Ferrum Napisano 26 Luty 2009 Share Napisano 26 Luty 2009 Witam wszystkich! Kiedyś przeglądając encyklopedie broni zupełnie przypadkiem znalazłem krótki opis PM Mors. Nie było zdjęć ani rysunku technicznego. Zainteresowało mnie to bo obok legendarnego Visa czy Błyskawicy istnieć miała kolejna konstrukcja będąca wynikiem pracy polskich konstruktorów. Już sama nazwa Mors co w języku łacińskim znaczy „Śmierć” rozbudziła wizję śmiercionośnej broni z której głośna seria miała być ostatnim co usłyszał niejeden Niemiec. Mors'ów powstało niewiele, WP zamówiło po seriach testów i prób na 3 prototypach dokładnie 36 sztuk. Mamy zatem pewność co do tego że powstało zaledwie 39 modeli. Do dnia dzisiejszego zachowało się kilka sztuk. W Polsce jedyny dostępny egzemplarz oglądać możemy w Muzeum Wojska Polskiego. Zatem przedstawiam Pistolet Maszynowy Mors wz. 39 Dla zainteresowanych dane techniczne Mors'a Kaliber: 9mm Amunicja: 9mm x 19 Parabellum Pojemność Magazynka: 24 naboje Masa: 4.30kg Szybkostrzelność: Mors egz. testowy ~1200strz./min Mors produkowany seryjnie ~450strz./min By być obiektywnym... Mors nie był cudowną bronią która jeśli by zasiliła w rozsądnej ilości Wojsko Polskie odmieniła by los wojny. Mimo to nie ustępował pola swoim odpowiednikom będącym na wyposażeniu innych armii a część rozwiązań w nim zastosowanych była dalece nowatorska... jak na swoje czasy. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kliment woroszyłow Napisano 26 Luty 2009 Share Napisano 26 Luty 2009 Mam wrażenie ze odrobinę proporcje drewnianej części nie są poprawne, materiał metalu do wymiany ;) Ale to pierwsza pracka, więc Witamy w gronie max3d ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kr3tz Napisano 26 Luty 2009 Share Napisano 26 Luty 2009 Materiały trzeba zdrapać i inne nałożyć. zaś model prosty, na razie za mało detali żeby cokolwiek więcej powiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vega Napisano 26 Luty 2009 Share Napisano 26 Luty 2009 Witam na max3d, jeśli renderujesz w V-rayu i uczysz się na razie samego modelingu to wejdź na tą stronkę http://www.vray-materials.de/ tam znajdziesz masę darmowych materiałów do pobrania tylko trzeba się zarejestrować :) Co do modelu jak na początek nie jest tak tragicznie :) Lepszy materiał i rendering trochę poprawek i może coś lepszego z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferrum Napisano 26 Luty 2009 Autor Share Napisano 26 Luty 2009 Dziękuje za pierwsze komentarze i powitanie na forum :) Co do modelu to racja jest prosty i cały czas czegoś mi w nim brakuje. To mój pierwszy model w którym zastosowałem Unwrap'a specjalnie do tego wybrałem prosty model a i tak rozkładanie siatek sprawiło mi trochę problemów. To także pierwsze tekstury mojej produkcji dlatego daleko im do ideału. Co do metalu miałem problem nie wiem jak nadać mu połysku a jednocześnie jakoś tak lekko go „sponiewierać” by nie wyglądał jak prosto od lakiernika :) radźcie radźcie świadom jestem że o wielu rzeczach nie mam jeszcze pojęcia. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 26 Luty 2009 Share Napisano 26 Luty 2009 Oświetl go jakimś rozproszonym światłem, spróbuj połączyć drewnianą rączkę razem z korpusem. Spust mi się podoba - nie wiem czemu=) powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi