Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Nakładam materiał na obiekt. W slot koloru wrzucam teksturę. Edytuję ją w PS i gdy chcę zapisać, by zobaczyć zmiany na modelu, zazwyczaj otrzymuję komunikat, że inny program używa tego pliku. Nie dzieje się tak zawsze, ale w znakomitej większości przypadków. No i jest dość irytujące, bo żeby zobaczyć jak wyglądają poprawki na teksturze muszę wyłączać na chwilę Majkę. Pls hlp :D

• Odpowiedzi 13
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

No to troche kanal i nie znalazlem na to zadnego sposobu jak na razie (co prawda u mnie chodzi o AE i AP, ale problem ten sam) - jedyne co moge polecic, to uzywanie naprzemiennie dwoch plikow - zawsze to predzej, niz caly program przeladowywac

(sorry za brak polskich liter, ale windows mi swiruje)

Napisano
  • Autor

Maya 2008 SP1, PS CS. Format obojętny, PNG i JPG tak samo działają. Dzięki wam za zainteresowanie ;)

Napisano

Cholera u mnie też działa bez błędu (śvista, maya 2008, PS CS3)

Nie trać nadzieji Destro zepsuje swoją konfigurację potem ją naprawi i Ci powie jak to zrobił :D.

Napisano

Nie trać nadzieji Destro zepsuje swoją konfigurację potem ją naprawi i Ci powie jak to zrobił :D.

Próbuję prawie od południa ale majka dzielnie się trzyma :D

nawet otworzyłem texturę w PFX i ją poedytowałem ale nawet po tym PS tylko zakomunikował, że textura została zmieniona a potem grzecznie ją nadpisał :)

pamiętam, że miewałem czasem takie błędy może nawet w tej konfiguracji na której teraz siedzę ale głowy nie dam uciąć :) może vista taka dobra :)

Napisano

Witam, ja znalazlem takie rozwiazanie:

PS > preferences > file handling > File handling options: Image previews ustawic na: never save lub ask when saving

na forum adobe pisza jeszcze ze problem moze byc z niektorymi antywirusami co blokuja dostep do plikow *.tmp

pozdro

Napisano
  • Autor
może vista taka dobra
Też używam Visty.

@piszpan: Zrobiłem jak napisałeś, ale nic to nie zmieniło. Problem leży raczej po stronie Majki niż PSa. Thx anyway.

@streaker: zapomniałem wcześniej napisać, że z dwoma plikami też nie działa. Gdy raz wrzucę obrazek do materiału to Majka "używa" go nawet po zastąpieniu innym. Dopóki jej nie wyłączę :]

Napisano

Poszukaj jeszcze w systemie(X:/Program Files/Common Files/Adobe/Shell) pliku psicon.dll i zmien mu nazwe np. na psicon.old i nastepnie zrestartuj system

powinno pomoc

pozdro

Napisano

pracuj na PSD'kach :)

tez mialem ten problem i przerzucilem sie na psdki a na koniec wypalasz jpg'a i juz :)

Napisano
  • Autor

Przetestuję w pracy po weekendzie. Brzmi obiecująco, dzięki :)

Napisano
  • Autor

Od rana ładuję PSD i rzeczywiście działa bez problemu. Stokrotne dzięki, mpta :)