Napisano 9 Kwiecień 200420 l Nie ma żadnego podstępu w tej zagadce, tylko czysta logika. 1. Jest pięć domków w różnych kolorach; 2. W każdym domku mieszka jedna osoba o innej narodowości; 3. Każdy mieszkaniec pije odmienny napój, pali papierosy innej marki i hoduje innego zwierzaka; 4. ŻADNA z 5 osób nie pije tego samego napoju, nie pali tej samej marki papierosów i nie hoduje tego samego zwierzaka; Wskazówki: 1. Brytyjczyk mieszka w czerwonym domu; 2. Szwed hoduje psa; 3. Duńczyk chętnie pije herbatę; 4. Zielony dom stoi dokładnie na lewo od białego domu; 5. Mieszkaniec zielonego domu chętnie pije kawę; 6. Osoba, która pali PallMalle hoduje ptaka; 7. Mężczyzna, który mieszka w środkowym domu pije mleko; 8. Mieszkaniec żółtego domu pali Dunhille; 9. Norweg mieszka w pierwszym domu; 10. Palacz Marlboro mieszka obok tego, który hoduje kota; 11. Mężczyzna, który hoduje konia, mieszka obok palacza Dunhillów; 12. Palacz Winfieldów chętnie pije piwo; 13. Obok niebieskiego domu mieszka Norweg; 14. Niemiec pali Rothmannsy; 15. Ten, który pali Marlboro ma sąsiada, który pije wodę. Pytanie: Do kogo należy ryba? Podobno Einstein ułożył tą zagadkę w ostatnim stuleciu. Twierdził, że tylko 2% ludności na całym świecie jest w stanie ją rozwiązać... tzn forumowicze z max3d.pl????
Napisano 9 Kwiecień 200420 l odp brzmi: 6644433644433222 -> zapisuje w systemie sms\'owym zeby nie psuc zabawy tym co chca rozwiazac sami ;-D ---edit---------------------------------------------- ja mam inna zagadke: Przychodzi do baru kowboj i mowi \"Poprosze szklanke wody\". Barman wyciaga kolta, przystawia go kowbojowi do glowy, a ten (kowboj) odpowiada \"Dziekuje\" i wychodzi. O CO W TYM CHODZI? -> jesli bedziecie chcieli moge udzielic jednej podpowiedzi...
Napisano 9 Kwiecień 200420 l everyman - ja znam odpowiedź:D Ale na razie nie powiem, co by nie popsuć zabawy innym. A zagadke Einsteina sobie przemyśle:)
Napisano 9 Kwiecień 200420 l spodziewałem się czegoś trudniejszego :P do kogo udać się z odpowiedzią? są jakieś nagrody?
Napisano 9 Kwiecień 200420 l odp jest prawidlowa ale schemat rozwiazania jest zly moim zdaniem zaraz wrzuce swoj ---edit---------------------------------------------- oto on: odp
Napisano 9 Kwiecień 200420 l No to macie zagadkę na logiczne myślenie :> Niemowa chce kupic szczoteczke do zebów. >>Wchodzi do sklepu, wyszczerza zeby i wykonuje ruchy imitujace mycie zebów. >>Sprzedawcy udaje sie go zrozumiec i sprzedaje mu szczoteczke. >>Nastepnie do sklepu wchodzi slepiec, który chcialby kupic okulary >>sloneczne. >>Jak powinien to wyrazic zeby sprzedawca go zrozumial? >> >>Najpierw sie zastanów, a potem przeczytaj odpowiedz - . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Powinien powiedziec: \"Poprosze okulary sloneczne\" :P
Napisano 10 Kwiecień 200420 l Uff. Rozwiązałem :) Czuję się zaszczycony mogąc należeć do 2% grona myślącego społeczeństwa :D . Chociaż imho Albercik troszkę przesadził z tymi 2%
Napisano 12 Kwiecień 200420 l phee... Znam tą zagadkę Albercika już od 2 lat... Rozwiązał ją mój brat, mój tata, kumpel brata z pracy a nawet JA... Coś nie wierze w to 2%...
Napisano 16 Kwiecień 200420 l lucas fajna ta Twoja zagadka:)) ja wymyślałęm co ten ślepy powinien pokazywać, nie pomyślałęm o powiedzeniu:)))
Napisano 16 Kwiecień 200420 l kru : Jeśli można do jej rozwiązania użyć kartki i ołówka to żaden problem (chyba, zaraz spróbuję). Chris - sorry, ale na widok twojego avatara robi mi się niedobrze. Nie znaczy, że masz go zmieniać... po prostu go nie lubię :P.