Napisano 13 Październik 200915 l Witam Poszukuje jakiegos tutoriala do wizualizacji architektonicznej. Mam do zrobienia projekt domku z ogrodem. Moze ktos zna jakies tutoriale lub ksiazki, które moga mi pomoc
Napisano 29 Październik 200915 l Autor mam zrobic wizalizacje działki. projekt wykonany w autocad. wgrywam to do 3ds max wersja 2008 lub 2009. ale nie wiem jak sie do tego zabrac dalej. Jak zrobic trawe, dom i inne takie
Napisano 29 Październik 200915 l heh jezeli to sa twoje poczatki to odpusc sobie maxa do wizualizacji. Przedewszystkim musisz poznac podstawy, modelowanie, oswietlanie, materialy i rendering a niestety trzeba spedzic sporo czasu by to wszystko ogarnac w stopniu zadowalajacym.
Napisano 30 Październik 200915 l Autor najgorsze jest to ze to jest temat pracy dyplomowej :) i jak by nie patrzec musze to zrobic
Napisano 31 Październik 200915 l heh jezeli to sa twoje poczatki to odpusc sobie maxa do wizualizacji. Przedewszystkim musisz poznac podstawy, modelowanie, oswietlanie, materialy i rendering a niestety trzeba spedzic sporo czasu by to wszystko ogarnac w stopniu zadowalajacym. Dlaczego max do wizualizacji nie jest ok? Czy masz jakąś lepszą alternatywę?
Napisano 31 Październik 200915 l Max jest ok, hcpiter słusznie zauważył że to trochę jak porywanie się z motyką na słońce. Będzie ciężko :-) Jeżeli masz opanowanego cada, to może w nim dokończ dyplom. Jeśli jednak max: http://en.9jcg.com/comm_pages/blog_content-art-130.htm (tu są 4części) help do vraya http://www.spot3d.com/vray/help/150SP1/ Jeśli nie vray, to poczytaj o mental ray'u.
Napisano 31 Październik 200915 l Dlaczego max do wizualizacji nie jest ok? Czy masz jakąś lepszą alternatywę? Gdzie Ja napisalem ze 3ds max nie jest ok do wizualizacji ? Sam uzywam maxa do wizek, ale wizualizacje mozesz robic w latwiejszych programach specjalnie do tego przeznaczonych np archicad czy arcon itp.
Napisano 10 Listopad 200915 l Autor a moze znacie lub wiecie gdzie znalezc jakiegos tutoriala który demonstruje import i wyciagniecie rzutów z cada
Napisano 10 Listopad 200915 l Taki tutorial jak i inne bardzo przydatne tutoriale i opisy narzędzi są w helpie MAXa. W 2 sekundy znalazłem coś takiego "Using AutoCAD Files"
Napisano 17 Listopad 200915 l Autor Taki tutorial jak i inne bardzo przydatne tutoriale i opisy narzędzi są w helpie MAXa. W 2 sekundy znalazłem coś takiego "Using AutoCAD Files"
Napisano 26 Listopad 200915 l polecam ci zrobic tak, postaraj sie wymodelowac caly budynek wraz z ogrodem w cadzie(zapewne masz polskiego cada, w ktorym wsyztskie mozliwosci, komendy i funkcje sa jasno opisane- ulatwi i przyspieszy ci to prace, poza tym skoro pracujesz w cadzie 2d to jednoczesnie bedzie to dla ciebie czytelne) , jesli juz bedziesz mial caly budynek to proponuje zaimportowac go do 3dsmaxa ustawic materialy swiatlo i koniec:) i pamietaj o takim czyms jak warstwy:) przyda sie:) no i modelowanie w cadzie mozna rozpoczac tylko w widoku 3d( tak na wszelki wypadek) swoja droga jak sie bierzesz za dyplom a nie umiesz zrobic najprostszej wizualizacji architektonicznej to zaczalbym sie martwic:) powodzenia
Napisano 26 Listopad 200915 l modelowanie w cadzie to chyba nie jest najlepszy pomysł, chyba że jesteś w nim biegły a w maxie zielony to wtedy ma sens. Jak chcesz iść na łatwiznę a masz dostęp do programów to można spróbować np archicada. Dość łatwo można zrobić model domu i przenieść go do maxa.
Napisano 26 Listopad 200915 l wydaje mi sie ze dla ludzi pracujacych w cadzie na co dzien(zakladam ze ciezki tak wlasnie ma, ze wzgledu na temat dyplomu jaki podal) jest to zdecydowanie latwiejsze ja osobiscie z cadem 3d nie mialem zadnych problemow, natomiast max sprawia mi ich wiele:) jestem smialo mozna powiedziec zielony w tym:) pozdro
Napisano 26 Listopad 200915 l to ja mam tak z cadem 3d, rzeźbienie w nim to katorga. Z osób które znam pracujących w cadzie, może 5-10 % umie cada 3d a tylko nieliczne robią to na tyle biegle żeby miało sens robienie w nim całego budynku z otoczeniem.
Napisano 26 Listopad 200915 l hehe:) w takim razie chetnie bym wymienil sie doswiadczeniami i wrazeniami w projektowaniu zarowno w jednym jak i drugim programie. moglbym sie napewno duzo dowiedziec pozdrawiam
Napisano 27 Listopad 200915 l "prostokreślną" architekturę to można i spokojnie w autocadzie zmodelować i to często nawet szybciej niż w maxie skoro już się ma podkłady. Jednak jak przychodzą jakieś kształty organiczne to już acad mija się z celem. Jednak znając obydwa narzędzia (że się tak pochwa lę) to od razu lepiej modelować w maxie bo masz pełną kontrolę nad siatką, ilością faców itd.
Napisano 30 Lipiec 201014 l Nie chcę zakładać nowego tematu. Bawię się już jakiś czas w cadzie, wizualizacje robiłem do tej pory w sketchupie i przesiadam się właśnie na 3dsmaxa, ale to dopiero początek. Jeśli ktoś jest w podobnej sytuacji ( albo i nie:) ) to może byłby chętny i podzielił się linkami do jakiś tutoriali z zakresu modelowania i wizualizacji przydatnym architektom. Ja na pewno jak trochę czasu znajdę to podzielę się swoimi znajdami, jak tylko znajdę chwilę.
Napisano 1 Sierpień 201014 l Piszę post pod postem, żeby go było widać. Ja zacząłem od tego: i poszedłem kolejnymi filmami tego autora - budowa wieżowca http://inhouse3d.com/ - tutaj po rejestracji uzyskujemy dostęp do fajnego tutoriala, jak zrobić ich budynek ( oczywiście część pierwsza darmowa, reszta płatna, ale ja nie znalazłem w jaki sposób można to od nich wykupić) - tutaj fajna i prosta rzecz do ustawiania renderów jakiś prostych ćwiczeń, coby wyglądały efektywniej. No i dla kogoś kto chciałby mieć wszystkie podstawy w jednym miejscu: http://eat3d.com/3dsmax101 - płatne of coz. Mam nadzieję, że ktoś to zobaczy i podrzuci coś ciekawego jeszcze. Pozdrawiam
Napisano 1 Sierpień 201014 l a moze znacie lub wiecie gdzie znalezc jakiegos tutoriala który demonstruje import i wyciagniecie rzutów z cada Drogi kolego. Z całego serca życzę ci byś dał sobie spokój z maxem, bo skoro problem już z tym, co wyżej, to twój dyplom będzie wyglądał..A raczej nie wyglądał strasznie!!!!!! Nie mówię tu absolutnie o treści tylko o warsztacie podania.. Taki program dla ograniczonych, · który zresztą też używam do 10 min. szkiców, to, skecz ap – przy bardzo małym, wręcz znikomym nakładzie pracy daje naprawdę, ładne a czasami niesamowite efekty graficzne, o ile posiadasz wyczucie.. A jak chcesz edukować się maxa, chodź skoro do dyplomu się jego nie chciałeś uczyć, to po dyplomie tym bardziej – z racji, że pójdziesz do biura, INNY świat. Ale tak czy siak jak chcesz robić to dla własnej satysfakcji/zabawy polecam stara pozycje Helion. Do MAX 5. „Projekty i rozwiązania „ Aron Ross , Michele Bousquet . Niech moc Będzie z Tobą. Pozdrawiam Malik.
Napisano 1 Sierpień 201014 l to ja się podzielę czyms takim na ten temat http://3dats.com/free/ po rejestracji (wszyskto free tylko trzeba podac mejla) jest dostep do na prawde roznych pfdów oraz filmiki a na koniec pytanie - otóż jak importuje 3d z cada to wydaje mi sie ze dłużej trwa render niż to samo bym zamodelował w maxie.... czy to tylko mi się tak zdaje czy tak ktoś jeszcze ma i na prawdę tak jest??