SYmek Napisano 22 Styczeń 2010 Napisano 22 Styczeń 2010 The Foundry wydało właśnie szóstą wersję Nuke'a. Najważniejsze nowości szóstki: - RotoPaint. Całkowicie przepisany moduł painta & roto. Setki funkcji i udogodnień. - klucz Keylight w standardzie. - NukeX, czyli narzędzia optical flow oraz FurnaceCore - okrojona acz użyteczna wersja pluginów Furnace, w tym narzędzia do korekcji odkształceń obiektywu, camera Tracker (wbudowany matchmover!), depth generator, retimer, degrainer, rig-removal i kilka innych. - dostęp do geometrii Nuka z poziomu Pythona (za pomocą noda *PythonGeo) :) skk. * - od jakiegoś czasu dobijaliśmy się do supportu z prośbami o tę funkcjonalność bez rezultatu. theFoundry twierdziło nawet, że nie ma szans na to, aby w szóstce ta funkcja została zaimplementowana. Ot niespodzianka!
Karrde Napisano 23 Styczeń 2010 Napisano 23 Styczeń 2010 News dnia. Zwłaszcza ten przepisany moduł roto&paint. NukeX tez wygląda smacznie z FurnaceCore i 3D Camera Trackingiem, ale nie wiem czy będę miał do niego dostęp. Keylight w standardzie cieszy.
DaveBorck Napisano 24 Styczeń 2010 Napisano 24 Styczeń 2010 (edytowane) noo, wreszcie. Wyjątkowo czekałem na to nowe roto / paint i 3d trackera bo do kluczowania i tak ostatnio zazwyczaj używam primatte-a. Edytowane 24 Styczeń 2010 przez DaveBorck
SYmek Napisano 24 Styczeń 2010 Autor Napisano 24 Styczeń 2010 noo, wreszcie. Wyjątkowo czekałem na to nowe roto / paint i 3d trackera bo do kluczowania i tak ostatnio zazwyczaj używam primatte-a. Jak coś jest trudne to Keylight, jak bardzo trudne to Primatte, a jak nadzwyczaj trudne to Roto ;)
Karrde Napisano 24 Styczeń 2010 Napisano 24 Styczeń 2010 Nuke ma jeszcze IBK -> jak coś jest łatwe. :)
DaveBorck Napisano 24 Styczeń 2010 Napisano 24 Styczeń 2010 (edytowane) Jak coś jest trudne to Keylight, jak bardzo trudne to Primatte, a jak nadzwyczaj trudne to Roto ;) Bo ja wiem, primatte stopniem skomplikowania i szybkością nie różni się jakoś bardzo od keylighta. Ale mniejsza o to, i tak ostatnio najważniejszą dla mnie rzeczą stała się obsługa plików RED-a na wersji 64 bitowej;) szkoda tylko, że nie czyta poprawnie ustawień kolorów. Edytowane 24 Styczeń 2010 przez DaveBorck
Karrde Napisano 25 Styczeń 2010 Napisano 25 Styczeń 2010 IMO w primattcie masz zdecydowanie większą kontrolę nad kluczem niż w keylighcie. Nuke czyta pliki REDa? 32-bitowy też?
DaveBorck Napisano 25 Styczeń 2010 Napisano 25 Styczeń 2010 32 bitowy tez czyta reda Oczywiście. 32 bitowy już od jakiegoś czasu czytał RED-a ale 64 robi to dopiero od wersji 5.2v3.
Alibaba Napisano 26 Styczeń 2010 Napisano 26 Styczeń 2010 Jak coś jest trudne to Keylight, jak bardzo trudne to Primatte, a jak nadzwyczaj trudne to Roto ;) Mam dokladnie odwrotne doswiadczenia z Keylightem i Primatte :)
Rekomendowane odpowiedzi