Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie. Mam nadzieję, że nie zaśmiecam, ale nie znalazłem nigdzie postu z odpowiedziami na moje pytania. Więc:

1) Jak sie tworzy takie modele np: broń do Quake. Najpierw robimy high poly, a potem optymalizujemy do low poly czy może od razu low poly ?

2) Czy każdy obiekt musi składać się tylko z samych trójkątów ?

3) Czy zadaniem grafika jest tylko wymodelować broń, a resztą żeby to było i działało w grze należy do programistów itd, czy grafik musi też to wprowadzić do enginu?

Z góry dziękuję za udzielone odpowiedzi.

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

1 - do quake robisz lowpoly i teksturujesz, nie robisz highpoly by wyciągać normalmapy ponieważ w "domyślnej" wersji jej nie obsługuje. Lecz tak jest, że obecnie wygląda to tak by wymodelować model highpoly wyciągasz normalmapę którą nakładasz na model o siatce z mniejszą ilością poly. Wtedy masz mniej więcej początek tego poźniej dochodzi colormapa, odbicia i wiele innych tekstur odpowiedzialnych za pewne rzeczy np: odbicia metalowych elementów.

2 - nie musi, engine może sam to wszystko przerobić

3 - tu jest trudno na to odpowiedzieć ponieważ różnie to bywa ale do grafika a może bardziej animatora należy animowanie broni ale również grafik to może wykonać.

Napisano

1- to zależy do jakiej gry - z jakim enginem. Do gierek na gorsze enginy tudzież konsolki/telefony nie robi się normalek. Dodatkowo to zależy od tego ile grafik ma czasu.

Idealnie jest tak że robi się model highpoly, lowpoly i wypala się normalkę.

Ale nie zawsze jest czas (highpoly potrafi zająć troszkę czasu), wtedy wykorzystuje się tekstury do zrobienia normalek filtrem Nvidii w Fotoszopie. jak się to zrobi porządnie to wielkiej różnicy jakościowej nie ma na pierwszy rzut oka.

2 - engine zawsze przerabia to na trójkąty np. przy konwersji pliku/modelu., czasy kiedy trzeba było to samemu robić na szczęście minęły. Opłaca się jednak pilnować jak trójkąty są ułożone w poligonach.

3 - i znowu, zależy gdzie. Zwykle np. broń ma gotowy kod, a model jest placeholderem, np. kilkoma boxami. Takoż i animacja. I grafik może sobie wyeksportować to do gry. W przypadku kiedy trzeba kilka razy eksportować żeby zobaczyć broń w działaniu bezsensowne jest angażowanie programisty. Dodatkowo zdarza się że brońmi zajmują się skrypterzy, chociaz to może też jakiś gatunek programisty jest.

G.

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki Panowie. Pytałem bo może bedę miał zlecenie zrobienia takich broni jak w Unreal 2004. Ale pracodawca narazie dużo mi nie powiedział więc wolałem się zapytać. Na dzień dzisiajeszy wiem tyle, że miałbym zrobić bronie low poly, a potem teksturki.

Napisano

Jeśli masz robić takie coś jak w Unrealu2004, a nie wiesz za bardzo jak to się robi, to zastanów się czy naprawdę musisz się za to brać.

Oszczędź nerwów sobie i temu człowiekowi (pracodawcy).

No chyba że to za darmo do jakiegoś moda (?)

Taka malutka rada.

G.

Napisano
  • Autor

No jeszcze zobaczymy jak to będzie. Bo muszę znać więcej szczegółów bo jeśli moja praca będzie się ograniczać tylko do modelingu i teksturingu to czemu nie.

Napisano
bedę miał zlecenie zrobienia takich broni jak w Unreal 2004.

czemu nie...

a widziałeś edytor Unreala? Może najpierw zerknij na niego.

Napisano
  • Autor

Musze zerknąć. Ale mówię, nawet nie wiem czy On potrzebuje tego do gry czy poprostu tak żeby to wymodelować. Poprostu wolałem się o to Was zapytać zawczasu.