Napisano 2 Kwiecień 200421 l Witam wszystkich :) Mam problem z bugami na tym samochodziku.Nie mam pojęcia jak się ich pozbyć a jakoś tutoriali na temat modelowania aut splajnami też nie widać za dużo.To mój pierwszy samochodzik - zacząłem już modelować betkę 5 nowej serii (pozdro dla YOGIiego:D) ale postanowiłem że bedzie w całości z poly :)- chyba wiadomo dlaczego?? Niom ale do rzeczy.. ..oprócz tych cholernych bugów których możę tam trochę znajdziecie (ano piszcie wskazujcie ludzie , śmiało bez krytyki nie można się niczego nauczyć a samokrytyka już mi nie wystarcza :) ) może znajdzie się ktoś kto mi powie w jaki sposób wiecie po siatce że powstanie w tym miejscu BUG?? Heh tylko nie piszcie żę to lata praktyki :D to na pewno ale chyba są jakieś i inne sposoby?? Aha no i jeszcze możę mi ktoś powie taką rzecz. Po narysowaniu splajna, dodaniu modyfikatora EXTRUDE otrzymuję powierzchnie :D (heh) ale jak nadać jej grubość??!! Czekam na uwagi - ludzie szukajcie błędów błagam was!!!!!!!!!! POZDRO dla PIERZAKA,MANIAKA3D(uwierzcie w jego prace,ma chłopak po prostu talent),KRYHASA,MYSZKA i WAS LUDZIETextBlack
Napisano 2 Kwiecień 200421 l zmien temat na pojazd3d:samochód nie ma narazie co oceniac daj rendery z innych pozycji i z większej odległości
Napisano 2 Kwiecień 200421 l Dziękuje za pozdrowienia :D Co do modelu to pokaż inną kamerę oraz siatke bo tak ciężko coś powiedzieć.. i zmień ten temat :) Pozdrawiam
Napisano 2 Kwiecień 200421 l 1 ZMIEN TEMAT 2jak wg mnie troche za gesta ta siatka i w okolicy gedzie powinny byc swiatla i na zderzaq są jakies dzwne deformacje
Napisano 2 Kwiecień 200421 l Aj.. co do statki, zdecydowanie zbyt wiele 3-kątów :/ Staraj się, żeby siatka skłądała się z 4-kątów... Nie będzie wtedy problemów przy smooth\'ie :)
Napisano 2 Kwiecień 200421 l Autor no z tą grubością obiektub to wyczytałem w tutku o peugeocie 206 WRC ale nie mam pojęcia jak to wykonać - jest to opisane przy wykonywaniu rowków. POZDRO
Napisano 2 Kwiecień 200421 l \"może znajdzie się ktoś kto mi powie w jaki sposób wiecie po siatce że powstanie w tym miejscu BUG\" mam wróżke i 3 jasnowidzów na utrzymaniu ;) a poważnie to nieda sie tego w prosty sposób wytłumaczyć najłatwiej obserwować siatki innych jak oni sobie radzili w \"tródnych\" momentach ps. dawno niewidziałem takiej siatki jak Twoja :)
Napisano 2 Kwiecień 200421 l racja sam kiedys nie wiedzialem ale cwidzylem robile samochod i sie nauczylem wiec: cwicz cwicz cwicz i jeszcze raz cwicz
Napisano 2 Kwiecień 200421 l Kolejne auto typu OMG ;) PS: Tak nielogicznie prowadzonej siatki już daaaawno nie widziałem.
Napisano 2 Kwiecień 200421 l fajnie że jesteś dumny :> twoi nauczyciele chyba nie podzilili sie wszystkimi sekretami bo po siatce widać że niemasz pojecia co robisz w niektórych momentach ;)
Napisano 2 Kwiecień 200421 l Autor no cóż max jest dla mnie nowością a nie chlebem powszednim jak dla ciebie SIKHAM
Napisano 2 Kwiecień 200421 l zmien temat i popraw te miejsca na swiatla chyba ze ten samochod nie ma miec swiatel
Napisano 3 Kwiecień 200421 l Jaka grubosc splajna ? W ogole czemu tu mowisz o splajnacha jesli modelujesz POLY ? Kurde myslalem ze chociaz jedna osoba wykorzysta genialnego SURFACE a tu walek co ? Jesli dobrze mi sie wydaje to ta grubosc mozesz na dwa sposoby zrobic. Jeden to LOFT. Drugi (gorszy bo tylko widac w renderingu) dajesz zeby splajn byl renderowalny. Extrude mozesz uzywac do robienia graniastoslupow np a nie do nadawania grubosci. I POPRAW TEMAT W KONCU. Powinien byc cos jak np Pojazd 3d: i tu nazwa tego wozu (nie wiem nie znam sie i nawet nie ma zielonego pojecia co to betka 5 :P) A tak to ciekawie rozpoznajemy ze patrzylismy sobie wczesniej na to jak sami robilismy i jak wychodzilo i myslelismy sobie:acha to bedzie zle. I widzac takie cos u kogos innego myslimy sobie: acha to bedzie zle. Wiec - lata praktyki :D. Podgladuj prace najlepszych, tak sie mozna wiele nauczyc. Od razu http://news.cgland.com/index.html?code=view&no=1551&category_1st=3&category_2nd=700000&start=0(Empty%20Reference!) i ucz sie od Boga (by DruG :P) oraz PRZEJRZYJ i wyciagnij wnioski.
Napisano 4 Kwiecień 200420 l Hej Saczek, :) Po pierwsze widać że jesteś początkującym w te klocki więc trochę porad Ci się przyda. Po pierwsze w swojej siatce masz za dużo trójkątów, a to nie dobrze, bo one zazwyczaj psują geometrię ! Oto kilka porad odemnie jak ja robię fury. Specjally for you ;) To moja technika robienia fur: -najpierw robię z splajnów (lines) zarys maski i łączę go w kwadraty - później nakładam na to modyfikator surface z wartością 0 - i mesh smooth ustawiony na 2 - tak powinna wyglądać siatka samochodu bez meshs mootha I jeszcze o rowkach (o to też pytałeś): Może to Ci albo komuś się przyda ;)
Napisano 4 Kwiecień 200420 l Autor Wielkie dzięki MANIAK3D, heh jesteś naprawdę WIELKI :D, zamiast mądrzyć się jak inni czasem wskazane jest też pomóc. A propos może teraz wreszcie ktoś uwierzy w możliwości MANIAKA, nie wiem czemu są tu jakieś wątpliwości?? ....i jeszcze coś dla \"NIEDOWIARKÓW\" z pozdro od SACZKA :D zobaczcie i oceńcie sami http://www.m3d.republika.pl/main.htm
Napisano 4 Kwiecień 200420 l Autor CO ZA GOŚĆ .... heh aż nie mogę się nadziwić....... no i te piękne prace............:)
Napisano 4 Kwiecień 200420 l nigdy bym nie wpadl na to zeby rowki booleanem robic, ale to niszczy siatke, przynajmniej mi tak zawsze,:D
Napisano 4 Kwiecień 200420 l Skilo - może i czasami niszczy, ale jak się wertexy, które leżą zbyt blisko siebie to błędy znikną - zobacz wycięcie (te powiększone) na masce - ero błędów. Boolean jest łatwy ale coś za coś, trzeba później po nim posprzątać :) Sikham - no fakt - to jest dobry sposób na zrobienie drobnych szczegółów - jakby rowki zrobić jeszcze w LP to po wygładzeniu powstały by zniekształcenia maski z kolei. Saczek -bież się do roboty i dużo ćwicz - praktyka czyni mistrza :D
Napisano 4 Kwiecień 200420 l wole robić wszystko bez booleana jest wieksza kontrola nadtym co robish :) ale każdy robi jak lubi
Napisano 4 Kwiecień 200420 l mi chodzi o to ze kazdy kfadrat sklada sie z dwoch trojkatow, i boolean niszczy przekatna tego kwadratu, rozumiecie? czy sie myle