Napisano 2 Kwiecień 200915 l Witam ... Prosze o podpowiedz, jaka technika moge wymodelowac taka oto wanne Jeszcze mnie troche przerasta to zadanie (glownie chodzi o modelowanie wnetrza wanny, krzywizny itp)
Napisano 2 Kwiecień 200915 l wanny zawsze lubialem modelowac z boxa, po za tym dosc prosty model, dodatkowo dobre referki masz. Wedlug mnie box modeling + cut`y.
Napisano 2 Kwiecień 200915 l 4 connecty od gory, 3 po bokach dla samej bazy ksztaltu, pozniej juz tylko dopasowywanie srodka a nastepnie extrude i dodatkowe connecty lub inset zeby dol byl ostrzejszy :) Masz dobre referki wiec to tylko kwestia dopasowania vertexow :) [+] Tak na szybko
Napisano 2 Kwiecień 200915 l kurcze, czy ja sie myle, czy ty zakladales podobny watek o modelowaniu jaccuzi jakis czas temu. Jesli to jednak nie ty, to poszukaj na forum bo bylo tam troche dyskusji.
Napisano 2 Kwiecień 200915 l Autor tak to ja ..ten gosc od jacuzzi :) - probuje sie specjalizowac w "sanitarce" jacuzzi bylo bardziej "kanciaste", ten model posiada wiecej krzywizn wiec nie bardzo wiedzialem jak sie zabrac do tego. Skoro jednak wypowiadacie sie ze nie jest to trudne i mozna zrobic to z "box'a" .... (myslalem juz o nurbs'ach) ... powoli wiec bede sie zabieral za ten model.. bede oczywiscie potrzebowal podpowiedzi wiec zagladajcie tutaj :) pozdrawiam !
Napisano 2 Kwiecień 200915 l yuup, to co hcpiter ci pokazal + turbosmooth i masz model. Tylko vertexy poprzeciagac w odpowiednie miesca.
Napisano 2 Kwiecień 200915 l Autor mirach napisał: yuup, to co hcpiter ci pokazal + turbosmooth i masz model. Tylko vertexy poprzeciagac w odpowiednie miesca. Ktory sposob lepszy na dodawanie vertexow (obrys wewnetrznego ksztaltu) tak aby pozniej bylo latwiej pracowac z siatka ? - za pomoca cut -za pomoca edge->insert vertex
Napisano 2 Kwiecień 200915 l kiedyś nagrywałem tutka znajomemu o jakiś wannach jak coś mogę zamieścić na FTP i sobie zobaczysz co jest tam może coś Ci pomoże ale ostrzegam te tutki to bez rewelacji są
Napisano 2 Kwiecień 200915 l to za jakieś 30 minut dam linka bo się zamieszcza właśnie EDIT wanny wybrać trzeba http://mrkrzysiek.diinoweb.com/files/Tutorials/ Edytowane 2 Kwiecień 200915 l przez mrkrzysiek
Napisano 2 Kwiecień 200915 l Autor dzieki - juz sie zasysa :) You must spread some Reputation around before giving it to mrkrzysiek again :(
Napisano 2 Kwiecień 200915 l Autor khm.... potrzebuje kilka wskazowek odnosnie turbosmoooth ...jak tego użyć aby obiekt mi sie nie złożył ?
Napisano 2 Kwiecień 200915 l a teraz jak dasz TS`a to nie sciagna sie te boki ? [edit] tak walsnie myslalem :D W tym modelowaniu to chyba bardziej logiczne myslenie bedzie potrzebne i podstawy poly modelingu ;) [edit2] Doslownie 1minuta z zegarkiem: Ksztalt moze az tak z orginalem nie bliski ale to tylko kwestia dopasowania :) Pozdrawiam Edytowane 2 Kwiecień 200915 l przez hcpiter
Napisano 2 Kwiecień 200915 l Autor swietnie ! teraz gdy widze siatke to wiem jakie bledy zrobilem ! mozesz mi wrzucic ta siatke na ftp lub rapidshare ?? {edit} lub na email palmerozo@yahoo.com
Napisano 3 Kwiecień 200915 l Autor mam dylemat ktory sposob wybrac sposob 1. box->editable poly->insert->extrude->scale->connect ->przesowanie vertexow aby dopasowac ksztalt gory a pozniej dna wanny (jak gesta musi byc siatka aby uzyskac ladne krawedzie ...10x10 wystarczy ?) sposob 2. box->edit poly->connect (gesta siatka) -> przesowanie vertexow->extrude->przesowanie vetexow aby dopasowac ksztalt dna wanny w przykladzie drugim siatka ma 10x10 ... nie jestem pewnien czy box'a nalezy zrobic connect tylko gornej powierzchni czy moze podzielic go na gesta siatke segmentow a poniej zamienic na editable poly ??...
Napisano 3 Kwiecień 200915 l Dodam tylko że źle robicie z tym boksem , rysunki techniczne mówią co innego :P
Napisano 3 Kwiecień 200915 l Autor Panie "Muminek" hcpiter osiagnal jednak cel do ktorego daze :) ....wanna nie musi byc odwzorowana ze 100% dokladnoscia :) jestem otwarty jednak na wszystkie sugestie
Napisano 3 Kwiecień 200915 l Autor PRAWIE sie udalo ....siatka pomogla dzieki mrkrzysiek za siatke dzieki hcpiter za wskazowki cwiczenia...cwiczenia...cwiczenia