Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Ostatnio spróbowałem pobawić się Daylight przy oświetleniu exterioru. Daje nawet fajne efekty ale mam jeden problem, którego nie mogę przebić. Przykład zobrazowałem - kula nałożony ma materiał Arch & Design, identyczne ustawienia na obydwu obrazkach. Do kanału Environment (w materiale A&D) wrzuciłem hdr'a dodającego jakieś refleksy kuli. Przy normalnych światłach refleksy są widoczne (1), przy Daylight refleksów pochodzącym z kanału Environment nie ma (2). Czy jest na to jakiś środek?

kule.jpg

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie jest to tak przypadkiem że mental nadpisuje envi własną mapą? zrób wielką sferę z odwróconymi normalami, daj na nią hdr i wyklucz generowanie cieni i GI dla niej.

Napisano

w daylight system musisz zmienic daylight z MRSun na skylight i zaznaczyc opcje get from enviroment. A enviro muszisz zadokowac swoja HDRke.

Napisano
  • Autor

Simple_man nie bardzo mogę znaleźć to o czym piszesz;] Nie pomyliłeś może czegoś? Tak czy siak replaye dla Was Panowie bo działa sposób Stycznia (wcześniej stawiałem dookoła plane'y ale nic nie odbijało, z kulą jest inaczej:) Dzięki bardzo - choć ciekaw jestem jeszcze Twojego sposobu Simple_man.

Napisano
  • Autor

Próbowałem w taki sposób, tyle że background robił mi się biały. Zapewne zdało by to egzamin, tylko trzeba coś ustawić żeby zlikwidować właśnie tę biel. Na wolnym czasie pogrzebie w tym jeszcze - chyba, że ktoś zapoda wcześniej jakimś rozwiązaniem;]

Napisano

Witam, więc tak aby tło było jakie chcesz polecam wykorzystać jako mapę tła: "Environment/Backgroud switcher" następnie kopiujesz mapę jako instance do edytora map i odpowiednio w reflection wrzucasz swoją HDR'kę a w Background co chcesz (albo nic i wybierasz kolor).

Jeszcze co do tego problemu odbić, jak ktoś by się uparł co do odbicia w kanale environment to w fotograficznej kontroli ekspozycji w rolecie physical scale zaznaczyć opcję untitles, bądź zmienić na logarytmiczną kontrolę ekspozycji, którą moim zdaniem lepiej sprawuje się w metodzie nr 3, czyli HDR jako Environment sceny.