Napisano 21 Styczeń 201114 l Ja ostatnio sporo testów i forumowych opinii szukałem i właśnie organizuję pieniądze na tego. Same dobre opinie i nie jest taki drogi jak na spva. Ale zależy do czego po słyszałem że PVA i sPVA smużą bo nie są tak szybkie jak TN. To jest w tej chwili chyba najtańszy monitor z kalibrowalnym LUT jaki mozna kupić. Minusem jest to że te monitory fabrycznie nie mają kalibracji i trzeba je skalibrować kolorymetrem za 1600zł - w każdym razie podobno spider czy nawet te lepsze kalibratory nie wystarczą. No i co pewnien czas trzeba to odświeżać. Ponadto jeszcze te monitory to coś w rodzaju przebranych resztek innego monitora NECa, który jest dokładnie tym samym, tylko inaczej się nazywa i kosztuje dużo więcej - nie pamiętam który to. Skutek jest taki że te monitory mają dużo skaz jakies nierównomierne podświetlania itp, więc najlepiej wybrać sobie z kilku modeli. Też chciałem kupić ten monitor, ale odpuściłem własnie z ww powodów, nie chciało mi się z tym wszystkim kombinować.
Napisano 21 Styczeń 201114 l Dzięki usłyszałem już to samo i zacząłem się zastanawiać nad dellem z ips. Zastanawiam się tylko czy to 10 bitów robi tak wielką różnicę kiedy nie robisz foto i dtp czy powinienem się jesnak zaopatrzyć w monitor 10 bitowy. Czy do tego co robię (zbrush i proste rendery i postpro na pewno nie do druku) wymaga tak dobrego odwzorowania kolorów żeby inwestować w 10 bitów? Jeżeli nie to wolę jednak tego 8 bitowego IPS za to ze 30'' :)