Napisano 15 Grudzień 200915 l Witam Może mi ktoś napisać jak zrobić aby dwa tory trasy łączyły się razem. Uczę się dopiero 3ds maxa i nie radzę sobie z wszystkim. Trasy wykonane przez narzędzie Lotf i splajn. Prosze o pomoc. W załączniku znajduje się rysunek problemu.
Napisano 16 Grudzień 200915 l Zamien obiekty na Editable poly, i poszukaj w helpie lub w internecie, jak uzywa sie Slice Plane, niebede opisywał wszystkich narzedzi bo od tego jest help i google. potnij slice planem tak jak w punkcie 1 usun czesci z rozowej trasy jak w punkcie 2 i z niebieskiej jak w 3. dodaj jeden obiekt do drugiego przez atach połącz brzegi jak w punkcie 4. (jesli zaznaczysz krawędz i przesuniesz ją z schiftem utwoazysz nowy poligon, powuciagaj, poobracaj i połacz przez target weld lub bridge) potem wypełnij puste miejsce nowymi poligonami. powodzenia.
Napisano 16 Grudzień 200915 l Autor Myślałem, że istnieje jakiś łatwiejszy sposób niż użycie modyfikatora Slice. Za jego pomocą już wykonywałem takie łączenia trasy, ale problem się pojawia jak mam połączyć drogę z rondem. Tutaj przydałby się jakiś cylindryczny modyfikator typu Slice. Może wiesz jak to rozwiązać? Pozdr i dzieki za pomoc.
Napisano 16 Grudzień 200915 l Możesz ciąc ręcznie Cut'em albo uciąć prosto i po odpowiednim przygotowaniu siatki (zagęszczenie jeśli konieczne) dopasować werteksy lub przesunącj je do krawędzi ronda i potraktować modyfikatorem bend z centrum transformacji i gizmo na krawędzi.
Napisano 16 Grudzień 200915 l zamiast używać opcji mirror , wystarczy do jednej drogi wstawić symmetry i na osi x obróci lekko (tnz pobawić się obracaniem i przesuwaniem ) najszybszy sposób Edytowane 16 Grudzień 200915 l przez grizleyd
Napisano 17 Grudzień 200915 l Convert to poly , potem compound objects > boolean > Union , potem znów convert to poly i usuwasz. zaznaczasz edge którego nie chcesz i backspace. jak przytrzymasz ctrl usunie też wierzchołki które trzymają edga. do tego trochę cuta moze target weld i po sprawie. Ale faktycznie naj naj naj prosciej jest użyć symmetry jak pisze Grizleyd.
Napisano 18 Grudzień 200915 l grizleyd napisał: zamiast używać opcji mirror , wystarczy do jednej drogi wstawić symmetry i na osi x obróci lekko (tnz pobawić się obracaniem i przesuwaniem ) najszybszy sposób Nikt wczeniej nie mówił o opcji mirror, poza tym jesli rozowa trasa jest inna od zielonej, na obrazku jest tylko wycinek. Co jesli rozowa trasa łaczy sie pod innym kątem niz zielona. łapki na wertexy i przesówamy, modeling to nie zawsze jest klikanie w suwaki i przyciski.
Napisano 20 Grudzień 200915 l Autor Wie ktoś może czy jest narzędzie takie jak Slice, ale nie w formie płaszczyzny tylko cylindra? Pozdr
Napisano 20 Grudzień 200915 l możesz uzyć cylindra i kazdej innej geometrii jako cut w Booleanie. zamiast union albo substraction daj opcje CUT.
Napisano 20 Grudzień 200915 l Autor Spróbuję z tym Cut-em. A może jest jakiś łatwiejszy sposób na usunięcie elementów zaznaczonych czerwonymi liniami na rysunku.?
Napisano 20 Grudzień 200915 l już przed booleanem powinieneś usunąć/zmodyfikować ten niebieski obiekt. bo boolean obejmuje połączenie jednego i drugiego i tak inteligentnie nie pomyśli, żeby usunąć te wystające części.
Napisano 20 Grudzień 200915 l Ale po CUT'cie przejdziesz na edycje poly i sobie sam usuniesz- no big deal. To co zostanie na vertexach target weld Ci sie przyda i po sprawie. to jest całkiem łatwy sposób. Nie boj się modelowania robienia dodatkowych czynności itp. Zrob to nawet trudniejszym sposobem , ale zrób tak żeby efekt końcowy był dla Ciebie zadowalający ; )
Napisano 22 Grudzień 200915 l witam, modelowanie drogi jest moim tematem pracy inżynierskiej, pytanie, czy został wydany jakiś skrypt/tutoriale na ten temat? ktoś się orientuje gdzie szukać pomocy? proszę o odpowiedź. każda pomocna dłoń będzie nieoceniona. pozdrowienia.
Napisano 22 Grudzień 200915 l Autor Hehe. No to jedziemy na tym jednym wózku. Ja mam na zaliczenie zamodelować trasę. Jak będziesz miał jakieś materiały to wrzuć też. Tutaj masz bardzo pomocny link z modelowaniem trasy: http://www.inspiredrealms.com/racetracktutorial.html
Napisano 22 Grudzień 200915 l dex napisał: witam, modelowanie drogi jest moim tematem pracy inżynierskiej, pytanie, czy został wydany jakiś skrypt/tutoriale na ten temat? ktoś się orientuje gdzie szukać pomocy? proszę o odpowiedź. każda pomocna dłoń będzie nieoceniona. pozdrowienia. Nie wiem czy uda ci się choćby w jakimś procencie zgłębić temat. Technik wykonania takiego obiektu jest mnóstwo. Jeżeli twoja praca dotyczy tego zagadnienia to chyba nie uda ci się ich zgłębić nie mając doświadczenia w 3d. Drogę można modelować poly modelingiem, nurbsami, splinami,box modelingiem, sculptem. Mało tego, można też zrobić takie obiekty posługując się skryptami, cząsteczkami, mapami displace i pewnie perę innych technik by się znalazło.
Napisano 22 Grudzień 200915 l Autor Ja wybrałem technikę tworzenia dróg za pomocą splajnów a następnie LOFT-em nadaniu im kształtu drogi z krawężnikami.
Napisano 23 Grudzień 200915 l rabol: link nie działa :( niestety materiałami jakie posiadam jak narazie są moje umiejętności modelowania (szału nie ma ;) ) jak wykonać mniejwięcej wiem.. pytanie bardziej dotyczyło tego, czy ktoś się kiedyś tym zajmował.. zgodnie z zasadą: doświadczenie poprzedników przyspiesza prace, chroni od błędów.
Napisano 23 Grudzień 200915 l Autor Jeszcze 2 dni temu ten link działał bezproblemowo. Nie wiem czemu teraz nie.
Napisano 23 Grudzień 200915 l Autor Proste pytanie: Jak mogę zaokrąglić krawędzie trójkąta? Trójkąt został wykonany z cylindra (obnizono do 3 ilość segmentów). Nigdzie nie umiem znaleźć opcji Fillet.
Napisano 24 Grudzień 200915 l mały przycisk po prawej obok przycisku chamfer masz do wyboru ilość segmentów zaokrąglajacych i dlugość na jakiej ma się polecenie odbyć. Edytowane 24 Grudzień 200915 l przez dex