Napisano 3 Maj 200915 l robie sobie budynek z przeskleniem przecinajacym go, a kiedy renderuje vrayem z vray sun i przy pomocy vray physical camera i z materialem szkla dla vraya, to przez pierwsze szklo widac wszystko ladnie, a widok juz za budynkiem (NICosc) jest czarna, mimo ze dodalem tlo nieba. jak zrobic zeby przez to szklo bylo widoczne to niebo a nie czarne NIC ? aha dodam ze jak postawie jakis obiekt za szklem to widac go dobrze, a jak nie ma nic to lipa...
Napisano 3 Maj 200915 l zobacz ile masz ustawione max depth dla refraction / reflection - spróbuj zwiększyć (tak do 10)
Napisano 3 Maj 200915 l Autor jenak problem czarnego szkla jest dalej aktulany ;/ kiedy nie mialem ustawionego renderingu vraya bylo ok ale kiedy poustawialem render problem wrocil ;/ co jest nie tak?
Napisano 3 Maj 200915 l Moze pokaz ustawienia tego materiału, ustawienia Vraya oraz render jak to wyglada. Moze cos poradzimy :)
Napisano 4 Maj 200915 l Autor jakies pomysly co tu moze byc nie tak, ze to szklo jest czarne a nie przezrczyste ?
Napisano 4 Maj 200915 l a co masz w environment ? i pokaz screen tego rendera - przynajmniej kawalek z tym szklem, zeby bylo wiadomo co sie powinno odbijać / być widoczne poprzez to szkło.
Napisano 4 Maj 200915 l Jezeli jest to jednostronny face szkla to nadaj mu modyfikator shell i potem przerenderuj.Tak zeby szklo mialo fizyczna grubosc
Napisano 4 Maj 200915 l obstawiam trop Lokiego pewnie masz włączony w enviroment overide dla refraction . daj w w enviroment refraction ten sam kolor/bitmapę co masz w w background. bo teraz masz pewnie ustawiony standardowy czarny , i vray to rozumie jako " tam gdzie liczysz refrakcję tło ustaw jako czarne"
Napisano 4 Maj 200915 l Autor zalaczam dwa enviromenty i render szkla dodam tylko ze szklo ma swoja grubosc bo dodawalem shella
Napisano 5 Maj 200915 l jakieś dziwne to twoje szkło faktycznie. Wygląda jakby mialo mega wielki IOR (dla szkła powinno być gdzieś w oklicy 1.5 - zależy oczywiście od rodzaju szkła jaki chcesz pokazać - no i takie masz na screenie który dałeś na poprzedniej stronie. To po pierwsze, a po 2, jesli uzywasz bitmapy do symulacji odbicia / otoczenia, i "patrzysz" fizyczną kamerą (nie wiem jak jest ze zwykłą, bo dość dawno takiej nie używałem) - no to musisz podkręcić bitmapę ( tzn w zakładce Output tej bitmapy ustaw RGB level dość wysoki (u mnie sprawdza się około 100-120 - kwestia indywidualnego dostosowania dla każdej sceny)
Napisano 5 Maj 200915 l Autor hmm to szklo wzialem z materialow vraya moze lepiej bedzie zrobic samemu szklo i bedzie ok?
Napisano 5 Maj 200915 l Autor mam, wylaczylem reflection/ref. enviroment override i widac niebo ;) z d rugiej strony szkla ale jak dodalem physical camera to juz znowu dzieje sie to samo ;/ a gdzie znajde to OUtuput bitmapy?
Napisano 5 Maj 200915 l hehe miałem to samo tyle, że z mapą hdri. Dorzuć to samo tło do refraction environment override ale jako nowy materiał i podkręć w zakładce "Output" Ouput Amount albo RGB Level w górę, aż się pojawi za szkłem. Nie wiem czy jpg nie zmieni kolorków ale na hdri było ok.
Napisano 5 Maj 200915 l Autor hehe miałem to samo tyle, że z mapą hdri. Dorzuć to samo tło do refraction environment override ale jako nowy materiał i podkręć w zakładce "Output" Ouput Amount albo RGB Level w górę, aż się pojawi za szkłem. Nie wiem czy jpg nie zmieni kolorków ale na hdri było ok. jak wrzucic jako nowy materiał ? skoro ustawienia w renderze są jedne do wszystkiego ? a w materiale tego szkla w Maps gdzies mam dodac to tło?
Napisano 5 Maj 200915 l o matko Blachu weź Ty to tło wyrenderuj jako czarne tle z alfą i wstaw je sobie w fotoszopie , tak się robi w profesjonalnych wizualkach to nie będziesz czasu tracił na te przepychanki. output dla map bitowych jest w opcjach map (tam gdzie ustawiasz np. tile) tylko że w najniższej zakładce. co do "nowego materiału" to chodziło o to żeby mieć w scenie DWIE MAPY HDR które wyglądają tak samo, czyli jak przeciągasz je z okna do okna to używasz opji COPY a nie INSTANCES .. dzięki temu tak samo wyglądający obrazek możesz zmieniać niezależnie w dwóch slotach. gdybyś miał je skopiowane jako INSTANCES to zmiana w jednym slocie powodowałaby zmianę i w tym drugim . jeżeli używasz PSYHICAL CAMERA to musisz w opcjach HDR. mocno podmręcić jej MULTIPLER bo po prostu jest za ciemna
Napisano 5 Maj 200915 l w color mapping powinna byc tez zaznaczona opcja 'affect background' inaczej tez cudawianki moga wychodzic.