Jump to content

Prąd wysiadł podczas renderowania...


Shine_lobo
 Share

Recommended Posts

po 2 dniach renderowania prąd wysiadł przez przypadek i szlag trafił cały proces.

Animacje zapisywał do pliku typu Uncompressed avi file.

czyli bez kodeka, same ramki do avika.

Problem w tym, że teraz nie moge go otworzyć, niczym.

Sam Max go nie rozpoznaje, jak chce go wciągnąć przez Video Post,

nie może otworzyć go też Virtua Dub, Vegas, próbowałem Avi Fixera z Allplayera, wszystkie te programy uznają że plik "is not a valid avi file"

 

Czy jest jakiś sposób, żeby odzyskać tą animacje?

 

Plik waży 1.8 GB więc te dane muszą tam być, tylko może jakiegoś indeksu nie domknął czy co, sam nie wiem..

 

help.

Link to comment
Share on other sites

serwus :)

nie bede sie pastwic, ze NIGDY nie renderuje sie do avi, tylko do klatek, poniewaz tą lekscje i tak pewnie zapamietasz na cale zycie - i juz bedziesz wiedzial dlacego taki nacisk zawsze na to kladziemy.

Odnosnie pliku to pewnie sie to czyms da ugryzc. A na jakim systemie to renderowales ? zakladam ze na 64 bitowym?

Pozdrawiam i zycze powodzenia :)

Link to comment
Share on other sites

W tym wypadku raczej lipa. Vdub z reguły wciąga bez problemu przeróżne śmieci. Możesz spróbować na afterze ale ten soft zawsze ma jakieś problemy więc raczej marne szanse.

 

I tak jak prawi kannu: nigdy nie renderuj do avi, zawsze klatki w tiff, tga, jpg. Avik nawet nieskompresowany zawsze robi jakieś problemy. Tak jak teraz właśnie. Tak to byś musiał tylko doliczyć klatki których brakuje, wciągnąć całość do aftera i wyrenderować wszystko w kilka/naście/dziesiąt minut do avika czy innego kompresowanego pliku.

Link to comment
Share on other sites

no właśnie nie wiem co mi odbiło...

i tak, renderuje na 64 vista i odpowiedniej wersji maxa 2009 64bit

 

szczerze mówiąc nigdy nie miałem problemów z avikami, jak się coś działo,z kompem, mogłem odpalić render od miejsca w którym skończyłem i nie było problemu z doklejeniem pierwszej, przerwanej części...

potem stwierdziłem że jednak to ryzykowne i renderowałem do klatek :/

tak jakoś mi się z lenistwa chyba zaznaczylo avi tym razem...

eh... no i teraz mam..

 

no nic.

 

full reset i jedziem od nowa.

dzieki za szybki re.

Link to comment
Share on other sites

Spróbuj poszukać jakiegoś programu do "naprawy niedziałających filmów" lub takich "co się nie ściągnęły do końca". Może da rade.

 

Nie wiem... DivFix, AntiFreeze.. tu sa jakieś linki do takich rzeczy:

http://www.divx.pl/download.php?id=003002

 

Spróbuj może go wciągnąc premierem albo afterkiem... choć jak vdub nie łyka to może być ciężko.

Z drugiej strony skoro dane są, musi się je dać wyjąć w jakiś sposób.

 

Powodzenia!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We are using cookies. Read about our Privacy Policy