Camel Napisano 27 Styczeń 2009 Napisano 27 Styczeń 2009 (edytowane) Witam! Chcę zrobić wizualizację jakiejś wymyślonej restauracji - zrobiłem ściany i okienka - brakuje mi pomysłu jakich rzeczy mozna byłoby dorzucić więc bardzo Was proszę, dajcie mi jakieś mądre inspiracje jak urządzić to wnętrze, to będzie bardzo fajnie ;D Edytowane 21 Luty 2009 przez Camel
Camel Napisano 27 Styczeń 2009 Autor Napisano 27 Styczeń 2009 Poniżej załączam obrazek do pobrania http://wyslijto.pl/plik/rm1p4wk6t7
JohnZi Napisano 27 Styczeń 2009 Napisano 27 Styczeń 2009 wygoogluj sobie zdjecia przykladowych restauracji i poprostu je odtworz albo zmiksuj kilka:p
Black Pantera Napisano 27 Styczeń 2009 Napisano 27 Styczeń 2009 Zacząłeś bez sensu.Masz podłoge i ściany a ty już dajesz światła i materiały...
NV Napisano 27 Styczeń 2009 Napisano 27 Styczeń 2009 http://www.krakow.come2europe.eu/img/content/food/restauracja_amadeus.jpg http://www.palac.com.pl/img/restauracja.jpg http://www.hotel-slowik.pl/galeria/restauracja1.jpg http://www.hotelbarlinek.pl/media/restauracja/restauracja-1.jpg http://www.karkonosze.pl/jelenia/restauracja.jpg http://www.zameknaskale.com.pl/tl_files/galeria/restauracja/restauracja03.jpg http://www.alegloria.pl/uploads/Image/restauracja03_750.jpg http://www.dobremiejsca.pl/images/moonsfera.jpg Co dorzucić ? wszystko. Google nie boli, albo idź rozejżyj się do kuchni. Obrazki wstawiamy najlepiej na jakieś serwery jak fotosik, imageshack itp. nie jako plik do pobrania ! PS: I nazwij poprawenie wątek z regulaminem. edit PS2: + To co reszta / myślałem że jestem 1 ;)
Camel Napisano 27 Styczeń 2009 Autor Napisano 27 Styczeń 2009 Black Pantera: Na razie, zeby mieć troche wyobrażenia, co powinno się dorzucać :D
Camel Napisano 27 Styczeń 2009 Autor Napisano 27 Styczeń 2009 Nvidia: Jak mam nazwać wątek zgodnie z regulaminem? Nie rozumiem? Poza tym początkuję w uczęszczaniu na forum
NV Napisano 27 Styczeń 2009 Napisano 27 Styczeń 2009 (edytowane) [scena 3d]: Wizualizacja restauracji lub Scena 3d: [Wiz] Restauracja. Właśnie dlatego, że jesteś nowy wypadałoby przeczytać te 5-10 pkt. regulaminu. Nie każe ci przecież czytać Potopu... Edycja>>Wyslij zaawansowane >> zmieniasz Edytowane 27 Styczeń 2009 przez NV
Camel Napisano 27 Styczeń 2009 Autor Napisano 27 Styczeń 2009 (edytowane) No fajnie. Podoba mi sie to - pobrałem te fotki zebym w koncu coś robil :D dzięki! Google mnie gryzie za co przepraszam :) Ba, i jeszcze ta podłoga mi sie nie podoba! Kto zna strone która oferuje do ściągnięcia dobre drewienka do podłogi? ;/ Edytowane 27 Styczeń 2009 przez Camel
Camel Napisano 28 Styczeń 2009 Autor Napisano 28 Styczeń 2009 tu zamieściłem dotychczasowy nowy efekt swojej pracy.. Cze macie jakeś propozycje? Myślę że powieszę na scianach obrazy i lepiej ozdobię stoły. Oraz będą lampy na suficie..
MrMoonwalker Napisano 28 Styczeń 2009 Napisano 28 Styczeń 2009 Fajne, ale: 1. Chyba troche za ciemno - 3 duze jasne okna powinny dac wiecej swiatla w pomieszczeniu. 2. Co to za jasny punkt na srodku sali na podlodze? Skad to swiatlo? 3. Obrusy wydaja mi sie troche za grube, jakby wykonane z jakiegos bardzo sztywnego materialu. 4. Te dwa stoly z przodu wydaja sie troche za blisko siebie, jak dodasz krzesla to nie bedzie miedzy nimi przejscia. 5. Skoro tak dokladnie widac okna to dodaj potem jakis widok za nimi. Powodzenia w dalszej pracy :)
Camel Napisano 28 Styczeń 2009 Autor Napisano 28 Styczeń 2009 2. Stoły i światło ustawiają sie tak, że rzucane cienie dają jednak jasne punkty ;p 3. Cały czas myślę żeby zrobić lepsze obrusy bo takie zrobilem dla podglądu i inspiracji. 4. Jak dodam krzesła to poprzestawiam stoły i zmienię kształt ścian :D 5. Okna powinny mieć kratę, firany i myślę nad environmentem za oknem - tylko muszę wiedzieć jak sie robi w v-rayu fotorealistyczna trawę ;/ 100. :DD światło się jeszcze poprawi i można też zmienic color mapping ;D
MrMoonwalker Napisano 28 Styczeń 2009 Napisano 28 Styczeń 2009 to wez zrob te krzesla i ustaw to pomieszczenie w miare finalnie, bo tak to troche glupio oceniac cos co sam za niedlugo pozmieniasz :) Uwazaj z ta krata w oknach bo zrobisz stolowke wiezienna :) :)
Camel Napisano 28 Styczeń 2009 Autor Napisano 28 Styczeń 2009 Stołowka więzienna.. Rozbraja mnie to :D myślę o krzesłach ^^
Neiraa Napisano 28 Styczeń 2009 Napisano 28 Styczeń 2009 Kurka, ale tu miło się zrobiło na tym forum, nie do poznania. Sorry za off top. Brakuje mi tu idei, czegoś konkretnego, mysli przewodniej, no i świerzości, bo to rzeczywiście trąci stołówką. A poza tym technicznie render do....poprawy.
Camel Napisano 28 Styczeń 2009 Autor Napisano 28 Styczeń 2009 Kurka, ale tu miło się zrobiło na tym forum, nie do poznania. Sorry za off top. Brakuje mi tu idei, czegoś konkretnego, mysli przewodniej, no i świerzości, bo to rzeczywiście trąci stołówką. A poza tym technicznie render do....poprawy. Ja na razie nie poprawiam, bo potrzebowałem szybkiego renderu dla podglądu, pozniej jak wszystko zaranżuję to poprawię oświetlenie i w ogóle materiały oraz GI.
mirach Napisano 28 Styczeń 2009 Napisano 28 Styczeń 2009 Kurka, ale tu miło się zrobiło na tym forum, nie do poznania. Sorry za off top. tez sie zaczynam bac, jakos tak deviantartem zawialo. Dunablaster: Taka radna odnosnie robienia wizki. 1. Zaprojektuj pomieszczenie / wygooglaj sobie refke 2. Wymodeluj 3. Oswietl / daj materialy 4. Wyrenderuj robienie renderow i testowanie swiatla w twojej fazie powstawania projektu mija sie z celem troche.
pads Napisano 28 Styczeń 2009 Napisano 28 Styczeń 2009 hahah deviantartem... spadłem prawie z krzesła. no ale racja, chcesz sobie morale podbudować i mieć zapał do pracy to tylko deviant art :D
Camel Napisano 29 Styczeń 2009 Autor Napisano 29 Styczeń 2009 (edytowane) Hehehe teraz zrobilem gruntowny remont :D [/url] Dwa drzewka z lewej i prawej to jedno z optymalizacją, drugie nie... Edytowane 29 Styczeń 2009 przez Camel
Camel Napisano 29 Styczeń 2009 Autor Napisano 29 Styczeń 2009 (edytowane) Jeszcze coś ;/ są błędy w renderach Ustawienia renderingu V-Rayem: dziwne że tam w oddalonym kącie wnętrza jest popsuty antialiasing no i ziarniście tam, no i gdzie są drzwi oraz tekst na ścianie, są jakieś dziwne krzaki ;/ co jest nie tak !? Edytowane 29 Styczeń 2009 przez Camel
MrMoonwalker Napisano 29 Styczeń 2009 Napisano 29 Styczeń 2009 nie podobaja mi sie krzesla - chyba maja za krotkie nogi i dziwne jest to oparcie. Ulozenie stolikow ok, ale teraz to faktycznie przypomina stolowke - ta dziura w scianie to do wydawania posilkow?:) Jak zmienisz temat na wizualizacja stolowki to nie bedzie sie do czego przyczepic :) :) 1
Camel Napisano 29 Styczeń 2009 Autor Napisano 29 Styczeń 2009 Krzesła poprawię, dziura jest od wydawania posilkow, a moze będzie z tego barek gdzie mozna kupic picie i zostawić talerze? :D Poza tym jak mogę zmienić temat w nagłówku? :( nie potrafię
rudylew Napisano 30 Styczeń 2009 Napisano 30 Styczeń 2009 Poza tym jak mogę zmienić temat w nagłówku? :( nie potrafię edycja pierwszego postu w Topiku.. :P Co do ustawien rendera hmm.. Irr map >> wystarczy na medium ustawic.. zmniejszy Ci czas renderowania a efekt nie gorszy będzie ! :P i pierwszy raz widze, zektos używa brute force.. hmm.. z takim wysokim Subdivis.. daje to coś ? (pytam bo nie wiem) :) 1
Camel Napisano 31 Styczeń 2009 Autor Napisano 31 Styczeń 2009 Ja dłubałem w V-Rayu i znalazłem rozwiązanie problemu ;D -nie trzeba było nic zmieniac w HShphere subdivisions bo była dobra wartość w silniku irradiance map -wina była w słabym samplingu skylight portali oraz ustawieniach antialiasingu samplera DMC ;D -dziś wieczorem pokaze nowy obraz; wymodeluję lampy i cos, itp. -wkrótce biorę się za barek za oknem i materiały...
Camel Napisano 31 Styczeń 2009 Autor Napisano 31 Styczeń 2009 Na razie nie miałem czasu i weny zeby robic wizkę restauracji, ale znajde wkrótce następną okazję, na pewno jutro; przedstawiam tu poniżej moje plany: -zmienie krzesła i "przestawię" stoły, bo pod dziurą będą wyższe siedzenia.. -w tej dziurze będzie bufet, taki barek, zeby tam mozna było kupic napoje i % oraz sztućce, kieliszki, kubki wziąć... lodówka i serwerek do % tez się znajdzie. -będą lampy, każda z dwoma jarzeniówkami. -jak to skoncze robic to robie materiały i tekstury. Tu przedstawiam swoją lampę, testowałem sobie dla zabawy xD
Camel Napisano 31 Styczeń 2009 Autor Napisano 31 Styczeń 2009 Tu render poprawiony :) Troche za ciemno ale błędów z AA i brute force nie widac :) Tutaj zaś jest moja zabawa z DOF ;)
MrMoonwalker Napisano 2 Luty 2009 Napisano 2 Luty 2009 nowe krzesla bardzo fajne, ale te przy barze chyba za wysokie. Na lampy naloz jakies klosze (takie gole swietlowki to tylko w szkolach sa:) ) Testowych renderow nie oceniam, bo sa testowe :) Ogolnie fajnie sie robi, zaczyna sie scena zapelniac.
Camel Napisano 2 Luty 2009 Autor Napisano 2 Luty 2009 Szpan ;D heheh... masz racje jeśli chodzi o lampy!! :) okej! moze te krzesla barowe poprawie; myślę o barze za dziurą.. :D testy są warte; to klucz do finału :D
Camel Napisano 21 Luty 2009 Autor Napisano 21 Luty 2009 (edytowane) Oto moja aktualizacja. Za tą dziurą będzie bufet. A tak na razie wolno mi bardzo idzie bo mam duzo nauki w szkole i brak weny, pomóźcie, bracia! Druga rzecz: ja robiłem to z głowy, a nie na bazie jakichś planów więc proporcje leżą. jak mowilem - za dziurą ma być bufet - piwko, kieliszki, kubki, lodówka Coca-Cola, ... Edytowane 21 Luty 2009 przez Camel
indian Napisano 21 Luty 2009 Napisano 21 Luty 2009 fajnie się szykuje, na przyszłość dawaj trochę "większe" Render'y powodzenia z bufetem p.s czy te lampy ni powinny być mniejsze (te wiszące)
Camel Napisano 21 Luty 2009 Autor Napisano 21 Luty 2009 Kliknij sobie to bedziesz mial wieksze 800x600. Lampy masz rację moze trzeba zmniejszyć.
mirach Napisano 21 Luty 2009 Napisano 21 Luty 2009 Druga rzecz: ja robiłem to z głowy, a nie na bazie jakichś planów więc proporcje leżą. taka rada, jak robisz np krzeslo, to google "chair dimensions" czy po polskiemu, i trzymaj sie tego miej wiecej. Bo teraz troche rzeczy masz do wymiany. 1
jahred6 Napisano 22 Luty 2009 Napisano 22 Luty 2009 (edytowane) Zapowiada się okej ale póki co za spokojnie "disajnersko" :D no i na pewno proporcje krzesła do stołu są trochę nie ok... tzn. krzesła za małe albo stoły za duże, wyobraź sobie jakby ktoś siedział przy takim stole, broda na wysokości blatu, projektuje się siedzisko na wysokości ok. 45 cm a blat na wysokości ok 75 cm, no i lampy z lekka za duże. Każdy projektant wnętrz i arch. korzysta z takich podręczników jak np. NEUFERT - masz tam wszystkie wymiary i potrzeby ergonomiczne człowieka. Pozdro, czekam na dalsze efekty pracy. Edytowane 22 Luty 2009 przez jahred6 1
Camel Napisano 22 Luty 2009 Autor Napisano 22 Luty 2009 (edytowane) mirach: dziękuję za radę. Rep. + jahred6: masz rację - i niestety robilem spontanicznie, no i musze cała restaurację, stoły i krzesła rozciągnąć do pożądanch efektów. ;) Rep. + BiX: myślę nad poprawieniem lamp. mam na punkcie lamp bzika ;) Jze raz dziękuję ;) Edytowane 23 Luty 2009 przez Camel
Camel Napisano 23 Luty 2009 Autor Napisano 23 Luty 2009 Jeeju... niestety to wolno idzie. Powód: -słaba wena ale czuje ze musze dokonczyc to. ja mam ochote raczej na co innego z 3d. -szkoła, jak mówiłem.
Rekomendowane odpowiedzi