Napisano 16 Styczeń 201015 l 1. Witam. Mam problem z powierzchniami. Otóż jak robię samochód, najczęściej z planu tego auta. Robię to krawędziami(rozwalam plane(usuwam krawędź)) i gdy potem to łączę przyciskiem "F"(tworzę powierzchnię między nimi), to niektóre powierzchnie(face) są w połowie ciemne i niektóre z tych widać nawet po renderze i jest to w miejscu złączenia faceów(powierzchni) i nie jest to wypukłe, jest to na równym obszarze. Co zrobić by te cienie zniknęły? 2. Mam pytanie: Da się tak zrobić, że np. zamiast knife, żeby można było ciąć w inny sposób? Są inne sposoby cięcia? Lub czy da się zrobić tak, że zaznaczę jakąś powierzchnię i zrobię jej ramkę, raczej, żeby ta ramka była w tej powierzchni, a powierzchnia była mniejsza, w środku ramki? Chodzi mi o to, czy dało by się zmniejszyć tego face-a, a w okół były inne face-y? Jeśli nie ma innego sposobu cięcia to jak wyciąć w środku jakiejś powierzchni np. kwadrat?
Napisano 16 Styczeń 201015 l Zamiast knife można użyć loopcut (Ctr + E) ale jeśli Cię dobrze rozumiem o co Ci chodzi to zaznacz wierzchołki face-a ,który chcesz zmniejszyć ,extrude ale bez przesuwania wierzchołków (po prostu kliknij bes ruszania myszką ) i S przeskaluj :cool:
Napisano 17 Styczeń 201015 l pokaż jakieś screeny. zaznaczyłeś wszystko zanim wcisnąłeś ctrl N? da się łączyć pojedyncze vertexy (wybrać oba i alt M), jeśli chodzi ci o łączenie obiektów to ctrl J.
Napisano 17 Styczeń 201015 l siatkę albo .blend pokaż. wygląda jakby siatka była brzydko rozłożona (wklęsłe lub powywracane czworokąty albo coś tego typu)
Napisano 17 Styczeń 201015 l 1. Cienie nie znikneły. PS. Da się łączyć powierzchnie? Ad.1 Wszystkie facey muszą być wybrane i wtedy to co napisałem. To co widzę na zrzucie to jest dobrze cieniowane, więc nie wiem w czym problem? Ad.PS. Powierzchnie? Może posługuj się angielskimi określeniami z Blendera bo nie jestem pewien co rozumiesz pod pojęciem powierzchnie.
Napisano 18 Styczeń 201015 l A zaznaczyłeś powierzchnie w Object Mode czy Edit Mode? Jeśli w Edit mode to pokaż siatkę.
Napisano 18 Styczeń 201015 l Autor To jest dopiero moja trzecia praca i po prostu nie umiem ładnie tworzyć faców, więc to chyba przez to. I daje plik: http://www.mediafire.com/?nzjdym4dewr PS. Jako powierzchnie rozumiem face. I zaznaczyłem wszystko w edit mode.
Napisano 18 Styczeń 201015 l Wygląda na to że źle połączyłeś ze sobą wertaxy nie może być takiej sytuacji że w zamkniętym modelu zostawiasz jakieś połączone ze sobą wertexy tu masz przykład Czerwone błąd Zielone prawidłowo http://rapidshare.com/files/337346225/s2.blend.html
Napisano 18 Styczeń 201015 l Autor hmm... mówiąc vertexy masz na myśli wierzchołki? PS. Z rapida nie mogę ściągać, ponieważ nie mam ip zewnętrznego. PS2. Da się jakoś wycentrować kursor w miejscu przecięcia x, y i z?
Napisano 18 Styczeń 201015 l tu masz na inny serv.. http://hostuje.net/file.php?id=465b8cd0196f8adcfa6564c09d1c961b Model ma być LP czy HP ? Jeśli HP to zacznij od początku i nie rób żadnych trójkątów jeśli zaś LP to idzie to poprawić ale trzeba będzie trochę nad tym posiedzieć. aby przenieść kursor na x,y,z umie go w pobliżu przecięcia się osi i wciśnij shift + s i wybież Cursor > Grid
Napisano 18 Styczeń 201015 l Autor Aha. Dzięki za pomoc. Zrobię od początku z większą dokładnością, hp.