Napisano 20 Kwiecień 200915 l Łacze poszczegolne elementy w jeden caly po czym robie export vray, a po renderingu wychodzi cos takiego http://img7.imageshack.us/img7/5148/proxyu.jpg zamiast samochodu wychodzi grupa jakis przypadkowych trojkacikow..co moge robic zle..? prosze o pomoc i jednoczesnie dziekuje za kazda wskazowke...bardzo mi na tem zalezy i kazda rada napewno sie przyda.
Napisano 20 Kwiecień 200915 l Autor jak to vrayowe..? importuje plik 3ds z jakimis gotowymi matrialami i robie export proxy, nie wiem jakie materialy;/ to samo robi sie zarowno z samochodami jak i drzewami, moze powinienem cos zaimportowac pozniej jakos, jesli tak to prosze w miare mozliwosci o dokladne wskazowki krok po kroku bo vray prxy to dla mnie nowosc poki co ale robie wszystko jak na tutorialach i w podpowiedziach. dziekuje za zrozumienie
Napisano 20 Kwiecień 200915 l To wygląda trochę tak jakbyś na vrayproxy nałożył jakiś modyfikator. Co do materiału to przed wyeksportowaniem do proxy nałóż na model VRayMtl.
Napisano 20 Kwiecień 200915 l Autor robie wszystko tak jak tutaj i na innych tutkach, o co dokladnie chodzi z VRayMtl-jak to wykonac..?
Napisano 20 Kwiecień 200915 l Autor inne obiekty, ktore nir maja materialow mi wychodza elegancko, jednak mi chodzi przede wszystkim o drzewa, mam drzewa z gotowymi materialami i texturami, wszystkim gotowe do wstawienia a tak jesli zrobie je bez zadnego materialu to jak pozniej zrobie ich kilkadziesiat to niestety nie bede im potrafil nadac tyvh materialow;/ w ogole nie potrafie zdjac materialu z obiektu ktory zaimportowalem, poniewaz nie ma ich w tabelce z materialami..
Napisano 20 Kwiecień 200915 l Autor wiem, ze moga to byc glupie pytania ale akurat pojecie vray proxy jest dla mnie bardzo wazne
Napisano 20 Kwiecień 200915 l Kurczę... proponuję może najpierw zaznajomić się z edytorem materiałów w MAXie a potem dopiero zabierz się za proxy bo inaczej tego nie widzę ;)
Napisano 20 Kwiecień 200915 l Autor znalazlem taka opcje jak vray scene converter uzywzm jej do convertu materialow i i reszty elementow na vray a mimo to po renderingu wychodzi to samo
Napisano 20 Kwiecień 200915 l Autor z prostymi brylami mi to wychodzi z bardziej skomplikowanymi niestety nie;/
Napisano 20 Kwiecień 200915 l na poczatku edytuj posty :) Ogolnie sprawdz czy caly model jest jednym obiektem (edit mesh lub edit poly, pozniej wszystko attach z nalozonym vray materialem ) wtedy proxy normalnie dziala :)
Napisano 20 Kwiecień 200915 l Autor robie tak i nic, wyczytalem cos, ze z merge cos mozna zrobic ale nie do konca mi wychodzi to bo tez nie do konca wiem o co chodzi.. moze ktos moglby napisac jak pokolei zmienic material na vray bo chyba jakos zle to robie;/ powiem tak, siedze nad tym od wczoraj i doszedlem do jednego wniosku, na prostych brylach wszytsko wychodzi na skomplikowanych efekt taki jak w pierwszym poscie w tym temacie niestety. moze cos w renderingu powinienem ustawic... nie wiem... trace wiare w to, ze da sie to zrobic... Edytowane 20 Kwiecień 200915 l przez kowal1916
Napisano 21 Kwiecień 200915 l 1. Zrób sobie w ME jakiś prosty szary VrayMtl 2. W scenie CTRL+A i nałóż ten materiał na wszystko. 3. Wszystki obiekty z-Attach-uj 4. Wyeksportuj do proxy i sprawdź.
Napisano 21 Kwiecień 200915 l Nie no, uczyc jak nalozyc material vray`a to troszke przesada :p poczytaj to http://www.spot3d.com/vray/help/150R1/vrayproxy_params.htm moze ci cos rozjasni
Napisano 21 Kwiecień 200915 l Autor mkeruj napisał: 1. Zrób sobie w ME jakiś prosty szary VrayMtl 2. W scenie CTRL+A i nałóż ten materiał na wszystko. 3. Wszystki obiekty z-Attach-uj 4. Wyeksportuj do proxy i sprawdź. dzieki, zaraz popatrze, tylko, ze u mnie nie ma opcji VrayMtl jest Vray LightMtl, ale jak przelacze na ta opcje to wszystkie materialy na podgladzie w editmaterials sa czarne, zero jakich kolwiek zmian. zrobilem jeszcze w ten sposob, ze sciagnalem sobie jakies materialy do vray, wybralem tak jakis zloty material, nalozylem na obiekty(wczesniej z attach-owane, zrobilem proxy i ten sam efekt, trojkaciki jakies poprostu w tym zlotym materiale, moze powinienem cos zmienic w opcjach renderu, bo od zainstalowania vray-a nic nie ruszalem sie jego opcji, poprosyu uruchamiam 3ds i roie tak jak do tej pory... zrobilem to juz co napisales i nic, w ogole te materialy vraymtl czarne caly czas.. ale dzieki wielkie za pomoc Edytowane 21 Kwiecień 200915 l przez kowal1916
Napisano 21 Kwiecień 200915 l Czekaj, czekaj, że się w trące - czy Ty w ogóle zmieniłeś rendera w ustawieniach z default scanline na vray ? Dla jasność: Proste obiekty typu primitives w postaci vray proxy na scenie renderują się w scanlinie, brak VrayMtl na liście materiałów, czarne kulki w edytorze - to jest podstawa mojego pytania. Edytowane 21 Kwiecień 200915 l przez La R
Napisano 21 Kwiecień 200915 l Autor spoko, dzieki, juz to zmienilem ale wyskakuje blad zodnosnie licencji, mimo, ze mam vray-a demo, moglby ktos podac link do jakiejs pewnej wersji demo vray.. zeby sie upewnic czy to wina jakis moich ustawien czy zlego vraya..
Napisano 21 Kwiecień 200915 l Ktoś już tu problemy z tym miał i chyba nawet udało się rozwiązać, musisz poszukać.
Napisano 21 Kwiecień 200915 l Autor ok, dzieki wielkie za pomoc, naprawde dzieki wszystkim, a jak ktos jeszcze mialby cos ciekawego do przekazania lub wlasnie linka do sprawdzonego vray demo to bylbym wdzieczny, bo moj jest jakis trefny. pozdrawiam
Napisano 21 Kwiecień 200915 l o dżizas aż się spociłem , nie na moje stare nerwy takie wątki , dzięki La R że rozwiałeś wątpliwości :D
Napisano 21 Kwiecień 200915 l Autor nie badz taki cwaniak, kulturalnie sie pytam i mozna normalnie odpowiedziec kozaku
Napisano 21 Kwiecień 200915 l a czy ja napisałem coś niestosownego ? tylko spociłem się bo czytałem po czasie i denerwowałem się czy ktoś wpadnie na to gdzie leży problem. a kozak to źle czy dobrze ? bo nie wiem czy dać z liścia stoliczniku! (stoliczniku to źle)
Napisano 21 Kwiecień 200915 l zdeno napisał: a kozak to źle czy dobrze ? bo nie wiem czy dać z liścia stoliczniku! (stoliczniku to źle) ;)
Napisano 22 Kwiecień 200915 l JunioR rozjemca ;). Ja tam nic nie wiem kolego zdeno tak sobie tylko czasem naskrobie, żeby mnie tu całkiem nie zapomnieli ;).
Napisano 22 Kwiecień 200915 l JunioR - dzięki za wyjaśnienie, z tego słodkiego obrazka wynika że kozak to zdecydowanie dobrze , a ja tak po chamsku pojechałem kowalowi z 1916 roku ze stolicą prosto w twarz. Znowu czuję się jak jolanta rutowicz w bibliotece.