Napisano 6 Marzec 201015 l Witam, Dzisiaj zauważyłem, że przy tworzeniu materiału, konkretniej przy ładowaniu bitmapy, kolory jej różnią się w podglądzie obrazka i w oryginale. Tzn. obrazek załadowany ma brązową dominatę. Zauważyłem, że nie zależy to do formatu (jpg, bmp, psd, tiff) pliku ani też od wersji 3ds maxa (sprawdzałem na 2009 i 2010). Jestem ciekaw, czy ktoś z Was miał taki problem i czy go rozwiązał. Pozdrawiam.
Napisano 6 Marzec 201015 l Jeżeli masz włączone Gamma and LUT correction w preferencjach to problem może tkwić właśnie tam, szczególnie jeżeli masz ustawione różne wartości gammy dla display'a i bitmap files... Opcja 1 - wyłącz korekcje Gammy... Opcja 2 - ustaw wszędzie jednakową gammę... Edytowane 6 Marzec 201015 l przez MF
Napisano 6 Marzec 201015 l Dzięki za odpowiedź, ale tego już próbowałem i nic się nie zmienia. Dla przykładu zamieszczam screena, na którym widać dokładnie o co chodzi. Po prawej stronie jest oryginał.
Napisano 6 Marzec 201015 l To po prawej to z PS ;) ? Może problem z ustawieniami profilu kolorów a nie z maxem...
Napisano 6 Marzec 201015 l a jak masz na renderze? i czy jak oglądasz tą teksture w asset browserze tez jest inaczej?
Napisano 6 Marzec 201015 l Jeśli chodzi o profile w PS to sprawdziłem, i mam ustawione wszędzie taki sam sRGB, natomiast w asset browserze jest OK, tzn kolory są "prawdziwe" a rendering wychodzi z tymi brązowymi kolorami. Sprawdzałem też mapy wbudowane w 3ds max. Tam zachowanie jest różne, ale nigdy nie są kolory takie same jak w poglądzie.
Napisano 6 Marzec 201015 l też obstawiam profile kolorów. czy inne przeglądarki do grafiki też pokazują to samo co fotosklep ?
Napisano 7 Marzec 201015 l to raczej profil kolorów tylko że monitora. Też tak miałem niektóre przeglądarki nie uwzględniają profilu kolorów monitora i stąd te różnice.