JackVasi Napisano 11 Kwiecień 2009 Share Napisano 11 Kwiecień 2009 Witam. Pracowałem sobie dzisiaj w maxie. Załadowałem nową scenę i coś się popsuło. Każdy nowy stworzony objekt tworzy się idealnie w koordynatach (0,0,0), czyli na środku. Nie mogę go przesunąć, obrócić, przeskalować. Funkcja array nie dziala, nie dziala wszystko co wpływa na transformacje obiektu. Jak mogę to naprawić? Pewnie coś gdzieś nacisnąłęm przez przypadek :P Dodam, że vertexy, edge itp moge przesuwać normalnie. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkeruj Napisano 11 Kwiecień 2009 Share Napisano 11 Kwiecień 2009 Usuń plik 3dsmax.ini. Zwykle pomaga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JackVasi Napisano 11 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 11 Kwiecień 2009 (edytowane) Nie moge znaleźć tego pliku. Mam 3dsMAX 2008 EDIT:Odpaliłem maxa, zamknąłem. Plik się pojawił. Usunąłem. Nadal to samo. Edytowane 11 Kwiecień 2009 przez JackVasi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JackVasi Napisano 19 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 19 Kwiecień 2009 (edytowane) O zgrozo... Nawet reinstal 3dsMaxa nic nie dał. Naprawdę nie wiecie co mogło się zepsuć? A tak w racie ostateczności: nie wiecie czy Ci z autodesku potrafią coś po polsku? Ponadto, gdy wejdę w opcje hierarchii i będę chciał przesunąć samego pivota, to przesunie sie obiekt w dokładnie odwrotną stronę. Czyli obiekty mogę przesuwać, tylko nie pivoty. Zawsze wszystkie pivoty są dokładnie w 0,0,0 Edytowane 19 Kwiecień 2009 przez JackVasi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eddy__ Napisano 19 Kwiecień 2009 Share Napisano 19 Kwiecień 2009 spróbuj odinstalować maxa i wszystko z nim związane z rejestru :) backburner, 3ds max, vray i inne tego typu wpisy. Jeśli to nie pomoże to już chyba nic nie pomoże. Wtedy czeka Cię reinstall windowsa :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shogun 3D Napisano 19 Kwiecień 2009 Share Napisano 19 Kwiecień 2009 A jak reinstall windy nic nie da, to kup nowego kompa, ale koniecznie z naklejką Autodesku. Naklejkę Autodesku musisz zrobic sam, a maxie, zrobić ładny render i nakleić. Co oczywiscie wymaga dzialającego maxa. ...Nastepnym razem trzymaj młodszą sioastre z dala od kompa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JackVasi Napisano 19 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 19 Kwiecień 2009 Pousuwam to wszystko jeszcze raz. Jak nic nie da to może najpierw do Autodesku napisze. Zobaczę. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_SAN Napisano 19 Kwiecień 2009 Share Napisano 19 Kwiecień 2009 Pamietaj aby po usunieciu maxa wywalic takze wszystko w folderach: C:\Document and Settings\[nazwa uzytkownika]\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji oraz C:\Document and Settings\[nazwa uzytkownika]\Dane aplikacji\ (to wlasnie w tych folderach Max przechowuje swoje ustawienia i sciezki) Foldery te sa domyslnie w windowsie ukryte - trzeba najpierw wlaczyc aby winda pokazywała ukryte foldery. To rozwiazanie tyczy sie glownie XP chociaz vista i seven rowniez posiadaja podobne foldery ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JackVasi Napisano 19 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 19 Kwiecień 2009 Coś jest nie tak. Coś dziwnego. Wszystkie produkty autodesku usunięte. Wszystkie wpisy rejestru zawierające "autodesk" "3ds" "3dsmax" itp usunięte. Wszystkie pliki i katalogi wraz z systemowymi, ukrytymi i chronionymi zawierajace jakies "tagi" maxa usunięte. Zainstalowałem maxa jeszcze raz. I od razu zauważyłem, że coś jest nie tak. Mój układ UI był taki sam. Czyli max sie nie "zresetował". Gdzie on może jeszcze informacje przechowywać? o_O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkeruj Napisano 19 Kwiecień 2009 Share Napisano 19 Kwiecień 2009 A w katalogu usera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JackVasi Napisano 19 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 19 Kwiecień 2009 też. No dosłownie wszystko. Próbuje jeszcze raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 19 Kwiecień 2009 Share Napisano 19 Kwiecień 2009 Hah, ale heca. xD Usunąłeś katalog, w którym program był zainstalowany? Poza tym, nie ma to jak dowolny program tworzy jakieś katalogi i pliki w różnych dziwnych miejscach, o których użytkownik nie wie (w dokumentacji 3dsmaxa napisali, gdzie są jakie pliki instalowane?)... Viva la 3dsmax + Windows! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JackVasi Napisano 19 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 19 Kwiecień 2009 Jeszcze raz: Usunąłem 3dsmaxa, Dodatki, Backburnera itp za pomoca panelu sterowania (dodaj/usuń programy). Następnie funkcją szukaj znalazłem wszystkie foldery i pliki powiązane z maxem, nawet te systemowe i ukryte. Je także usunąłem. Następnie wszedłem w edycję rejestru i także poleceniem 'szukaj' znalazłem wszystkie wpisy powiązane z autodeskiem. Usunąłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 19 Kwiecień 2009 Share Napisano 19 Kwiecień 2009 Widać, nie usunąłeś wszsytkiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly Napisano 19 Kwiecień 2009 Share Napisano 19 Kwiecień 2009 jaki windows.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JackVasi Napisano 19 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 19 Kwiecień 2009 Xp Professional. Powiedzmy, że nie mam go od Microsoftu ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_SAN Napisano 19 Kwiecień 2009 Share Napisano 19 Kwiecień 2009 No tak jak mowilem max takie ustawienia trzyma w katalogu usera na dysku C: Looknij jeszcze raz czy aby na pewno nie pozostało tam co nie co po wyinstalowaniu. Looknij tez w katalog allusers bo tez czesto tam aplikacje wpychaja dane. Alternatywnie - przegladnij takze katalog ProgramFiles\Common Files. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JackVasi Napisano 20 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 20 Kwiecień 2009 Ok. Dopiero reinstal systemu pomógł. Trudno, i tak dzięki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi