Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam ujęcia panoramowania lub obchodzenia dookoła pewnego przedmiotu lub osób, wszystko wykonane z ręki, bez użycia statywu lub steady i chcę to wystabilizować. Oczywiście mogę użyć trackera z AE, ale jest to dość niewygodne - punkty co chwila uciekają z kadru, trzeba przesuwać, kombinować etc. I w związku z tym zastanawiam się, czy nie istnieje przypadkiem jakiś tracker działający na podobnej zasadzie jak np. boujou, czyli automatycznie śledzący wiele punktów (planar tracker ?) i na ten podstawie dokonujący stabilizacji lub chodziaż samego śledzenia. Niekoniecznie musi być to pod AE, jeśli znacie inne rozwiązania - piszcie o dowolnym sofcie :)

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Może użyj mocha. Dosyć dobrze współpracuje z AE. W CS4 jest chyba gdzieś na płytce jako dodatkowy programik bo go Adobe wykupiło. Jeśli masz cs3 to musisz go kupić osobno.

Napisano

W Shake'u jest doskonały stabilizator obrazu. Działa w zasadzie jako "kliknij i zapomnij" i robi to świetnie.

Napisano
  • Autor

Karrde - możliwe, ale ze względu na platformę nie mam możliwości sprawdzić...

DaveBorck - Mocha fajny program, może trochę wolny (w porównaniu do klasycznego trackera), ale świetnie trzyma powierzchnie, ale nie do końca o to mi chodziło, bo ciągle sam muszę ustawiać trackowane warstwy, a te ciągle uciekają z ekranu.

Chciałbym coś działającego w sposób automatyczny, bez konieczności malowania powierzchni do trackowania, mówię programowi (np. przez maskę) - szukaj punktów do śledzenia z 1/3 kadru po prawej i lewej stronie, a on sam sobie dobiera nowe punkty, gdy stare znikną z pola widzenia, taki automat. Nie wiem w ogóle, czy takie coś istnieje, czy tylko sobie bajam, jaki to fajny soft i jaki byłby dla mnie wygodny, dlatego każde wskazówki są mile widziane :)

AD. problemem jest tutaj, że filmowany obiekt, osoba są obchodzone dookoła lub jest to panorama i trackowane punkty znikają mi z pola widzenia.

cheers :)

Napisano

Do AE jest steadymove pro od 2d3, ale chyba nie jest juz rozwijany bo go nie widze na oficjalnej stronie. Robi stabilizacje z automatu, nic wymyslnego, a efekty sa zadawalajace.

pozdr

Napisano

streaker - wystarczy zrobić tracking etapami w AE

etap A - rezultat podbinasz do "null'a a"

etap B - rezultat podpinasz do "null'a b" - "null'a a" podpinasz do "null'a b"

etap C - rezultat podpinasz do "null'a c" - "null'a b" podpinasz do "null'a c" itd.

stabilizujesz "null'a a" (można podpiąć oryginal footage do niego-nulla z odwrotnymi wartościami ale tylko na "y" (presets-animation-transform-"split position" czy jakoś tak) a ruch po "x" potraktować smoothem - albo lepiej wycentrować interesujący cię obiekt).

rozumiem że postać/element w centrum kadru jest ruchoma/y i nie ma markerów.

a z automatu to "Bużuł" - importujesz klucze dla kamery i bawisz się odwrotnością pozycji "y"