Calavior Napisano 7 Grudzień 2009 Share Napisano 7 Grudzień 2009 Witam Mam problem z importem gotowej sceny do mojego projektu w 3d maxie 2009. Modeluje Mustanga z tutoriala i podczas dodawania gotowej sceny poleceniem "Merge", moja scena zamiast wygladac tak : wyglada tak Wie ktoś dlaczego tak się dzieje?? Z góry dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkeruj Napisano 7 Grudzień 2009 Share Napisano 7 Grudzień 2009 Flipnięte polygony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 7 Grudzień 2009 Share Napisano 7 Grudzień 2009 Może wyłącz światła w viewporcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 7 Grudzień 2009 Share Napisano 7 Grudzień 2009 flipnięte raczej nie bo widać jakiś materiał na spoilerze, musisz wyłączyć światła w viewporcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Calavior Napisano 7 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 7 Grudzień 2009 flipnięte raczej nie bo widać jakiś materiał na spoilerze, musisz wyłączyć światła w viewporcie Ja jestem raczej takim noobem w 3d maxie (w ogóle to jest moja pierwsza praca :D ) , więc mógłbyś napisać konkretnie jak to zrobić?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 8 Grudzień 2009 Share Napisano 8 Grudzień 2009 żeby scena wyglądała prawidłowo(czytaj. jak na rysunku który podałeś powyżej) musisz po prostu przeskalować ją o wyznaczoną wartość, wyłączyć światła w viewporcie najłatwiej jest kasując je( w przypadku nieskomplikowanych konfiguracji świateł) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Levus Napisano 8 Grudzień 2009 Share Napisano 8 Grudzień 2009 Może to scena zrobiona pod renderer którego nie masz? Np vray? Zobacz pod f10, zakładka common, na dole , jak masz missing renderer to przestaw to na mental albo scanline. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubajaniak Napisano 8 Grudzień 2009 Share Napisano 8 Grudzień 2009 (edytowane) Mam ten tutek. Scena jest robiona pod Mentala. Nie wiem, czy dobrze myślę, ale sądząc po kształcie, pod samochodem znajduje się sfera. Samochód powinien być w środku, a nie na zewnątrz. Przeskaluj go, żeby "wszedł" do środka. Włącz też widok z kamery, która się importuje razem ze sceną, żeby widzieć, co się dzieje w środku. A tak ogólnie to polecam poczytać o systemie Daylight. Jak chcesz, to możesz zajrzeć do wipa którego kiedyś tu zakładałem. http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=62682 Na początku możesz zobaczyć rendery robione według tego tutka, a na końcu przy użyciu Daylight'a i jeszcze jednym sposobem, który opisał Bbandi. Pozdro Edytowane 8 Grudzień 2009 przez Kubajaniak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Calavior Napisano 8 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 8 Grudzień 2009 Mam ten tutek. Scena jest robiona pod Mentala. Nie wiem, czy dobrze myślę, ale sądząc po kształcie, pod samochodem znajduje się sfera. Samochód powinien być w środku, a nie na zewnątrz. Przeskaluj go, żeby "wszedł" do środka. Włącz też widok z kamery, która się importuje razem ze sceną, żeby widzieć, co się dzieje w środku. Pozdro Wielkie dzięki Kubajaniak :) Twoje wskazówki i trochę własnej inwencji i jakoś to zaczęło działać :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi