Napisano 6 Marzec 200916 l W końcu mój pierwszy wip. Mam nadzieję, że uda mi się przełamać barierę, która to nie daje mi tworzyć pracy w detalu. Do tej ilustracji podchodziłem już chyba ze 100 razy z zaczątkami jakiegoś detalu no i nadal bez efektu. Liczę na waszą pomoc, jak ruszyć to dalej. No i oczywiście co jest nie tak w kwestiach kompozycja, kolor anatomia itd. Ręka kapłana jeszcze nie ruszana, zastanawiam się jak ją ustawić.
Napisano 6 Marzec 200916 l Ja bym zrobił ujęcie bardziej z bliska z szerszym kątem (rozciągnął perspektywe w tył) :) puki to draft to możesz jeszcze takie coś zrobic
Napisano 6 Marzec 200916 l hmm może by tak panoramę zrobić? chyba że Ci się nie chce tylu żołnierzy mazać :D A jak nie to zarysuj ostatni plan jakoś, bo tylko ciemność widać :)
Napisano 6 Marzec 200916 l Autor Dzięki panowie, kamil.ochel z perspektywą chyba nie będę kombinował, co najwyżej delikatnie. Jeśli chodzi o zbliżony kadr to wydaje mi się, że zniknie ta majestatyczność, której właśnie poszukuję. Miałem w planach raczej jeśli już to oddalić. :) Zuczus Panoramy pewnie nie wytrzyma mój komputer. :D Ale chyba poszerzę kadr i pokażę jeszcze z kilku-nastu wojaków, ale z tym to chyba będzie trzeba ostrożnie, żeby mi ta żółć nie stała się zbyt obca (o ile już nie jest? hmm...). Ale na pewno wezmę pod uwagę wasze propozycje i będę przemalowywał, bo zawsze mogę się mylić. :)
Napisano 6 Marzec 200916 l właśnie mi się wydawało że jak zrobisz taką magię modlitwy na szerokim kącie opartą i najlepiej trochę z dołu to będzie patos :P ale ja też mogę się mylić :P najlepiej niech ktoś inny się wypowie :)
Napisano 7 Marzec 200916 l zapodaj kaptur kapłanowi :D albo coś stylu Kapłanow sigmara z warhammera świecące oczy :) tu masz żeby się nakręcić :D
Napisano 7 Marzec 200916 l Autor Kolejna próba. Wszelkie komentarze baaaardzo mile widziane. PS. Coyote nie zauważyłem Twojego posta. :) Kaptur zakryje rozwichrzoną czuprynkę, a włosy są moją słabą stroną, trzeba się uczyć. ;] A odnośnie świecących oczu to chyba nie ta wizja, w założeniach oscyluję wokół realizmu. No ale nie wiadomo na jakie morza i oceany mnie ta praca poniesie. ;)
Napisano 7 Marzec 200916 l Moim zdaniem zmiana bardzo dobrze zrobila tej pracy :) Mysle ze logicznie by bylo, gdyby kaplanowi towarzyszyli w takim momencie dowodcy i asystenci, którzy trzymaliby jakies rekwizyty. Mozna by jeszcze poszerzyc kadr i urozmaicic takimi postaciami kompozycje :)
Napisano 7 Marzec 200916 l Zgadzam się z urbanboogie, jakiś marszałek z buławą, herold, coś w tę mańkę. Kapłan bardzo przyjemny, taki ryżoteutoński (nie ubliżając rudym, bądź teutonom ;P )
Napisano 7 Marzec 200916 l Kompozycja jest trochę za wysoka, delikatnie bym ją zmniejszył. No chyba że planujesz coś na górze dorobić:) Praca idzie w dobrym kierunku, tylko kolor skóry wygląda mi jakby miał błoto na twarzy - ale może o to chodziło :)
Napisano 8 Marzec 200916 l Autor Idąc za radami Urbanboogie i shin kadr się rozrasta, pierwsza podmalówka króla. noiprox dzięki za rady, błoto zetrze się jeszcze w trakcie. Ale zauważyłem, że to jakaś moja maniera, używanie brudnych kolorów, szczególnie na twarzach. No nic, kolejny krok, dalej będę pracował nad kolesiem trzymającym sztandar i może zrobię cały las chorągwi, w każdym razie chcę zrobić coś żeby oddać głębię, bo wydaje mi się teraz płasko. Oczywiście wszelkie sugestie i uwagi jak najbardziej, bez was daleko nie zajadę. :)
Napisano 8 Marzec 200916 l Nie znam się na tym, ale zrobiłem szybkiego overa jak rozwiązałbym kompozycję w tym obrazku Moje uwagi: Po obu stronach księdza z królem nic się nie dzieje, jest to samo, dlatego przeniosłem ich na bok. Symetria jest nudna, a to samo tło (nawet jeśli nieidentyczne) z dwóch stron jest pewnego rodzaju symetrią Chorągiew u Ciebie jest elementem kompozycji co psuje całość, obniżyłem wysokość i teraz chorągiew kompozycję ładnie zamyka, a nie jest jej częścią Lekka zabawa kolorami może zakryć błędy wynikające z brudnych kolorów skóry Mam nadzieję że na coś się przyda Edytowane 8 Marzec 200916 l przez noiprox
Napisano 8 Marzec 200916 l Autor O... Overy są genialne, od razu mi się zrobiło jaśniej przed oczami. Dzięki noiprox uciekam coś nad tym popracować. :) Tym bardziej, że chciałbym szybko zakończyć kwestię kompozycja kolorystyka i zabrać się za nowe (dla mnie wyzwanie) skończona praca w detalu. :)
Napisano 9 Marzec 200916 l też mi sie wydaje, że taka korekcja kompozycji będzie ciekawsza. można by się jeszcze zastanowić, czy ktoś będzie trzymał tą chorągiew na pierwszym planie, czy jest wetknięta w ziemię, i jak to pokazać, by nie wyglądało że ona się chwieje i to w kierunku przeciwnym do wiatru. i może niekoniecznie ją robić taką długą, wydaje mi się że w wersji oryginalnej długość była lepsza i nie zamykała całości pracy w takim jakimś czerwonym winietowaniu xD no i trzeba uważać żeby z tej choragwi nie zrobił się za mocny punkt w stosunku do głównych postaci, które powinny najbardziej przyciągać uwagę. Ale tak to jest z czerwienią. Nie ważne gdzie i jak użyta, zawsze będzie mocnym akcentem kolorystycznym. A tak ogólnie, to strasznie mi się podoba generalnie pomysł tej pracy :> Jest taki nietypowy, a Twoje wykonanie idealnie oddaje "ciszę przed burzą" i to rosnące napięcie. Serio, będę czekać na ciąg dalszy :D
Napisano 9 Marzec 200916 l noiprox bardzo fajnie to poprawiłeś Florian P idź właśnie raczej w tę stronę kamil.ochel chyba dobrze mówił z tym zbliżeniem "kamery" i zmniejszeniem "ogniskowej" myśle że by było tak bardziej... hmmm.... majestatycznie