Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Wpadłem na pomysł wątku, w którym można zdobyć porady, jak w dzisiejszym wielkim świecie dostać zlecenia. Wszelkie przydatne linki z poradnikami, ciekawe artykuły, dobre strony dla szukających pracy itp. Jeśli możesz podzielić się informacjami i poradami dla kolegów, to jest najlepsze miejsce żebyś to zrobił. Dzielmy się doświadczeniem by rosnąć w siłę ;D

• Odpowiedzi 26
  • Wyświetleń 5,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ciekawy pomysł, jestem bardzo za :) Ja np. jestem ciekawy co zrobić, jeśli już mamy portfolio (zakładamy roboczo, że jest to portfolio nadające się do pokazania ewentualnemu pracodawcy ;) ) i chcemy zdobyć pracę - ale niekoniecznie na etacie. Gdzie uderzyć? Jak zdobyć zlecenia na np. okładkę książki? Pisać do wydawnictw?

Napisano

Mozna. Ale warto sie tez pokazywac gdzie sie tylko da. Wydawcy nie zyja w prozni. Tak samo ze studiami - na samym max3d jest pelno ludzi z platiza, alienfx, cdprojektu, orki, odeonu, itp.

Bagins sam kiedys o tym pisal wiele razy - pokazujcie sie, a ktos Was wylapie.

Napisano

Tak, wiem że w lansie na forum tkwi siła ;) Chodziło mi o rozwiązania inne poza czekaniem aż ktoś cię odkryje.

Napisano

Dawno nie widziałem paskudniejszej strony... o_O

Warto też rozsyłać prace do firm różnych. Nawet jeśli nie szukają pracownika...to mogą zwróćić na nas uwagę i polecić dalej...

Spam, spam, spam...w spamie siła ;)

Napisano

dokładnie, najwazniejsze to trzeba być dobrym i się pokazywać

ile to razy miałem tak, że rzuciłem coś na forum i od razu ktoś pisał:

"cześć! widziałem twoją pracę na max3d, zmiażdżyła mi suty! zostań moją walentynką :D"

ach te wspomnienia...... :)

Napisano
  • Autor

Niekoniecznie, może znajdzie się ktoś miły i uczynny. Z ciut innych spraw fajnie byłoby mieć jakiś znormalizowany cennik. Taki guidebook co do stawek.

Napisano

No dobry wątek bo przydalo by sie coś znaleźć ale jest cieżko :| Czy da sie wogóle zaczepic w jakiejs firmie która ze tak powiem nie siedzi w reklamach i vizkach ? :] Mnie się to wydaje przynajmniej w polsce malo realne xD oczywiscie pozostaje jeszcze gameart. Dawajcie panowie chociażby namiary firm jakichś hehe :)

Napisano
  • Autor

Interesują mnie jeszcze agenci, agencje. Czy u nas w ogóle coś takiego funkcjonuje? Tacy marszandzi którzy zdobywają zlecenia i biorą prowizję. Bo szukanie zleceń na własną rękę tylko do pewnego czasu jest zabawne.

Napisano

Kwestia wytrwałości imho ;) - najlepiej jest chyba zostawiać kontakt do siebie, wkręcić znajomych w "działania PR-owskie" itp. - później odwdzięczyć się np. flaszką dobrej whisky :)

Napisano

nie sadze zeby ktos tu podal agencje z ktorych korzysta albo dokladne namiary na swoich klientow :P

jak w kazdym biznesie... sa to tajemnice pilnie strzezone :P

na wianuszek dobrych klientow pracuje sie latami, nie oczekujcie ze tak "z czapy" ktos wam

poda gotowe rozwiazania

Napisano

Taką rolę w Polsce spełniają teraz agencje reklamowe.

Napisano

są agencje dla ilustratorów i storyboardzistów...np Horthon - Stephens, Alabama itp. W alabamie, ciekawostka storyboardy robi Polch. Układ jest taki że oni ci zdobywają klientów, i biorą prowizję. A ty robisz. Jeśli jest się na odpowiednio wysokim poziomie to robota jest. Zależy jeszcze co chcesz robić, np. na storyboardy jest znacznie większe zapotrzebowanie niż na ilustracje.

Napisano

wystarczy wejść na google ;)

Storyboardy to prawdziwy hardkor. Trzeba byc na prawdę dobrym i szybkim żeby z tego żyć. Są storyboardziści którzy groszem nie śmierdzą a są też którzy nie mogą się opędzić od klientów ;) Żeby się opłacało robienie storyboardów trzeba z wykonaniem jednego kadru mieścić się ŚREDNIO w jednej godzinie. (czasem robisz 30 min czasem 2 h). Sytuacja jest taka dzwonią do Ciebie o 11 w poniedziałek i chcą na wtorek po obiedzie 12 kadrów.

zobacz na horthonie storybordy Tomka Bieńka, wyglądają jak pieszczone godzinami a w powiększeniu są tak śmiało malowane, luźnymi pociągnięciami pędzla. To zupełnie inna jazda niż np concepty robione przez kilkadziesiąd godzin.

Edytowane przez i-riss

Napisano

Eeee tam mały popyt na ilustracje. No chyba ze zawężamy rynek do Polski tylko, ale to bez sensu trochę. Ja to więcej zleceń odrzucam niż przyjmuje a wcale taki dobry nie jestem :P No i ilustracje to jednak troche spokojniejsza robota... zazwyczaj ;]

Napisano

Miałem na myśli robienie ilustracji na Polski rynek, przynajmniej widze to po kolegach , którzy współpracują z agentami. Jeden kolega robi storyboardy i nie może się opędzić od zleceń, drugi robi ilustracje i ma mało zleceń. Fakt, że są to specyficze ilustracje bo na potrzeby agencji reklamowych (jogurciki, warzywaka, owoce). Obaj są bardzo dobrzy.

Więc moją ocenę zbudowałem na doświadczeniach znajomych (więcej niż dwóch) z branży. Ale to nie znaczy, że się nie mylę. Ucieszyłbym się gdyby ktoś mnie wyprowadził z błędu jeśli chodzi o Polski rynek ;)

ps.

Omen, chyba nasze avatary mają coś do siebie :P

ps.2

Napisałeś " ... a wcale taki dobry nie jestem :P" ,mimo, że z uśmiechem to podoba mi się Twoja skromność. Ale to chyba cecha prawdziwych wymiataczy, pozostali się obrażają na krytykę :)

Edytowane przez i-riss

Napisano

Właśnie dostałem na maila reklamę:

http://oferia.pl/

Korzystał już ktoś z tego? Portal związany z Allegro (w jak dużym stopniu to jeszcze nie wiem, ale np. logować się można przy pomocy konta z allegro). Plusem może być więc spora liczba użytkowników. Minus? Jak używasz allegro, to przeważnie chcesz coś kupić JAK NAJTANIEJ. Jak ta filozofia przełoży się na Oferię, to może z tego raczej wyjść raj dla studentów robiących zlecenia za 50zł, niż dla grafików chcących się utrzymać z malowania, projektowania. Zobaczymy co się z tego urodzi.

Napisano

Jeśli chodzi o szeroko pojęte wizualizacje - dobry wyjściem jest próba rozmowy z jakimś projektantem wnętrz. Jakoś tak się chyba utarło, że ludzie szukają pracy w jakimś studiu. Pewnie że to dobre wyjście ale kontakt z projektantem wnętrz może opłacić się szczególnie osobom które mają inną pracę/studiują lub jedno i drugie (moj przypadek). Często tacy projektanci chcieliby pokazać wizke swojemu klientowi ale to dodatkowa robota na którą często nie mają czasu.

Napisano
  • Autor

Dobry link - http://www.illustrationmundo.com

Dobry cytat z forum na zachętę :) "I think I can help--not sure if in time tho--outta town. I used to work at a storyboard studio in Chicago. The studio charged per frame and by the size of the frame. I'm guessing you'll be doing a standard size of 4"x5"--the GAG book states (TV advertising) $150-250 per frame for complex and $100-$175 for simple. 19 frames x $150 (on the low end of a complex illo and a decent price for any type of artist) = $2,850. This would be my pricing advice. Your price was way too low!!! They aren't hiring u based on your inexperience--you will get the job done right--that's what they are paying for. You've got meetings and possible alterations to consider too. Give them a b&w board pricing option too. If you think you can do each frame in an hour then $75 per frame may be good. But that's very fast! Otherwise, I would not go any lower than $100 per frame---$1900 in color and $1425 for b&w. Walk away otherwise or convince them to go b&w or fewer frames--a financial institution can pay this amount.

Definitely charge 20-30% for a rush fee. I once did a storyboard for a commercial pitch (AT&T) and charged $200 per hour--my client wanted it the next day!!! Most I ever made per hour in my life--well, so far! I was up all night BUT made a killing."