mogę zaznaczać i przesuwać ale ich nie ma. Powie mi ktoś jak to naprawić/przestawić ??
Tores Posted January 15, 2009 Posted January 15, 2009 Mi też one znikają. Nie wiem czy to jakiś skrót czy co to powoduje ale aby powróciły włączam preferencje i zmienim ich rozmiar. Możesz też zresetować maxa.
Kolin101 Posted January 15, 2009 Author Posted January 15, 2009 preferencje i co ? Za trudne to dla mnie (;D) wole maxa zresetować. Tyle że to gów.o dało ;d. Powiesz gdzie te preferencje ?? A i przy okazji do tego linje pokazujące "granice" polygonów zmieniły kolor i nie mogę ich przestawić tak jak to kiedyś robiłem.
deshu Posted January 15, 2009 Posted January 15, 2009 "Normalnie mogę zaznaczać i przesuwać ale ich nie ma" ... skoro ich nie ma to co przesuwasz? Jezeli są czarne to - właczyles soft selection z zerowym fallofem; drugie co mi przyszlo do glowy to to ze nacisnąłeś x ( ponownie nacisnij x w tym przypadku ) zarzuc screena z zaznaczonym vertexem.
Kolin101 Posted January 15, 2009 Author Posted January 15, 2009 (edited) no normalnie klikam na połączenie się linij i już. Ale tam nic nie ma tylko wierzchołek z tych linji a vertexów nie ma. I cholera jak na złość klikałem po klawiaturze i teraz te do przesuwania obracania itp jest strasznie cieniutkie i szare a nie kolorowe. i trzeba w tego środek żeby ruszać i się rusza we wszystkie strony a nie w określoną. Ok już co do tych kolorowych znalazłem to był X ale dalej z vertexami i czrnością nie mam. Edited January 15, 2009 by Kolin101
deshu Posted January 15, 2009 Posted January 15, 2009 jezeli to editable poly to jedyne co mi z twojego opisu przychodzi do glowy to : -> zaznac to -> na liscie modyfikatorow zaznacz editable poly-> defaultowo 2 rozwijana lista ( pod lista modyfikatorow) nazywa sie Soft Selection -> otworz ja i odznacz use soft selection.
La R Posted January 15, 2009 Posted January 15, 2009 To jest błąd w programie, czasem nie są wyświetlane w viewportach, ale tylko w przypadku zaznaczonej opcji Show vertices as dots. Autodesk tego nie poprawia tak samo jak tańczącego pivota przy wielokrotnym extrudowaniu i wielu wielu innych pomniejszych błedów.
Tores Posted January 16, 2009 Posted January 16, 2009 Kolin101 - Customize-Preferences...-Viewports Tam trzeba mieć zaznaczone Show Vertices as Dots i obok masz Size Ja to zwiększam do 3 i jest ok.
Recommended Posts