Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 17
  • Wyświetleń 3,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Uzywam Motionbuildera, wiec takie rzeczy nie robia na mnie wielkiego wrazenia, aczkolwiek szacun ;)

Niech zgadne - pracujesz w techlandzie ;)

Napisano

B. fajny plugin, musze przyznac ze na to czekalem

To co mnie razi to te okienko graficzne z pozami jak by moglo byc troche wieksze w stosunku do reszty panelu to bylo by fajnie.

Widzialem podobny plugin do maji:

tutaj rozwiazali to bardzo przejzyscie, po prostu masz okienko z biblioteka poz i tylko klikasz ktora chcesz zaladowac bez dodatkowych sowakow, wedlg mnie to bardzo pomaga bo wzucasz sobie taki pulpit na drugi ekran i widzisz wszystko jak na dloni. Mysle ze gdybys to tak rozwiazal bylo by juz super ale i tak b. sie ciesze ze taki plugin zrobiles, swietna robota.

moje pytania:

czy bedzie mozna rowniez zapisywac mimike?

Napisales to do maxa 2009 czy 2010?

Napisano
  • Autor

Reanimator - jeszcze nigdzie nie pracuje, narazie realizuje własne projekty ;)

kredka - wygląd już się nie zmieni, z założenia miał to być skrypt, który działa w połączeniu z innymi (dokladnie tak jak PEN atributes holder). Suwak, daje możliwość płynnej zmiany póz, oczywiście jak 2 razy wciśniesz na nazwę pozy to się odrazu załaduje.

Co do zapisywania:

można zapiswać wszystko co tylko znajduje się w przestrzeni 3d. Czyli każdy obiekt (kości, kamery, geometrie, controllery, wszystko co tylko chcesz). A dzięki temu że można robić grupy póz, można to wykorzystać tak jak ja, czyli podzieliłem sobie postać na obszary, i dla każdego z nich moge zapisywać osobno pozy. Porównując to do mimiki twarzy, to można podzielić to np tak: cała twarz, oczy, usta, dolna partia twarzy, oczy z brwiami itd. Do tego wszystko jest dostępne w jedym miejscu i nie trzeba zmieniać modyfikatorów itd. żeby się dostać do innego miejsca.

Skrypt działa od wersji 9 wzwyż

W samej zapowiedzi są wyszczególnione tylko wybrane funkcje, więcej w dzień premiery ;)

Pozdro

Napisano

wow:) widze, ze PTH przeszedl kolejne modyfikacje w porownaniu do tego, ktorego mialem okazje testowac:) Najlepsze w nim jest to, ze mozna go wykorzystywac nie tylko do kosci ale tez innych obiektow. Mocno ulatwia i przyspiesza prace. Fajnie, ze w koncu go skonczyles i udostepnisz:]

Napisano

Mam do Ciebie takie pytanko bo widze ze wiesz to i owo, ostatnio prubuje zrobic wlasny panel dla postaci, to i wowo

juz potrafie w visualscript(ale baardziej owo) ale nie moge znalezc komend - skryptow dla takich acji, moze mogl bys mi z tym cos podpowiedziec bo juz koncza mi sie pomysly i sily witalne:

Enabled - Disabled IK czyli wlaczanie lub wylacznie ik dla danego lancucha

Link do objektu z innym obiektem (link constrain)

nie moge tez za cholere zrobic guzika 2 stanowego - czyli wcisniety, wycisniety i nie

wiem jak wgrac obrazek pod dany przycisk(czyli zeby przycisk byl obrazkiem).

Szukam w helpie, kombinuje i nic.

Jak bys wiedzial ktores to bylo by super.

Dzieki z gory;)

Napisano

Witam. Widze, ze skrypcik poszedl mocno do przodu i smialo mozna powiedziec, ze jest to juz ulepszona wersja pen'holdera. Chetnie bede z niego kozystal o ile udostepnisz go ludowi ;). Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dzięki za wszystkie komentarze.

Niestety udostępnienie skryptu musi zostać opóźnione o jeden dzień*(14.07.09).

Powód: bardzo głupi, zapomniałem nagrać skryptu na kompa, na którym aktualnie pracuje. Czyli skrypt jest we Wrocławiu, a ja 250 km od niego.

Pozdrawiam

Napisano

fajny bajerek, dobry dla maxa...

udostępnienie jak najbardziej, jestem za... :)

zmuszony do pracy w maxie, cieszę się że powstają takie rzeczy... ;)

pozdrawiam!

Napisano

Niby taka oczywistość.. możnaby tak pomyśleć... ale w autodesku myśleli latami i nie wymyślili ;) Dla Bipeda pozy można zapisywać... ale w przypadku dowolnej geometrii czy świateł itp nie jest to już tak oczywiste.. Gratulacje dla Pchły!

Napisano
  • Autor

Jeszcze raz dzięki za opinie, bardzo pomagają przy chwilach zwątpienia.

Zatem

Po pierwsze:

PLS DZIĘKUJE!! Twoja pomoc przy testowaniu skryptu była nieoceniona. Jeszcze raz wielkie dzięki.

Po drugie:

W tej chwili startuje pchela.pl wraz z PTH 2.5

Pod TYM adresem jest dostepny skrypt, tutoriale do niego oraz inne informacje.

Poniżej zamieszczam zmiany jakie zostały wprowadzone w tej wersji:

- Skrypt został przepisany całkowicie od nowa

- Możliwość tworzenia grup, np.: dla twarzy, ciała, ręki, nogi itd.

- Pozy są zapisywane w zewnętrznych plikach xml

- dotNet został użyty do zrobienia interface'u

- Nowy interface

* Nowe UI jest bardziej przyjazne dla użytkownika

* Przyciski mają ikony

* Łatwy sposób na dodawanie grup i ich zarządzanie

- Group explorer, pozwala na łatwe zarządzanie pozami

- Bardzo duże przyśpieszenie działania suwaka

- Możliwość zmiany nazwy zarówno dla póz jak i całych grup

- menu kontekstowe dla kasowanie elementów i zmieniania ich nazwy

- Przyciski kopiuj/wklej

- Cofanie do pozy początkowej teraz również działa z własnym układem współrzędnych

- Wszystkie opcje np.:select render elements, pos fir, rot fix itd. działają osobno dla każdej grupy

- Dodane nowe menu do ładowania póz z pliku

- ruchome okna zapamiętują swoją ostatnią pozycję

Miłego używania. Pozdrawiam

Napisano

BRAWO! :) Co tu dużo gadać... kawał świetnej roboty! Pozostaje pozazdrościć umiejętności w temacie :)

Pozdrawiam

Napisano

hehe spooooko Pchela. Moja pomoc jest niczym w porownaniu do Twojej pomocy przy mojej magisterce;D Jak odpalilem videotutki na stronie to od razu mi sie przypomniala magisterka - jak to mnie prowadziles za raczke i wszystko dokladnie omawiales:P Fajnie, ze w koncu ruszyles z tym koksem. Sama stronka jest i bedzie pewnie jedyna taka po polsku, gdzie bedzie mozna dowiedziec sie wielu istotnych rzeczy o riggowaniu (rowniez w formie video). Tego u nas brakowalo i fajnie, ze tak chetnie dzielisz sie ta wiedza - bo jak sam wiesz, masz leb jak sklep do tych rzeczy;)

Napisano

wow ,widze dużo włożonej pracy,tutoriale ,super :)

dzięki ,dodane do biblioteki skryptów dzięki którym praca staje się łatwiejsza/szybsza:P

pzdr

Napisano

spoko, chcialbym cie miec u swego boku na dobre i na zle ;p Mam nadzieje ze to dopiero poczatek i wyczaruesz dla animatorow cos naprawde kocazkiego. Pozdro, pracuj dalej, jestes na dobrej drodze.