palmer Posted April 2, 2009 Share Posted April 2, 2009 Witam ... Prosze o podpowiedz, jaka technika moge wymodelowac taka oto wanne Jeszcze mnie troche przerasta to zadanie (glownie chodzi o modelowanie wnetrza wanny, krzywizny itp) Link to comment Share on other sites More sharing options...
JunioR Posted April 2, 2009 Share Posted April 2, 2009 wanny zawsze lubialem modelowac z boxa, po za tym dosc prosty model, dodatkowo dobre referki masz. Wedlug mnie box modeling + cut`y. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hcpiter Posted April 2, 2009 Share Posted April 2, 2009 4 connecty od gory, 3 po bokach dla samej bazy ksztaltu, pozniej juz tylko dopasowywanie srodka a nastepnie extrude i dodatkowe connecty lub inset zeby dol byl ostrzejszy :) Masz dobre referki wiec to tylko kwestia dopasowania vertexow :) [+] Tak na szybko Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirach Posted April 2, 2009 Share Posted April 2, 2009 kurcze, czy ja sie myle, czy ty zakladales podobny watek o modelowaniu jaccuzi jakis czas temu. Jesli to jednak nie ty, to poszukaj na forum bo bylo tam troche dyskusji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
palmer Posted April 2, 2009 Author Share Posted April 2, 2009 tak to ja ..ten gosc od jacuzzi :) - probuje sie specjalizowac w "sanitarce" jacuzzi bylo bardziej "kanciaste", ten model posiada wiecej krzywizn wiec nie bardzo wiedzialem jak sie zabrac do tego. Skoro jednak wypowiadacie sie ze nie jest to trudne i mozna zrobic to z "box'a" .... (myslalem juz o nurbs'ach) ... powoli wiec bede sie zabieral za ten model.. bede oczywiscie potrzebowal podpowiedzi wiec zagladajcie tutaj :) pozdrawiam ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirach Posted April 2, 2009 Share Posted April 2, 2009 yuup, to co hcpiter ci pokazal + turbosmooth i masz model. Tylko vertexy poprzeciagac w odpowiednie miesca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
palmer Posted April 2, 2009 Author Share Posted April 2, 2009 yuup, to co hcpiter ci pokazal + turbosmooth i masz model. Tylko vertexy poprzeciagac w odpowiednie miesca. Ktory sposob lepszy na dodawanie vertexow (obrys wewnetrznego ksztaltu) tak aby pozniej bylo latwiej pracowac z siatka ? - za pomoca cut -za pomoca edge->insert vertex Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrkrzysiek Posted April 2, 2009 Share Posted April 2, 2009 kiedyś nagrywałem tutka znajomemu o jakiś wannach jak coś mogę zamieścić na FTP i sobie zobaczysz co jest tam może coś Ci pomoże ale ostrzegam te tutki to bez rewelacji są Link to comment Share on other sites More sharing options...
palmer Posted April 2, 2009 Author Share Posted April 2, 2009 chetnie skorzystam.... :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrkrzysiek Posted April 2, 2009 Share Posted April 2, 2009 (edited) to za jakieś 30 minut dam linka bo się zamieszcza właśnie EDIT wanny wybrać trzeba http://mrkrzysiek.diinoweb.com/files/Tutorials/ Edited April 2, 2009 by mrkrzysiek Link to comment Share on other sites More sharing options...
palmer Posted April 2, 2009 Author Share Posted April 2, 2009 dzieki - juz sie zasysa :) You must spread some Reputation around before giving it to mrkrzysiek again :( Link to comment Share on other sites More sharing options...
palmer Posted April 2, 2009 Author Share Posted April 2, 2009 troche kanciasta ...ALE juz wiem o co chodzi :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
palmer Posted April 2, 2009 Author Share Posted April 2, 2009 khm.... potrzebuje kilka wskazowek odnosnie turbosmoooth ...jak tego użyć aby obiekt mi sie nie złożył ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
hcpiter Posted April 2, 2009 Share Posted April 2, 2009 (edited) a teraz jak dasz TS`a to nie sciagna sie te boki ? [edit] tak walsnie myslalem :D W tym modelowaniu to chyba bardziej logiczne myslenie bedzie potrzebne i podstawy poly modelingu ;) [edit2] Doslownie 1minuta z zegarkiem: Ksztalt moze az tak z orginalem nie bliski ale to tylko kwestia dopasowania :) Pozdrawiam Edited April 2, 2009 by hcpiter Link to comment Share on other sites More sharing options...
palmer Posted April 2, 2009 Author Share Posted April 2, 2009 swietnie ! teraz gdy widze siatke to wiem jakie bledy zrobilem ! mozesz mi wrzucic ta siatke na ftp lub rapidshare ?? {edit} lub na email [email protected] Link to comment Share on other sites More sharing options...
palmer Posted April 3, 2009 Author Share Posted April 3, 2009 mam dylemat ktory sposob wybrac sposob 1. box->editable poly->insert->extrude->scale->connect ->przesowanie vertexow aby dopasowac ksztalt gory a pozniej dna wanny (jak gesta musi byc siatka aby uzyskac ladne krawedzie ...10x10 wystarczy ?) sposob 2. box->edit poly->connect (gesta siatka) -> przesowanie vertexow->extrude->przesowanie vetexow aby dopasowac ksztalt dna wanny w przykladzie drugim siatka ma 10x10 ... nie jestem pewnien czy box'a nalezy zrobic connect tylko gornej powierzchni czy moze podzielic go na gesta siatke segmentow a poniej zamienic na editable poly ??... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muminek Posted April 3, 2009 Share Posted April 3, 2009 Dodam tylko że źle robicie z tym boksem , rysunki techniczne mówią co innego :P Link to comment Share on other sites More sharing options...
palmer Posted April 3, 2009 Author Share Posted April 3, 2009 Panie "Muminek" hcpiter osiagnal jednak cel do ktorego daze :) ....wanna nie musi byc odwzorowana ze 100% dokladnoscia :) jestem otwarty jednak na wszystkie sugestie Link to comment Share on other sites More sharing options...
palmer Posted April 3, 2009 Author Share Posted April 3, 2009 PRAWIE sie udalo ....siatka pomogla dzieki mrkrzysiek za siatke dzieki hcpiter za wskazowki cwiczenia...cwiczenia...cwiczenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts