Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Witam! Chc臋 zrobi膰 wizualizacj臋 jakiej艣 wymy艣lonej restauracji - zrobi艂em 艣ciany i okienka - brakuje mi pomys艂u jakich rzeczy mozna by艂oby dorzuci膰

wi臋c bardzo Was prosz臋, dajcie mi jakie艣 m膮dre inspiracje jak urz膮dzi膰 to wn臋trze, to b臋dzie bardzo fajnie ;D

Edytowane przez Camel

• Odpowiedzi 39
  • Wy艣wietle艅 3,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

wygoogluj sobie zdjecia przykladowych restauracji i poprostu je odtworz albo zmiksuj kilka:p

Napisano

http://www.krakow.come2europe.eu/img/content/food/restauracja_amadeus.jpg

http://www.palac.com.pl/img/restauracja.jpg

http://www.hotel-slowik.pl/galeria/restauracja1.jpg

http://www.hotelbarlinek.pl/media/restauracja/restauracja-1.jpg

http://www.karkonosze.pl/jelenia/restauracja.jpg

http://www.zameknaskale.com.pl/tl_files/galeria/restauracja/restauracja03.jpg

http://www.alegloria.pl/uploads/Image/restauracja03_750.jpg

http://www.dobremiejsca.pl/images/moonsfera.jpg

Co dorzuci膰 ? wszystko. Google nie boli, albo id藕 rozej偶yj si臋 do kuchni. Obrazki wstawiamy najlepiej na jakie艣 serwery jak fotosik, imageshack itp. nie jako plik do pobrania !

PS: I nazwij poprawenie w膮tek z regulaminem.

edit

PS2: + To co reszta / my艣la艂em 偶e jestem 1 ;)

Napisano
  • Autor

Black Pantera: Na razie, zeby mie膰 troche wyobra偶enia, co powinno si臋 dorzuca膰 :D

Napisano
  • Autor

Nvidia: Jak mam nazwa膰 w膮tek zgodnie z regulaminem? Nie rozumiem? Poza tym pocz膮tkuj臋 w ucz臋szczaniu na forum

Napisano

[scena 3d]: Wizualizacja restauracji lub Scena 3d: [Wiz] Restauracja.

W艂a艣nie dlatego, 偶e jeste艣 nowy wypada艂oby przeczyta膰 te 5-10 pkt. regulaminu. Nie ka偶e ci przecie偶 czyta膰 Potopu...

Edycja>>Wyslij zaawansowane >> zmieniasz

Edytowane przez NV

Napisano
  • Autor

No fajnie. Podoba mi sie to - pobra艂em te fotki zebym w koncu co艣 robil :D dzi臋ki! Google mnie gryzie za co przepraszam :)

Ba, i jeszcze ta pod艂oga mi sie nie podoba! Kto zna strone kt贸ra oferuje do 艣ci膮gni臋cia dobre drewienka do pod艂ogi? ;/

Edytowane przez Camel

Napisano
  • Autor

stolowka2sh5.th.jpg

tu zamie艣ci艂em dotychczasowy nowy efekt swojej pracy..

Cze macie jake艣 propozycje? My艣l臋 偶e powiesz臋 na scianach obrazy i lepiej ozdobi臋 sto艂y. Oraz b臋d膮 lampy na suficie..

Napisano

Fajne, ale:

1. Chyba troche za ciemno - 3 duze jasne okna powinny dac wiecej swiatla w pomieszczeniu.

2. Co to za jasny punkt na srodku sali na podlodze? Skad to swiatlo?

3. Obrusy wydaja mi sie troche za grube, jakby wykonane z jakiegos bardzo sztywnego materialu.

4. Te dwa stoly z przodu wydaja sie troche za blisko siebie, jak dodasz krzesla to nie bedzie miedzy nimi przejscia.

5. Skoro tak dokladnie widac okna to dodaj potem jakis widok za nimi.

Powodzenia w dalszej pracy :)

Napisano
  • Autor

2. Sto艂y i 艣wiat艂o ustawiaj膮 sie tak, 偶e rzucane cienie daj膮 jednak jasne punkty ;p

3. Ca艂y czas my艣l臋 偶eby zrobi膰 lepsze obrusy bo takie zrobilem dla podgl膮du i inspiracji.

4. Jak dodam krzes艂a to poprzestawiam sto艂y i zmieni臋 kszta艂t 艣cian :D

5. Okna powinny mie膰 krat臋, firany i my艣l臋 nad environmentem za oknem - tylko musz臋 wiedzie膰 jak sie robi w v-rayu fotorealistyczna traw臋 ;/

100. :DD 艣wiat艂o si臋 jeszcze poprawi i mo偶na te偶 zmienic color mapping ;D

Napisano

to wez zrob te krzesla i ustaw to pomieszczenie w miare finalnie, bo tak to troche glupio oceniac cos co sam za niedlugo pozmieniasz :)

Uwazaj z ta krata w oknach bo zrobisz stolowke wiezienna :) :)

Napisano
  • Autor

Sto艂owka wi臋zienna.. Rozbraja mnie to :D my艣l臋 o krzes艂ach ^^

Napisano

Kurka, ale tu mi艂o si臋 zrobi艂o na tym forum, nie do poznania. Sorry za off top.

Brakuje mi tu idei, czego艣 konkretnego, mysli przewodniej, no i 艣wierzo艣ci, bo to rzeczywi艣cie tr膮ci sto艂贸wk膮. A poza tym technicznie render do....poprawy.

Napisano
  • Autor

Brakuje mi tu idei, czego艣 konkretnego, mysli przewodniej, no i 艣wierzo艣ci, bo to rzeczywi艣cie tr膮ci sto艂贸wk膮. A poza tym technicznie render do....poprawy.

Ja na razie nie poprawiam, bo potrzebowa艂em szybkiego renderu dla podgl膮du, pozniej jak wszystko zaran偶uj臋 to poprawi臋 o艣wietlenie i w og贸le materia艂y oraz GI.

Napisano

tez sie zaczynam bac, jakos tak deviantartem zawialo.

Dunablaster: Taka radna odnosnie robienia wizki.

1. Zaprojektuj pomieszczenie / wygooglaj sobie refke

2. Wymodeluj

3. Oswietl / daj materialy

4. Wyrenderuj

robienie renderow i testowanie swiatla w twojej fazie powstawania projektu mija sie z celem troche.

Napisano

hahah deviantartem... spad艂em prawie z krzes艂a.

no ale racja, chcesz sobie morale podbudowa膰 i mie膰 zapa艂 do pracy to tylko deviant art :D

Napisano
  • Autor

Jeszcze co艣 ;/ s膮 b艂臋dy w renderach

bledyim4.th.jpg

Ustawienia renderingu V-Rayem:

ustawieniagt0.th.jpg

dziwne 偶e tam w oddalonym k膮cie wn臋trza jest popsuty antialiasing no i ziarni艣cie tam, no i gdzie s膮 drzwi oraz tekst na 艣cianie, s膮 jakie艣 dziwne krzaki ;/ co jest nie tak !?

Edytowane przez Camel

Napisano

nie podobaja mi sie krzesla - chyba maja za krotkie nogi i dziwne jest to oparcie.

Ulozenie stolikow ok, ale teraz to faktycznie przypomina stolowke - ta dziura w scianie to do wydawania posilkow?:)

Jak zmienisz temat na wizualizacja stolowki to nie bedzie sie do czego przyczepic :) :)

Napisano
  • Autor

Krzes艂a poprawi臋, dziura jest od wydawania posilkow, a moze b臋dzie z tego barek gdzie mozna kupic picie i zostawi膰 talerze? :D

Poza tym jak mog臋 zmieni膰 temat w nag艂贸wku? :( nie potrafi臋

Napisano

Poza tym jak mog臋 zmieni膰 temat w nag艂贸wku? :( nie potrafi臋

edycja pierwszego postu w Topiku.. :P

Co do ustawien rendera hmm..

Irr map >> wystarczy na medium ustawic.. zmniejszy Ci czas renderowania a efekt nie gorszy b臋dzie ! :P

i pierwszy raz widze, zektos u偶ywa brute force.. hmm.. z takim wysokim Subdivis.. daje to co艣 ? (pytam bo nie wiem)

:)

Napisano
  • Autor

Ja d艂uba艂em w V-Rayu i znalaz艂em rozwi膮zanie problemu ;D

-nie trzeba by艂o nic zmieniac w HShphere subdivisions bo by艂a dobra warto艣膰 w silniku irradiance map

-wina by艂a w s艂abym samplingu skylight portali oraz ustawieniach antialiasingu samplera DMC ;D

-dzi艣 wieczorem pokaze nowy obraz; wymodeluj臋 lampy i cos, itp.

-wkr贸tce bior臋 si臋 za barek za oknem i materia艂y...

Napisano
  • Autor

Na razie nie mia艂em czasu i weny zeby robic wizk臋 restauracji, ale znajde wkr贸tce nast臋pn膮 okazj臋, na pewno jutro; przedstawiam tu poni偶ej moje plany:

-zmienie krzes艂a i "przestawi臋" sto艂y, bo pod dziur膮 b臋d膮 wy偶sze siedzenia..

-w tej dziurze b臋dzie bufet, taki barek, zeby tam mozna by艂o kupic napoje i % oraz sztu膰ce, kieliszki, kubki wzi膮膰... lod贸wka i serwerek do % tez si臋 znajdzie.

-b臋d膮 lampy, ka偶da z dwoma jarzeni贸wkami.

-jak to skoncze robic to robie materia艂y i tekstury.

Tu przedstawiam swoj膮 lamp臋, testowa艂em sobie dla zabawy xD

jarzeniowkipk8.th.jpg

Napisano
  • Autor

Tu render poprawiony :)

restauracjafinalcorrectyn5.th.jpg

Troche za ciemno ale b艂臋d贸w z AA i brute force nie widac :)

Tutaj za艣 jest moja zabawa z DOF ;)

restauracjadofvn7.th.jpg

Napisano

nowe krzesla bardzo fajne, ale te przy barze chyba za wysokie. Na lampy naloz jakies klosze (takie gole swietlowki to tylko w szkolach sa:) )

Testowych renderow nie oceniam, bo sa testowe :)

Ogolnie fajnie sie robi, zaczyna sie scena zapelniac.

Napisano
  • Autor

Szpan ;D heheh... masz racje je艣li chodzi o lampy!! :) okej!

moze te krzesla barowe poprawie; my艣l臋 o barze za dziur膮.. :D

testy s膮 warte; to klucz do fina艂u :D

Napisano
  • Autor

Oto moja aktualizacja. Za t膮 dziur膮 b臋dzie bufet. A tak na razie wolno mi bardzo idzie bo mam duzo nauki w szkole i brak weny, pom贸藕cie, bracia!

remont04new.th.jpg

Druga rzecz: ja robi艂em to z g艂owy, a nie na bazie jakich艣 plan贸w wi臋c proporcje le偶膮.

jak mowilem - za dziur膮 ma by膰 bufet - piwko, kieliszki, kubki, lod贸wka Coca-Cola, ...

Edytowane przez Camel

Napisano

fajnie si臋 szykuje, na przysz艂o艣膰 dawaj troch臋 "wi臋ksze" Render'y

powodzenia z bufetem

p.s czy te lampy ni powinny by膰 mniejsze (te wisz膮ce)

Napisano
  • Autor

Kliknij sobie to bedziesz mial wieksze 800x600. Lampy masz racj臋 moze trzeba zmniejszy膰.

Napisano

ano troch臋 przegio艂e艣 z tymi lampami :)

Napisano
Druga rzecz: ja robi艂em to z g艂owy, a nie na bazie jakich艣 plan贸w wi臋c proporcje le偶膮.

taka rada, jak robisz np krzeslo, to google "chair dimensions" czy po polskiemu, i trzymaj sie tego miej wiecej. Bo teraz troche rzeczy masz do wymiany.

Napisano

Zapowiada si臋 okej ale p贸ki co za spokojnie "disajnersko" :D no i na pewno proporcje krzes艂a do sto艂u s膮 troch臋 nie ok... tzn. krzes艂a za ma艂e albo sto艂y za du偶e, wyobra藕 sobie jakby kto艣 siedzia艂 przy takim stole, broda na wysoko艣ci blatu, projektuje si臋 siedzisko na wysoko艣ci ok. 45 cm a blat na wysoko艣ci ok 75 cm, no i lampy z lekka za du偶e. Ka偶dy projektant wn臋trz i arch. korzysta z takich podr臋cznik贸w jak np. NEUFERT - masz tam wszystkie wymiary i potrzeby ergonomiczne cz艂owieka. Pozdro, czekam na dalsze efekty pracy.

Edytowane przez jahred6

Napisano
  • Autor

mirach: dzi臋kuj臋 za rad臋. Rep. +

jahred6: masz racj臋 - i niestety robilem spontanicznie, no i musze ca艂a restauracj臋, sto艂y i krzes艂a rozci膮gn膮膰 do po偶膮danch efekt贸w. ;) Rep. +

BiX: my艣l臋 nad poprawieniem lamp. mam na punkcie lamp bzika ;)

Jze raz dzi臋kuj臋 ;)

Edytowane przez Camel

Napisano
  • Autor

Jeeju... niestety to wolno idzie. Pow贸d:

-s艂aba wena ale czuje ze musze dokonczyc to. ja mam ochote raczej na co innego z 3d.

-szko艂a, jak m贸wi艂em.

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci