Napisano 31 Grudzie艅 200915 l Witam, mam problem w scenie, a mianowicie z odbiciem w lustrze widoku zza okna , 艣wiet艂o vraylight w艂膮czy艂em invisible, (specjalnie usun膮艂em szyb臋) usun膮艂em na chwilk臋 艣wiate艂ko 偶eby sprawdzi膰 czy co艣 to pomo偶e, i dopiero po usuni臋ciu 艣wiat艂a wida膰 odbicie.Czy jest jaki艣 spos贸b 偶eby bez usuwania 艣wiat艂a by艂o odbicie je艣li tak to prosz臋 o rady co zrobi膰 aby rozwi膮za膰 ten problem z g贸ry Dzi臋kuj臋 .... aaaa Prosz臋 jeszcze oo komenty na temat tej wizki co jest nie tak, ac co ok THX
Napisano 31 Grudzie艅 200915 l Ja mam pozytywne odczucia z wyj膮tkiem widoku za oknem (nie ta skala - kwiatki giganty), dziwacznych kapci i nieprzekonuj膮cego kocyka na 艂贸偶ku. Meble fajnie wysz艂y chocia偶 miejscami mo偶na by poprawi膰 tekstury.
Napisano 31 Grudzie艅 200915 l Vraya za bardzo nie znam. Jak wy艂膮czy艂e艣 widoczno艣膰 艣wiat艂a to nie powinno by膰 widoczne. Jeste艣 pewien 偶e to lustro ma co pokazywa膰? Mo偶liwe jeszcze 偶e materia艂 lustra ma specular nadany i to specular tak bia艂o wida膰, ale to jest gdybanie w sylwestrow膮 noc, a 偶e wi臋kszo艣膰 ludzi obchodzi 艣wi臋ta wi臋c poczekaj do soboty, jak przejdzie im kac to co艣 wymy艣l膮.
Napisano 31 Grudzie艅 200915 l Autor Tak jestem pewiem ze lustro ma co pokazywac, jak ju偶 pisa艂em gdy usun臋 swiat艂o w lustrze widac odbicie zza okna wiec nie wiem oco chodzi
Napisano 31 Grudzie艅 200915 l Skoro jeste艣 z Rzeszowa to postaram si臋 pom贸c. Najpierw otw贸rz panel z ustawieniami materia艂u lustra i zr贸b zrzut ekranu, wrzu膰 na Imageshack i linka w po艣cie. Potem daj kamer臋 tam gdzie jest lustro i skieruj j膮 na okno a potem render szybki z tym 艣wiat艂em i wynik tak samo jak zrzut zamie艣膰.
Napisano 31 Grudzie艅 200915 l Autor Po pierwsze to Szcz臋艣liwego Nowego Roku!!!! Narazie materia艂 lustra, mysl臋 偶e z nim wszystko ok odbicie w lustrze na szafie jest to niby dlaczego nie ma w drugim?? 聽 聽 My艣l臋 偶e nie ma po co renderowa膰 pod innym k膮tem tego lustra i tak to nic nie da ju偶 tak robi艂em i dalej nie ma odbicia zza okna (ale z wn臋trza pokoju jest!). Edytowane 31 Grudzie艅 200915 l przez sebx
Napisano 1 Stycze艅 201015 l No wi臋c tak. Chodzi艂o mi o skierowanie kamery na okno 偶eby zobaczy膰 czy tam co艣 rzeczywi艣cie jest. Teraz materia艂. Vray nie ma normalnych parametr贸w osobno dla specular i osobno dla reflection - automatycznie je 艂膮czy niby dla realizmu. Je偶eli reflection glossiness jest mniejsze od jednego to jest wtedy widoczny specular od 艣wiat艂a. My艣l臋 偶e to jest przyczyn膮. Spr贸buj zwi臋kszy膰 ten parametr do 1 i zmniejsz subdivs do 1, gdy偶 i tak jest to lustro i nie ma sensu tyle oblicze艅 robi膰. Max depth te偶 jest troch臋 za du偶y je艣li nie masz szyby, 3 wystarczy a 4 z szyb膮. Sprawd藕 jak dzia艂a, jak nie to tak jak pisa艂em test z kamer膮 za okno.
Napisano 1 Stycze艅 201015 l sebx, odznacz po prostu w vraylighcie "Affect reflections". Invisible dotyczy tylko "bezpo艣redniego" widzenia, nie w odbiciach. 聽 dac77 dobrze kombinowa艂, ale zapomnia艂 o najprostszym rozwi膮zaniu :D
Napisano 1 Stycze艅 201015 l Autor Mkeruj - ju偶 tak robi艂em i pomog艂o tylko cz臋艣ciowo bo widac tylko po艂owe odbicia,pu藕niej sprawdz臋 metod臋 dac77 (jak wruc臋 z ko艣cio艂a) Edytowane 1 Stycze艅 201015 l przez sebx
Napisano 1 Stycze艅 201015 l Hehe, to 艣cian臋 grub膮 ci wida膰, popatrz jak ci wystaje poza ram臋 okienn膮 :D
Napisano 1 Stycze艅 201015 l Autor Hehe, ale ja jestem noob, czyli problem z g艂owy, to teraz tylko zostawiam wam do oceny co zmieni膰.poprawi膰 za ka偶d膮 pomoc leci rep pozdro
Napisano 1 Stycze艅 201015 l No to teraz z powrotem zr贸b tak jak by艂o na pocz膮tku bo realniej wygl膮da艂o. Cienie wskazuj膮 偶e tam jest s艂o艅ce a s艂o艅ce w lustrze to powinno wypali膰 wszystko dooko艂a.
Napisano 1 Stycze艅 201015 l Autor Czyli m贸wicie 偶e bez widoczku za oknem lepiej???Co poprawi膰 偶eby scenka wygl膮da艂a lepiej?
Napisano 1 Stycze艅 201015 l Takie uj臋cia "z wyskoku" s膮 bardzo niekorzystne... Ustaw kamer臋 z perspektywy cz艂owieka - korekcja kamery i b臋dzie lepiej. Co do projektu tekstura na kapie jest za du偶a, wz贸r m贸g艂by by膰 g臋stszy, kapciochy 艣mieszne :) no i ten okropny grzyb przy toaletce ( troche dziwnej) Listw臋 przypod艂ogow膮 mo偶e zr贸b w kolorze pod艂ogi. Tak to 艣wiat艂o w miare ok. Pokazuj dalej.
Napisano 2 Stycze艅 201015 l No ca艂kiem nie藕le to teraz wygl膮da. Przyznaj si臋 偶e ta kapa zakrywa jakie艣 b艂臋dy na tym 艂贸偶ku. Teraz kilka s艂贸w krytyki konstruktywne: - piwo nie bardzo pasuje przy 艂贸偶ku ale jak ju偶 jest to niech b臋dzie tylko dodaj podstawk臋 (bo nikt nie uwierzy 偶e komu艣 偶onka tak pozwoli), - lampy na 艣cianie nie maj膮 mocowania, tylko s膮 wbite na si艂臋 w tynk, - zmniejsz odrobin臋 jasno艣膰 tych lamp albo je wy艂膮cz gdy偶 s膮 za jasne w por贸wnaniu do s艂onecznego dnia, - kapcie s膮 stanowczo za cienkie w por贸wnaniu do np. dywanik贸w - wygl膮daj膮 jak z papieru - daj jakie艣 podeszwy, - dodaj jaki艣 kontakt, drobne elementy typu maskowania 艣rub i elementy mocowa艅 na kt贸re nikt nie zwraca uwag臋 ale takie malutnkie elementy s膮 bardzo wa偶ne dla realizmu i zaznaczenia skali, - okno ma takie kreski od tekstury, kt贸re lepiej 偶eby by艂y mniej widoczne. Jak sobie co艣 przypomn臋 to jeszcze pomarudz臋.
Napisano 2 Stycze艅 201015 l Wydaje mi si臋 偶e tex na szafkach i duzej szafie ma inna skale.Poza tym kapcie cienkie jak papier. Antyaliasing ci siad艂 na szafce przy 艂贸偶ku.
Napisano 2 Stycze艅 201015 l Autor lucek91- ustawienia rendera s膮 niskie mo偶e dlatego tak wygl膮da. dac77-dzi臋ki za "konstruktywn膮 krytyk臋" heh na 艂贸偶ku nie ma 偶adnych b艂臋d贸w, dow贸d: i Edytowane 2 Stycze艅 201015 l przez sebx
Napisano 2 Stycze艅 201015 l Widz臋 偶e 偶ona zmusi艂a faceta do zastosowania tej podstawki. Teraz wygl膮da za艂kiem nie藕le. Mo偶e niech specjali艣ci od wn臋trz Ci co艣 popodpowiadaj膮, a potem ju偶 mo偶na by do uko艅czonych dawa膰.
Napisano 2 Stycze艅 201015 l Autor Ju偶 i tak du偶o mi pomogli艣cie ,pasowa艂o by zasi臋gn膮膰 rady specow od wnetrz to fakt , nic nie poradz臋 偶e ma艂o ludzi jest zainteresowanych tym w膮tkiem :-( ale mam nadziej臋 偶e to si臋 zmieni;-)
Napisano 3 Stycze艅 201015 l Autor Ludzie "B艂agam Was" podpowiedzcie co艣 bo teraz stoj臋 w miejscu, a samemu nie wypada ocenia膰 swoich prac ,chcia艂bym wreszcie to sko艅czy膰.
Napisano 5 Stycze艅 201015 l Sympatyczna scenka, co艣 mi nie le偶y tylko ustawienie kamery na 艣cianie z szaf膮 lekkie wychylenie, no i ta szafa jaka艣 taka p艂aska si臋 wydaje ;)
Napisano 5 Stycze艅 201015 l Autor Jeszcze pobawi臋 si臋 ustawieniem kamery,chocia偶 nie do ko艅ca wiem o co Ci chodzi :-) ale dzi臋ki za uwag臋 pozdro (tak jak obieca艂em dla ja偶dego rep+)
Napisano 11 Stycze艅 201015 l Taki malutki szczeg贸艂 optyczny 艣ciana z szafa wyglada jak by wychyla艂a sie od konta prostego, g贸ra 艣ciany ucieka na zewn膮trz s膮dz臋 偶e st膮d szafa wyglada troche p艂asko. Pozdrawiam
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto