Gość Darkkon Napisano 6 Marzec 2010 Share Napisano 6 Marzec 2010 Witam, Dzisiaj zauważyłem, że przy tworzeniu materiału, konkretniej przy ładowaniu bitmapy, kolory jej różnią się w podglądzie obrazka i w oryginale. Tzn. obrazek załadowany ma brązową dominatę. Zauważyłem, że nie zależy to do formatu (jpg, bmp, psd, tiff) pliku ani też od wersji 3ds maxa (sprawdzałem na 2009 i 2010). Jestem ciekaw, czy ktoś z Was miał taki problem i czy go rozwiązał. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MF Napisano 6 Marzec 2010 Share Napisano 6 Marzec 2010 (edytowane) Jeżeli masz włączone Gamma and LUT correction w preferencjach to problem może tkwić właśnie tam, szczególnie jeżeli masz ustawione różne wartości gammy dla display'a i bitmap files... Opcja 1 - wyłącz korekcje Gammy... Opcja 2 - ustaw wszędzie jednakową gammę... Edytowane 6 Marzec 2010 przez MF Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Darkkon Napisano 6 Marzec 2010 Share Napisano 6 Marzec 2010 Dzięki za odpowiedź, ale tego już próbowałem i nic się nie zmienia. Dla przykładu zamieszczam screena, na którym widać dokładnie o co chodzi. Po prawej stronie jest oryginał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MF Napisano 6 Marzec 2010 Share Napisano 6 Marzec 2010 To po prawej to z PS ;) ? Może problem z ustawieniami profilu kolorów a nie z maxem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
styczeń Napisano 6 Marzec 2010 Share Napisano 6 Marzec 2010 a jak masz na renderze? i czy jak oglądasz tą teksture w asset browserze tez jest inaczej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Darkkon Napisano 6 Marzec 2010 Share Napisano 6 Marzec 2010 Jeśli chodzi o profile w PS to sprawdziłem, i mam ustawione wszędzie taki sam sRGB, natomiast w asset browserze jest OK, tzn kolory są "prawdziwe" a rendering wychodzi z tymi brązowymi kolorami. Sprawdzałem też mapy wbudowane w 3ds max. Tam zachowanie jest różne, ale nigdy nie są kolory takie same jak w poglądzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdeno Napisano 6 Marzec 2010 Share Napisano 6 Marzec 2010 też obstawiam profile kolorów. czy inne przeglądarki do grafiki też pokazują to samo co fotosklep ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacry Napisano 7 Marzec 2010 Share Napisano 7 Marzec 2010 to raczej profil kolorów tylko że monitora. Też tak miałem niektóre przeglądarki nie uwzględniają profilu kolorów monitora i stąd te różnice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi