Napisano 22 Styczeń 201015 l Dostałem właśnie (jak pewnie większość) maila z "atrakcyjną" ofertą. Mianowicie Autodesk zamierza zmienić cennik subskrypcji Status właściciela subskrypcji to teraz jeszcze więcej korzyści. Dnia 16 marca 2010 r. firma Autodesk® wprowadzi nowy cennik aktualizacji. Ułatwi on planowanie budżetu i wyliczenia cenowe: ceny wszystkich aktualizacji produktów Autodesk będą wynosić 50% sugerowanej ceny detalicznej pełnych wersji programów*. co do cen subskrypcji nie napisali nic na razie, poza tym że się mają zmienić.
Napisano 22 Styczeń 201015 l Też dostałem, ale nie jestem pewien czy dobrze to rozumiem. Teraz subs dla 3ds, na przykłąd, to przecież niecałe 2k, a po 16tym marca to to będzie 7k? Dobrze myślę? Faktycznie ułatwi to planowanie budżetu... "na to nie wydam, za dużo". ;)
Napisano 22 Styczeń 201015 l pressenter - subskrypcja i aktualizacja to dwie rozne sprawy - na szczescie :) Lol, fakt, nie doczytałem. Sorry, jeszcze nie spałem. ;) Chociaż chyba i tak jest to 3k więcej jak było?
Napisano 24 Luty 201015 l Witam trochę nie rozumiem tego meila od nich. Jeżeli mam aktualną wersję 3dsMax 2010 Design i np w maju planuje zakup do niego subskrypcji (ponoć okolice czerwca nowy max będzie) to czy po 16 marca zapłacę więcej za nią?
Napisano 25 Luty 201015 l Ciekawe ile natomiast bedzie chodzic cross z wersji studenckiej do fulla gdy ponownie sie pojawi sie w sprzedazy.
Napisano 25 Luty 201015 l Autor Nie Mruczek, zapłacisz więcej jeśli w lipcu chciał byś zrobić Upgrade do wersji 2011 - nie wykupując wcześniej subskrypcji. Swoją drogą zastanawiam się ile wersji wstecz będzie działało upgrade. Np jeśli będzie można zrobić upgrade do wersji 2012 z wersji 2009 to się średnio opłaca kupować subskrypcję.
Napisano 25 Luty 201015 l upgrade da się zrobić chyba z praktycznie z każdej wersji. Problem polega na tym, że im masz starszą wersje tym więcej płacisz za upgrade :P
Napisano 25 Luty 201015 l serwus :) wydaje mi sie , ze jestem w mare na bierzaco w temacie , i powiem ze nie ma juz przejscia na komerciala :(. niby ma byc, niby kiedys , ale nic nie wiadomo . Z upgrejdami to jesttak , ze cena jest uzalezniona od tego o ile wersji w gore chcesz wskoczyc. I to jest chyba w cenniku do przeskoczenia maksymalnie o dwa oczka. Jak chcesz wiecej przeskoczyc (czyli masz mocno stary soft), to tam juz jest jedna cena - wydaje mi sie ze to byly okolice 10 tysiecy. Chyba nawet jakbys chcial podskoczyc od maxa 3. Odnosnie kupowania subskrypcji, to trzeba ją kupic w terminie 30 dniu od aktywacji softu. W przeciwnym razie trzeba dodatkowo kupic Tzw subscruiption late - cos w tym stylu. Ta kara kosztowala jakis czas temu w okolicach 500 pln. Przy zalozeniu ze ktos kupuje maxa i bedzie chcial miec kolejne wersje to chyba najsensowniej jest kupowac regularnie subskrypcje . Daje ona automatyczny update do wyzszej wersji maxa, oraz na bierzaco rozne bonusy. Daje tez pakiet animacyjny CAT. Ceny ktore podalem nie sa precyzyjne. Pozdrawiam i zycze powodzenia :)
Napisano 25 Luty 201015 l Kannu dowiadywalem sie kilka dni temu w procadzie i upgrad'y (przejscia na komerial) beda ale nie wiadomo na jakich zasadach i ile to bedzie kosztowac.
Napisano 27 Luty 201015 l Kannu wystraszyłes mnie troszkę z tą subskrypcją. Oczywiscie jest opłata w wysokosci 487 zł ale nie po 30 dniach od aktywacji softu. Już cytuje procad: "Autodesk 3ds Max Commercial Subscription Late Processing Fee Opłata naliczana przy odnowieniu subskrypcji po terminie 30 dni od daty wygaśnięcia poprzedniego kontraktu."
Napisano 27 Luty 201015 l chwila chwila, też zacząłem panikować trochę... wie ktoś jak to jest z tą subskrypcją i jej ważnością? ja rozumiałem, że late fee jest za opóźnienie w odnowieniu subskrypcji. Analogicznie jest z domenami www, grubo ponad miesiąc przychodzą zapytania czy Pan/Pani odnawia jak tak to ASAP, potem są kary za spóźnienia (na szczęście firmy hostingowe nie od razu pozbywają się domen). Miałem nadzieję, że tak samo jest z maxem... tzn. że termin posiadania subskrypcji ni jak się ma do otrzymania nowej wersji softu w ramach subskrypcji, oczywiście pod warunkiem, że posiadało się subskrypcję przed opublikowaniem nowej wersji softu... pozdrawiam i trzęsę portkami, szkoda by było wykładać hajs na upgrade do 2011 posiadając subskrypcję :)
Napisano 1 Marzec 201015 l serwus :) przyznam , że juz sam nie wiem jak to jest z tym wykupieniem subskrypcji po 30 dniach. Najlepiej sie zwrocic do autodesku po oficjalne stanowisko - bo z tych zapisow nie wynika nic konkretnego - a to daje mozliwosc interpretacji w jedną i drugą stronę :). Teoretycznie idea subskrypji jest taka, że daje ona bonusy tym , którzy regularnie płacą - ale jak to będzie potraktowane w przypadku pierwszej subskrypcji, to nie wiem. Odnosnie przejscia na komerciala to faktycznie - słyszałem że będzie, ale nikt nic nie wie. pozdrawiam i zyczę powodzenia :)
Napisano 6 Marzec 201015 l Witam! Ja napiszę może troszkę nie na temat, ale: Gdzie Wy kupujecie/kupiliście licencję Max'a? Są jakieś inne możliwości niż np Procad? Sprawdzając nawet po bardzo niekorzystnym kursie dolara wychodzi tam nadal około 3000 pln więcej niż w sklepie Autodesk'a. W tamtym sklepie jest jednak napisane, że licencja dotyczy tylko USA i Kanady. Może czegoś nie rozumiem? Pozdro!
Napisano 7 Marzec 201015 l Ze swojej strony mogę polecić sklep, w którym sam kupowałem Maxa, czyli http://www.aplikom.com.pl . Ceny zazwyczaj są tam niższe niż w Procadzie, a i potargować się trochę można. Pozdrawiam.
Napisano 9 Marzec 201015 l Hej, dziękuje za odpowiedzi. Z tego co widzę dużej różnicy nie ma ;). Pozdrawiam